Liepājā atklās 70. – 80. gadu izcilāko plakātu izstādi

2018. gada 14. novembrī plkst. 17.00 Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" mākslas telpā tiks atklāta mākslas zinātnieces Ramonas Umblijas kūrētā plakātu izstāde "Plakātlaiks. Kanons un individualitāte". Trīsdesmit divos plakātos,  izcilāko 20. gadsimta 70. un 80. gadu meistaru darbos tā atspoguļos Latvijas kultūras kanona vērtības. Ieeja izstādē – bezmaksas.

20. gadsimta 70. un 80. gadu latviešu plakātmāksla, atbrīvojusies no socreālisma kanona, 21. gadsimtā kļūst par mūsu valsts kultūras kanona sastāvdaļu. Minētā laikposma izcilākie autori, kuru darbi būs skatāmi izstādē – I.Blumbergs, J.Dimiters, L.Šēnbergs, J.Putrāms, A.Breže u.c. – plakātu no ideoloģiska rupora pārvērš mākslinieciskā pašvērtībā. Šis process notiek, pateicoties spēcīgām radošām individualitātēm ar tām piemītošu savdabīgu māksliniecisko rokrakstu.

20. gadsimta 70. un 80. gados Latvijā plakāts ir ļoti populārs. Notiek daudz dažādas izstādes, konkursi, izdevniecības tiražē plakātlapas aizvien lielākās tirāžās, sākas plakātu kolekcionēšanas bums, grāmatu veikalos tos var nopirkt par pārdesmit kapeikām.

"Pirms pāris desmitgadēm negaidītu un neoficiālu vizuālu informāciju plakāts mums piespēlēja publiskajā telpā – uz ielas, interjeros. Sabiedrība tika uzrunāta tieši – uz TU. Plakāta valoda ir skaļa, reizēm tā klaigā, reizēm – smīn vai koķetē, nekautrējas uzdot jautājumus un atgādināt par problēmām, kuras ikdienība nemīl. "Plakātlaiks", vienkopus eksponējot tā laika spilgtāko plakātu piemērus un reizē atspoguļojot tā laika karstos jautājumus, ir viens no Latvijas kultūras vērtību sistēmas turētājiem!" uz izstādi aicina tās kuratore, mākslas zinātniece Ramona Umblija.

Izstāde "Lielajā dzintarā" būs apskatāma līdz 28. decembrim.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Latvija
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54746985sec.