Ventspilī aicina izbaudīt Ērģeļu dienas

Ventspils Mūzikas vidusskola ielūdz uz Ventspils Ērģeļu dienām 2020, kuras norisināsies no 20. līdz 22. februārim koncertzālē "Latvija".

Festivāla "Ventspils Ērģeļu dienas" idejas autore un iedvesmotāja ir Ventspils Mūzikas vidusskolas ērģeļu klases pasniedzēja Kristīne Adamaite, kura par festivālu izsakās šādi: "Festivāla "Ventspils ērģeļu dienas" mērķis ir pulcināt ērģeļmūzikas draugus ap Ventspils jaunajām ērģelēm. Trīs dienu garumā plānota intensīva programma - meistarklases, lekcijas, izzinošas ekskursijas un četras dažādas koncertprogrammas. Meistarklašu vadītāja būs pašlaik Zviedrijā dzīvojošā latviešu ērģelniece Ligita Sneibe, kuras spilgtais mākslinieciskais talants un pedagoģiskā meistarība garantē vērtīgas pieredzes ieguvi meistarklašu dalībniekiem un koncertu klausītājiem. Ligitas Sneibes koncertprogrammā "Dažādas pieturzīmes" iekļauta dažādu laikmetu mūzika - ērģeļrepertuāra virsotnes un latviešu komponistu darbi.

Otrs vakara koncerts piedāvās iepazīt ērģelnieku duetu Aigaru un Ilzi Reiņus gan muzicējot, gan sarunās ar vakara vadītāju un atbildēs uz publikas jautājumiem. Pie Ventspils jaunā instrumenta ērģelnieku duetam būs iespēja izmantot arī abus spēles galdus, kas, iespējams, sniegs vēl plašākas šiem mūziķiem raksturīgās orķestrālās reģistrācijas iespējas.

"Ventspils Ērģeļu dienu" sākumā un noslēgumā dosim vārdu jaunajiem - festivālu atklās Ventspils Mūzikas vidusskolas ērģeļu klases studenti un absolventi, bet noslēgumā izskanēs meistarklašu dalībnieku parāde.

Festivāla gaitā paredzēta arī ērģeļbūvētāja Jāņa Kalniņa lekcija par Ventspils ērģeļu uzbūvi un inovācijām, kā arī ekskursija uz Ventspils luterāņu baznīcu, iepazīstot dievnama vēsturiskās ērģeles.

Trīs dienu nodarbībās interesentiem būs iespēja gūt daudz radošu iespaidu, izglītojošas pieredzes un muzikāla baudījuma ērģeļmūzikas pasaulē".

Festivāla programma:

Ceturtdiena, 20. februāris

15.00-16.00 PIKC "Ventspils Mūzikas vidusskola" ērģeļklases audzēkņu un absolventu koncerts

16.30-17.30 Ērģeļmeistara Jāņa Kalniņa lekcija par koncertzāles "Latvija" ērģelēm

19.00-20.30 Ērģelnieces Ligitas Sneibes koncerts "Dažādas pieturzīmes"

Piektdiena, 21. februāris

10.00-14.00 Meistarklases Ligitas Sneibes vadībā

15.00-18.00 Meistarklases Ligitas Sneibes vadībā

19.00-20.30 Ērģeļu duets Aigars Reinis un Ilze Reine mūzikā un sarunās

Sestdiena, 22. februāris

9.00-15.30 Gatavošanās meistarklašu dalībnieku koncertam Ligitas Sneibes vadībā

11.00-13.00 Ekskursija uz Ventspils evaņģēliski luterisko baznīcu Ilzes Reines vadībā (ērģeļu iepazīšana, improvizācija ērģeļmūzikā)

16.00 Meistarklašu dalībnieku koncerts

Par koncertzāles "Latvija" ērģelēm:

Vācijas ērģeļbūves uzņēmums (Johannes Klais Orgelbau GmbH & Co) kopā ar konsultanti - latviešu ērģelnieci Ivetu Apkalnu, Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkai ir izstrādājis ērģeļu projektu - arhitektonisko risinājumu un ērģeļu muzikālo koncepciju ar atbilstošiem tehniskiem risinājumiem. Autori ir izvairījušies no tradicionāla ērģeļu vizuālā tēla, priekšplānā novietojot metāla caurules, starp kurām pamanāmas ērģeļu stabules. Stacionāri izbūvētas ērģeles izvietotas visos trīs Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkas stāvos. To dizains sasaucas ar netālu no Mūzikas vidusskolas ēkai atrodošās grandiozās strūklakas vaibstiem un atgādinās, ka Ventspils ir pilsēta pie jūras.  

Muzikālās koncepcijas ietvaros tradicionālie ērģeļbūves elementi kombinēti ar inovatīvām idejām. Šādu pieeju noteica apstāklis, ka ērģeles paredzēts izmantot gan mācību procesā, gan koncertos. Ērģelēm ir četri manuāļi un pedālis. Divos manuāļos tradicionālā veidā izvietoti neatkarīgi reģistri, savukārt otra manuāļu pāra un pedāļa skaņu krāsas veido kopīgi izmantotie reģistri. Instruments sastāv no 38 neatkarīgiem reģistriem, 23 oktāvu paplašinājumiem, 18 aizgūtiem un 14 dublētiem reģistriem, kas krietni paplašina pieejamo tembru klāstu, tādējādi vairojot instrumenta iespējas.

Instruments Ventspilī ir vienīgās ērģeles Baltijas valstīs ar diviem spēles galdiem (viens iebūvēts ērģelēs ar mehānisko traktūru tradicionālajiem manuāļiem, otrs - pārvietojams uz skatuves) un mūsdienīgu kombinēšanas sistēmu, kas sniedz ērģelniekiem pilnu pārvaldību pār instrumentu. Jaunais instruments nodrošina lieliskas mācību iespējas, kā arī lielu potenciālu ērģeļspēles attīstībai Latvijā.

Ērģeļu izgatavošanas laikā Ugāles meistari izgāja speciālu apmācību kursu moderno ērģeļu tehnikā un elektronikā, tas nodrošina operatīvu un kvalitatīvu Ventspils ērģeļu uzturēšanu.

Ērģeļu projekts paredzējis arī vairākus ērģeļu iekštelpu klimata kontroles risinājumus, tostarp ventilācijas risinājumus, mitruma līmeņa ievērošanas risinājumus, akustikas un citus tehniskos risinājumus."

Profesors Tālivaldis Deksnis laikrakstā "Latvijas Avīze" 2017. gada 2. februārī rakstīja: "Domāju, ka mūziķi, diriģenti un ērģelnieki varēs tikai apskaust ventspilniekus par šo koncertzāli ar īstām, "dzīvām" stabuļu ērģelēm. Ventspilnieki ir pirmie, kuri pēc 80 gadu pārtraukuma ir gatavi Latvijā uzbūvēt pietiekami nozīmīgas ērģeles. Iepriekšējās tapa 1937. gadā Latvijas Universitātes Lielajā aulā.. ..Ventspils mūzikas skolas koncertzālē jau nespēlēs tikai skolēni. Te noteikti uzstāsies daudzi ērģelnieki, viesosies orķestri, kori, solisti. Arī izcili ārzemju ērģelnieki, kuriem šobrīd grūti izpausties pie vēsturiskajām Latvijas ērģelēm.". Šie vārdi izsaka festivāla vīziju – jaunā instrumenta iespēju izmantošana vislabākajā veidā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 23.03.2024 CAURSTAIGĀJAMĀ GUĻAMISTABA | Tukumā Tukuma TIC
Nāc uz izrādi "Caurstaigājamā guļamistaba" Tukuma pilsētas Kultūras namā 23.martā pulksten 19:00. Ieeja 15; 18; 20 un 25 EUR. | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Laivošanas sezonas atklāšana! Bauskas TIC
Dodies aizraujošā laivu sezonas atklāšanas braucienā! | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.11356115sec.