Ielūdz uz jubilejas izstādi «Saule. Jūra. Dzintars»

Piektdien, 24. oktobrī, pulksten 17:00 Liepājas muzeja Mazajā zālē Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Tautas lietišķās mākslas studijas „Zītars” vadītāja Austra Ziemele un dzintara apstrādes meistari interesentus aicina uz studijas 45 gadu jubilejas izstādes „SAULE. JŪRA. DZINTARS.” atklāšanu. Izstāde, kuru papildina Liepājas mākslinieces Andras Pelnas gleznas un kolāžas autortehnikā, būs apskatāma līdz šā gada 23. novembrim.

Pirms 45 gadiem, 1969. gada rudenī, Liepājas Izglītības un zinātnes darbinieku namā sāka darboties dzintara un metāla apstrādes pulciņš, kas pēc desmit gadu darba ieguva studijas „Zītars”, bet 1981. gadā – Tautas studijas nosaukumu.

Studijas „Zītars” virziens visus šos gadus ir nemainīgs - rūpīgi pētot bagāto Dienvidkurzemes etnogrāfisko mantojumu, radīt mākslinieciski augstvērtīgas rotas, kurā savieno senatnīgo ar moderno, tā neļaujot pazust latviešu tautas mākslai.

Šajā gadā, strādājot un radot jaunas rotas, dalībnieki sagaida Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Tautas lietišķās mākslas studijas ,,Zītars” 45. gadadienu, bet 2013. gads bija Dziesmu svētku gads, kad meistari darināja daudzas tautiskas rotas, kniepķenus, saktas, ar ko izdaiļot Nīcas, Rucavas un citu novadu tautas tērpus.

2013. gada decembrī studija veiksmīgā sadarbībā ar Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra fotostudiju „Fotast” interesentiem Aizputes Novadpētniecības muzejā piedāvāja studijas „Zītars” 45 gadu jubilejas ieskaņas izstādi „Jūra. Dzintars. Liepāja”, bet 2014. gada martā Tukuma muzeja Audēju darbnīcā kopā ar Tautas lietišķās mākslas studiju „Durbe” – izstādi „Ir mūsu māsiņām dzintara rotas!”.

Šobrīd „Zītara” meistaru darinātās dzintara rotas ir apskatāmas Rīgas Dabas muzejā, izstādē ,,Dzintars laiku lokos” un Rīgas Vēstures un mākslas muzejā izstādē ,,Dzintars - Baltijas dārgakmens”, kurā ir dzintara senlietu atdarinājumi atbilstoši Burtnieka ezera zvejnieku kapu lauku izrakuma materiāliem. Abas izstādes tapušas Rīgas – “Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014” programmas ietvaros.

Savukārt jubilejas izstādē „SAULE. JŪRA. DZINTARS.”, kuru atklās piektdien, 24. oktobrī, pulksten 17.00 Liepājas muzeja Mazajā zālē, studijas meistari izrādīs savu veikumu, kas darināts gan pēdējā gada laikā, gan iepriekš, gatavojoties XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem, gan arī studijas dalībniekiem tuvā un mīļā tēmā - dzīvnieku un putnu atveidus dzintarā.

15 rotu meistaru - Vairas Viģeles, Melitas Popes, Ludmilas Kadekas, Solveigas Vārnas, Zenta Vinogradovas, Dzintra Grietēnas, Vinetas Leismanes, Austras Ziemeles, Rutas Rinkevičas, Māra Viģeļa, Imanta Roļļa, Raimonda Hodzko, Andra Gūtmaņa, Andra Grebja un Ilmāra Kuncīša darbus papildinās Liepājas mākslinieces Andras Pelnas gleznas un kolāžas autortehnikā.

Jāatzīmē, ka meistars Imants Rollis studijā darbojās jau kopš tās dibināšanas dienas – 45 gadus, gandrīz tikpat ilgi studijas dalībnieki ir meistari  Raimonds Hodzko un Vaira Viģele.

„Ar jūru man ir īpašas attiecības. Uz jūru, kā uz baznīcu. Garajās pastaigās gar jūras krastu un vasarā peldoties, dvēselē veidojas saruna. Jūra ir tik dažāda, ka, veidojot izstādi par jūru, gribējās to parādīt visā tās daudzveidībā, izmantojot dažādas izteiksmes formas, kuras meklēju autortehnikā,” saka liepājniece Andra Pelna, kura ir keramiķe, kas jau 30 gadus glezno ar eļļas krāsām, veido kolāžas, strādā ar papīra plastu, veidojot telpiskus dekorus un apgleznojot tos. Gadu gaitā māksliniecei bijušas vairākas personālizstādes Liepājā, Kuldīgā, Rīgā un citās Latvijas pilsētās un novados, kā arī Klaipēdā, Lietuvā. Pēdējos trīs gadus piedalījusies arī Liepājas Universitātes organizētajos Starptautiskajos mākslas simpozijos.

„Katram izstādes dalībniekam gadu gaitā ir izveidojies savs rokraksts rotu darināšanā un savs  materiāls, ar kuru dzintaru papildināt - sudrabs, koks, āda un citi materiāli,” stāsta studijas vadītāja Austra Ziemele, piebilstot, ka studijas dalībniekiem ir liels prieks, ka studijas 45 gadu jubilejas izstāde notiek gadā, kad dzintars ir augstā godā celts arī Latvijas un Eiropas mērogā.

Uzziņai:

Liepājniece Andra Pelna ir keramiķe, kas jau 30 gadus glezno ar eļļas krāsām, veido kolāžas, strādā ar papīra plastu, veidojot telpiskus dekorus un apglezno tos. Viņa daudz strādā ar papīru, līmēm, meklējot jaunus izteiksmes veidus.

Gadu gaitā māksliniecei bijušas vairākas personālizstādes Liepājā, Kuldīgā, Rīgā un citās Latvijas pilsētās un novados, kā arī Klaipēdā, Lietuvā. Ar gleznām pabūts arī Zviedrijā - Starptautiskajā forumā „Sieviete var”. Viņa regulāri piedalās Liepājas  mākslinieku kopizstādēs un pēdējos trīs gadus arī Liepājas Universitātes organizētajos Starptautiskajos mākslas  simpozijos.

Blakus gleznošanai un mākslinieces darbam, viņa vadījusi bērnu un jauniešu studijas Liepājas Centrālajā Zinātniskajā bibliotēkā, kurās mācīja papīra veidošanas mākslu, kā arī Rīgā un citur Latvijā vizuālās mākslas skolotājiem mācījusi papīra veidošanas noslēpumus.

SIA „Puse Plus” ir izdevusi vairākas apsveikuma kartiņas ar Andras gleznu attēliem.

Viņai ir bijusi sadarbība ar L. Briedi un vairākiem Liepājas  dzejniekiem  dzejas grāmatu noformēšanā. Pēdējā, kas iznākusi 2014. gada vasarā, ir  Adriana Brieža - Makoveja haikas  „Neredzamais airētājs”, kurā kā ilustrācijas izmantotas A. Pelnas gleznas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 26.04.2024 TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā Tukuma TIC
Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.83699012sec.