Cēsīs apskatāma «Stāstu sega Latvijai» - ārzemēs dzīvojošo latviešu veltījums Latvijas valsts simtgadei

7 1,5 m x 3 m lielā “Stāstu sega” kopš 26.maija aplūkojama Cēsīs, Pasaules latviešu mākslas centra izstāžu zālē, Lielā Skolas iela 6.

“Stāstu sega” ir unikāla dāvana Latvijai, kura liecinās nākotnes paaudzēm, ka Latvijas simtgades laikā dzīvojušajiem latviešiem pasaulē viņu Tēvzeme ir svarīga un dārga!

“Stāstu sega” sastāv no 1097 gabaliņiem, kas uz Latviju atceļojuši no ASV – 564,  Eiropas – 188,  Kanādas – 183,  Okeānijas – 117, Dienvidamerikas – 24, Āfrikas – 11,  Āzijas valstīm – 8.

“Stāstu segas” salikšana notika Latvijas Nacionālās bibliotēkas vestibilā 2017. gada 14. oktobrī. Muzeja “Latvieši pasaulē” (LaPa) darbinieki un palīgi šķiroja, kārtoja un salika kvadrātiņus vienkopus, klātesot  citiem interesentiem un bibliotēkas apmeklētājiem.

2016. gadā LaPa darbiniekiem radās ideja izveidot “Stāstu sega” Latvijas simtgadei, izmantojot tekstilmozaīkas rokdarbu tehniku. Tekstilmozaīkas segas ir tradicionāls rokdarbu veids angliski runājošās zemēs. Izmantojot tekstilmozaīkas tehniku, dažādi, nelieli auduma gabaliņi tiek sašūti kopā vienā segā. Šādas segas nereti ieguva pat simbolisku nozīmi, un tika mantotas no paaudzes paaudzē, jo auduma gabaliņi bija ņemti no dažādos dzīves posmos svarīgām tekstīlijām – kāzu vai kristību kleitām, bērnu sedziņām, tautas tērpiem u. c., tādējādi atspoguļojot dzimtas dzīves notikumus daudzu gadu garumā.

“Stāstu segas” mērķis ir atklāt un veicināt ārzemēs dzīvojošo latviešu piederību Latvijai, ieguldot kopīgā rokdarbā gan savas domas par Latviju, gan arī darbu. Projekts devis iespēju latviešiem ārzemēs visās paaudzēs aktīvi līdzdarboties Latvijas simtgadē neatkarīgi no viņu dzīves vietas, vecuma un valodas spējām.

Biedrība “Latvieši pasaulē – muzejs un pētniecības centrs” (LaPa) ir privāta, bezpeļņas organizācija, kas dibināta 2007. gadā.

“Pasaules latviešu mākslas centra” izstāžu zāles darba laiks ir no trešdienas līdz svētdienai   plkst. 11:00 līdz plkst. 17:00.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.66886806sec.