Jūrmalā būs skatāma mākslinieka Rolanda Bruno Butāna izstādes «Senā un jaunā Vecrīga»

2015.gada 10. jūnijā, plkst. 18.00 Jūrmalas pilsētas muzejā tiks atklāta gleznotāja Rolanda Bruno Butāna izstāde "Senā un jaunā Vecrīga".

Rolanda Bruno Butāna izstāde "Senā un jaunā Vecrīga" atspoguļo mākslinieka personīgo skatījumu un sajūtas par savu vidi, savu zemi. Mākslinieks glezno savu tēvzemi – savu pilsētu, sev tuvās vietas, cilvēkus un ainavas. Tās vērtības, kurām ikdienā varbūt netiek pievērsts daudz uzmanības – skaistums, tradīcijas un lepnums par savu valsti – viņa darbos izvirzās priekšplānā. Mākslinieka daiļrade šajā kontekstā lieliski iederas ar savu estētiku un klasiski komponētajām pilsētas ainavām.

Rolands Butāns izveidojis savu glezniecisko rokrakstu un viņa darbi citu mākslinieku vidū ir uzreiz pamanāmi. Strādā eļļas, akrila, akvareļu un pasteļa tehnikās. Darbu tematika ir plaša – Latvijas ainavas, pilsētas ainavas, Vecrīgas un Rīgas motīvi, klusās dabas, portreti un ziedi.

Iemīļota tēma māksliniekam ir pilsētas skati – īpaši Vecrīgas. "Vecrīga ir mana stihija," saka pats mākslinieks. Savās gleznās viņš piešķir vecpilsētai ņirbošu, košu un romantisku dvēseli. Gleznās var atpazīt konkrētas vietas, bet šim reālismam caur mākslinieka redzējumu pievienojas lirisks elements. Rolanda Butāna glezniecība ir savdabīga fantāzija par Latvijas skaistumu, kurā savienojas smalkā robeža starp naturālismu un abstraktu nosacītību. Necenšoties atainot pilsētas ainas ar objektīva precizitāti, mākslinieks rada noskaņas un asociācijas, kas skatītājam ļauj veidot dialogu ar pilsētvidi, rādītu caur mākslinieka atmiņām un sajūtām. Rolands Butāns ir mākslinieks, kurš redz un veido skaistumu ap sevi. Atspoguļojot ikdienišķo viņš tam piešķir jaunas kvalitātes un iemūžina savu Latviju tādu, kādu to redz viņš pats.

Rolands Bruno Butāns dzimis 1944.gadā Rīgā. Glezniecības pamatus apguvis Rīgas Lietišķajā mākslas vidusskolā, kā arī vairākās Tautas glezniecības studijās. Apmeklējis glezniecības kursus Latvijas Mākslas akadēmijā. Pilnveidojis glezniecības meistarību studijā pie akvareļu gleznotāja, vecmeistara Harija Blunava un studijās pie gleznotāja Jura Ģērmaņa. No 2004.- 2007. gadam dzīvojis un strādājis ASV. Rolands Butāns ir Latvijas Amatniecības kameras un Latvijas Tautas Tēlotājmākslas "Cinobrs" biedrs. No 1980.gadam līdz 2015.gadam organizējis daudzas personālizstādes Latvijā un ASV, piedalījies grupu izstādēs Vācijā, Krievijā, Tālajos Austrumos. Daudzi viņa darbi atrodas privātkolekcijās gan pie mūsu tautiešiem, gan viņa daiļrades cienītājiem Vācijā, Somijā, Zviedrijā, Krievijā, Izraēlā un ASV.

Gleznotāja Rolanda Bruno Butāna izstāde "Senā un jaunā Vecrīga" no 11. jūnija līdz 28. jūnijam skatāma Jūrmalas pilsētas muzejā, Tirgoņu iela 29, Majoros, Jūrmalā. Darba laiks: P., O. – slēgts, T. – Sv. No 10.00 – 18.00. Ieeja – bez maksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.86367202sec.