Septembrī 16. reizi Liepājā notiks ērģeļmūzikas festivāls

Šogad jau sešpadsmito reizi notiks Liepājas Ērģeļmūzikas festivāls. No 14. līdz 30. septembrim klausītāji tiks gaidīti koncertos gan Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē, kas lepojas ar pasaulē unikālām ērģelēm, kurās ir vairāk kā 7000 stabuļu, gan Liepājas Sv. Jāzepa Romas katoļu katedrālē, gan Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcā. Koncertu biļetes jau šobrīd iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā un internetā.

Festivāla atklāšanas koncerts "Jubilate Deo" notiks, 14. septembrī plkst. 19.00 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē. Šajā koncertprogrammā apvienojušies Latvijas un Igaunijas mūziķi, lai kopīgiem spēkiem šajā trauksmainajā laikā klausītājiem ļautu rast mieru mūzikā un kaut uz mirkli apstāties un ieklausīties skaistumā. V.A. Mocarta, J.S. Baha un F. G. Hendeļa skaņdarbus, arī S. Franka aizkustinošo Panis Angelicus un E. L. Vēbera Pie Jesu atskaņos dzirkstošais un skanīgais Marlēnas Keines soprāns un viesis no Igaunijas - kontrtenors Ka Bo Čans, muzicējot kopā ar vienu no izcilākajām latviešu flautistēm - Ditu Krenbergu un virtuozo ērģelnieci Lieni Andretu Kalnciemu.

Tālāk sekos koncerts "Mūzika stīgām un stabulēm" Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē 17. septembrī plkst. 17.00. Čells sava samtainā tembra dēļ tiek dēvēts par mūzikas instrumentu karali un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra paspārnē jau septiņus gadus pastāv čellu grupas ansamblis ar nosaukumu "Čellu DREAM TEAM". Jaunajā koncertprogrammā ansamblis sadarbojas ar Lielās mūzikas balvas laureāti, ērģelnieci Kristīni Adamaiti. Programmas ietvaru veido garīgā mūzika - J.S.Baha Fantāzija ērģelēm solo un R. Dubras "Lux confessionis", bet koncerta centrālie skaņdarbi ir apjomīgais M. Zariņa Koncerts ērģelēm un čellistu ansamblim, kā arī publikas iemīļotā argentīniešu komponista A.Pjacollas cikls "Gadalaiki Buenosairesā". Koncertā iekļauts arī jaundarbs - zviedru flautista, komponista un džeza pianista Hokana Sundina kompozīcija.

Piektdien, 22. septembrī plkst. 19.00 Liepājas Sv. Jāzepa Romas katoļu katedrālē notiks koncerts "Sarunas ar dzimteni". Koncerta nosaukums izsaka paša programmas būtību. Šeit apvienojušies mūziķi, kas dzīvo dažādās pasaules malās. Vēlreiz Kristīne Adamaite pie ērģelēm, soprāns Ieva Parša, latviešu čellists ko Kanādas Juris Ķeniņš un saksofonists Artis Sīmanis par programmas "mugurkaulu" izvēlējušies Parīzes konservatoriju absolvējušā un lielāko daļu sava mūža Kanādā pavadījušā komponista Tālivalža Ķeniņa trio "Adagio un fūga", kā arī viņa dziesmu "Tālā dārza putns". Vēl ārpus Latvijas rakstošos komponistus pārstāvēs Lolita Ritmane no ASV ar jaundarbu, rakstītu tieši šim projektam. Latviju programmā pārstāvēs Rihards Dubra ar skaņdarbu, kurā izmantoti Broņislavas Mārtuževas dzejas fragmenti (pirmatskaņojums). Kā atcere komponistam Pēterim Plakidim izskanēs viņa dziesma "Sarkanā svece". Programmā iekļauta arī šā gada jubilāra Ērika Ešenvalda skaņdarbs saksofonam un ērģelēm Adoremus in Aeternum kā arī Alfrēda Kalniņa, Aldoņa Kalniņā un Jāņa Ivanova mūzika.

Sestdien, 23. septembrī plkst. 13.00 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē fetivāls gaida mazos klausītājus ar ģimenēm koncertā "Kā Lauvēns pasaules lielākās ērģeles gāja meklēt!" Tas būs muzikāls stāsts mazajiem klausītājiem par to kā Liepājas ģerboņa lauva gāja meklēt pasaules lielākās ērģeles. Lauvēns atcerēsies un pastāstīs stāstus, ka ērģeles ir instruments, ko spēlē gan ar rokām ,gan ar kājām un ka tajā ir daudz stabuļu! Meklējot vislielākās ērģeles lauvēns satiks vistu, dzeguzi, gulbi, ziloni, kalnu karali, dosies


uz Angliju, Itāliju, un atgriezīsies Liepājā. Skan K. Sen-Sansa, J.S. Baha, Ž. F. Ramo, E Grīga, D. Šostakoviča, V.A. Mocarta u.c. skaņdarbus atskaņos ērģelniece Larisa Carjkova kopā ar vijolnieku Juriju Savkinu, savukārt lauvas lomā iejutīsies Ceļojošā leļļu teātra "Maska" aktieris Pētris Trups. Uz šo koncertu par ieejas biļeti kalpos arī paša radīts zīmējums, dzejolis, stāsts, skaņdarbs vai pasaka par mūzikas tēmu.

Festivāls turpināsies ar koncertu "Satikšanās" 28. septembrī plkst. 19.00 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē. Tajā ar Liepāju un tās slaveno vēsturisko instrumentu satiksies divas izcilas Lietuviešu mūziķes, kas ieguvušas gan visaugstākos savas valsts apbalvojumus mūzikā, kā arī starptautisku atzinību - ērģelniece Renata Marcinkute Lezjē un soprāns Asta Krikšķjunaite. Lezjē koncertē gan kā soliste, gan dažādos kamer sastāvos, gan kopā ar simfoniskajiem un kamerorķestriem. Viņa regulāri tiek aicināta uzstāties ērģeļfestivālos visā pasaulē, ir pazīstama kā daudzu starptautiksu ērģelnieku konkursu žūrijas locekle. 2015. gadā mūziķe ieguva Lietuvas prezidentes D. Grībauskaites balvu par ieguldījumu Lietuvas kultūrā. Savukārt Astas Krikšķjunaites repertuārā ir vairāk nekā 80 operu lomu un vairāk kā 300 kamerdarbi. Viņas skatuves partneru vidū ir  J. Menuhins, M.Rostropovičs, P. Megi, A. Mustonens, K. Pendereckis, J. Domarks, S.Sondeckis, M. Pitrens u.c. Soliste ir izlaidusi vairākus audio un video ierakstus, tajā skaitā BBC (Lielbritānija). Duetā abas mūziķes atskaņos J.S. Baha, K.M. Čurļoņa, B. Dvarjona, V.A. Mocarta, R. Dubras un G. Forē skaņdarbus.

29. septembrī plkst. 18:00 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē viesosies ērģelniece Ilona Birģele kopā ar elektriskās ģitāras spēles meistaru Armandu Alksni, lai komponista Uģia Prauliņa 60 -tjā jubilejas gadā atskaņotu viņa koncertu ērģelēm un elektriskajai ģitārai "Dialogi". Armands Alksnis daudziem pazīstams kā kādreizējais slavenās grupas "CREDO" ģitārists, kurš joprojām ierindojas starp Latvijas labākajiem sava amata brāļiem. Līdzās ģitāras spēlei, Alsknis ir arī dziesmu un instrumentālo skaņdarbu autors, ko varēs dzirdēt arī koncertā Liepājā. Ilona Birģele regulāri muzicē Rīgas Domā un visā Latvijā, atskaņojot solo programmas. Sadarbojas ar koriem un ievērojamiem solistiem Latvijā un ārpus tās. I.Birģele vada vairākus nozīmīgus projektus, kuru mērķis – popularizēt un attīstīt ērģeļmākslas kultūru Latvijā.

Festivāls noslēgsies 30. septembrī plkst. 18:00 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē ar koncertu "Ziemeļu ceļojums" ko piedāvā ērģelnieks no ASV Džeimss D.Hiks. Šo koncertu 28. spetmebra vakarā plkst. 18.00 varēs klausīties arī Kuldīgas Sv Katrīnas baznīcā. Džeims D. Hiks vairāku gadu garumā pastiprināti pētījis un interesējies par Ziemeļvalstu ērģeļmūziku. Rezultātā ierakstīti seši mūzikas diski dažādās Zviedrijas un Somijas baznīcās, veidojot ierakstu albumu un koncertu sēriju "Ziemeļu ceļojums". Tajā ērģelnieks ieskaņojis gan jaundarbus, ko pasūtījis vadošajiem Ziemeļeiropas komponistiem, gan līdz šim nezināmas, neatklātas  iepriekšējo gadsimtu kompozīcijas, kas nekad līdz šim mūzikas ierakstos nav fiksētas.

Liepājas ērģeļmūzikas festivālu iedibināja 2002. gadā Liepājas pašvaldība sadarbībā ar pilsētas ērģelnieku Lotaru Džeriņu ar mērķi pievērst uzmanību pilsētas lepnumam – Sv. Trīsvienības katedrāles vēsturiskajām baroka ērģelēm, kurām ir 131 reģistrs, 4 manuāļi un vairāk nekā 7000 stabuļu. Kopš 1912. gada tās ir pasaulē lielākās vēsturiskās mehāniskās ērģeles, kuras saglabājušās savā sākotnējā izskatā un nav pārbūvētas.

Biļetes uz festivāla koncertiem jau šobrīd iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem, skolotājiem, pensionāriem un invalīdiem ir atlaides.

XVI Starptautiskais Liepājas ērģeļmūzikas festivāls tiek rīkots sadarbībā ar VSIA Latvijas Koncerti, festivālu finansiāli atbalsta Valsts Kulūrkapitāla fonds, Liepājas Kultūras pārvalde un Kuldīgas novada dome. Plašāka informācija par festivālu pieejama interneta vietnē www.viacultura.lv, kā arī sociālajos portālos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.10348511sec.