Iepazīsti trīs skaistus pārgājienu maršrutus Jūrmalā

Lai arī zāle vēl nezļo, daba piedāvā daudz vairāk par svina pelēkām debesīm un vienmuļu zemes toņu gammu. Ja vien esat gatavi ļaut vaļu piedzīvojumu garam un doties jaunu taku meklējumos, acīgiem vērotājiem atklāsies agrā pavasara skaistums: Melnalkšņu dumbrāja laipa, Slokas ezera taka un Ragakāpas dabas takas var kļūt par īstu atklājumu visos gadalaikos.

"Latvijas iedzīvotājiem ir patiešām laimējies ar neskartas dabas bagātību, kas ir mums visapkārt un kuru esam paaudzēs rūpīgi lolojuši – daudzviet pasaulē nekā tāda vairs nav vai arī jābrauc lieli attālumi, lai nokļūtu neskartā dabā. Vienlaikus esam tik ļoti pieraduši pie šīs bagātības, ka nereti aizmirstam to pienācīgi novērtēt. Varbūt tieši vēls rudens ir vispiemērotākais brīdis saskarsmei ar dabu, lai citām acīm paskatītos uz šķietami zināmām lietām," stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes Dabas izglītības centra "Meža māja" vadītāja Agnese Balandiņa.

Pašā Ķemeru Nacionālā parka sirdī, aiz dabas izglītības un informācijas centra "Meža māja" meklējama Melnalkšņu dumbrāja laipa. Tā apmēram 600 metru garumā ved cauri ļoti mitram, dabiskam lapu koku mežam, kuru par ērtu mājvietu atzīst teju visi Latvijā sastopamie dzeņi, arī parka simbols baltmugurdzenis.

"Iespējams, vislabākais laiks takas apmeklēšanai ir pavasarī, kad apkārtējo mežu applūdina Vēršupītes ūdeņi un zied purenes, taču rūpīgam vērotājam dumbrājs sagādās skaistus pārsteigumus visos gadalaikos. Piemēram, rudeņos uz kailo koku stumbriem izceļas sūnu un sēņu daudzveidība, bet ziemā, kad uzkrīt sniegs, varat pārbaudīt, cik labi pazīstat meža dzīvnieku pēdas," aicina Agnese Balandiņa, piebilstot – jārēķinās, ka lietus laikā un ziemā dēļu laipas var būt slidenas, tāpēc ieteicams izvēlēties sezonai piemērotus piemērotus apavus.

Taču, ja tas nebiedē un pastaigu vēlaties paildzināt, Dumbrāja laipa ir savienota ar Meža taku, pa kuru var aizstaigāt līdz Ķirzaciņai – vēsturiskā Ķemeru kūrorta sēravotam, kas tā tiek dēvēts, jo avots iztek no akmenī veidotas ķirzakas. Jau kopš seniem laikiem gan vietējie, gan ārzemnieki uz šo avotu devušies atjaunotnes meklējumos.

Īpašas dabas bagātības glabā arī 3,1 km garā Slokas ezera taka. Slokas ezers ir sekls piekrastes ezers ar dolomītu grunti, bagātīgām ūdensaugu audzēm un sēravotiem. Ezerā mājvietu radušas vairākas aizsargājamas ūdensputnu sugas; tur spēkus uzkrāj arī migrējošie putni, tāpēc sevišķi putnu migrācijas laikā pavasaros un rudeņos šī taka ir īsts dārgums putnu vērotājiem. Mazos lidoņus labāk aplūkot ļauj 7 metrus augsts peldošs putnu vērošanas tornis.

"Slokas ezera taka ir lokveida: vienā virzienā tā ved gar ezera krastu, otrā – cauri mežam, ļaujot vērot, kā  pavasarī applūstošs mitrais melnalkšņu dumbrājs ar lielu sūnu un dzeņu daudzveidību nomaina sēnēm bagātu priežu mežu, kas savukārt mijas ar nosusinātu un kokiem apaugušu augsto purvu. Pa ceļam atrodami arī dažādi sportisku aktivitāšu rīki – šūpoles, līdzsvara koks, kāpelēšanas objekti, kas sevišķi priecēs jaunāko paaudzi. Pavasaros un rudeņos daļa taku gan var būt applūdusi," atgādina Agnese Balandiņa.

Savukārt Ragakāpas dabas takas ir unikāls dabas parks, kas var lepoties ar retām augu sugām un neatkārtojamu ainavu. Ragakāpa ir vēja darbības rezultātā pārveidots 800 m garš un 100 m plats kāpu valnis. Tā ir svaigā jūras gaisa apdvesta klusa pastaigu vieta ar izkoptu ekotaku un skatu platformām. Dabas parka teritorijā sastopamas ap 340 gadu vecas priežu audzes, retas augu sugas un četras aizsargājamas putnu sugas. Parks iekļauts Eiropas Savienības aizsargājamo teritoriju tīklā NATURA 2000. Lai gan aizsargājamos augus un dzīvniekus rudenī ieraudzīt neizdosies tik viegli kā vasarā, tā ir iespēja baudīt dabas tuvumu un atslābinošu klusumu, dodoties pretī vietai, kur Lielupe satiek jūru.

Ragakāpa, kuras augstums ir 17 metru, ir valsts aizsardzībā jau kopš 1962. gada. Dabas parka nemitīgi mainīgā ekosistēma ir daudzu retu sugu vienīgais patvērums – tajā konstatēti septiņi Eiropas Savienībā aizsargājami biotopi, to skaitā embrionālās kāpas, baltās kāpas un mežainās jūrmalas kāpas.

Mēdz teikt, ka nav sliktu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs. Tāpat nav skaistāku vai mazāk skaistu gadalaiku, katrai sezonai piemīt savs valdzinājums!

Vairāk informācijas par Jūrmalas dabas takām:

www.visitjurmala.lv, kemerunacionalaisparks.lv, www.daba.gov.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
Latvija 12 EUR
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Kaļķu vārti
,


Hotel Jūrmala SPA
,


1st-studio.com
,


Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53740096sec.