Restorāns Burkāns izveido ēdienkarti speciāli Gavēnim

Baznīcā laika posms no Pelnu dienas līdz Lieldienām ir lielais gavēnis. Tas ir laiks, kad ikviens kristīgs cilvēks ir aicināts šajā laikā uz dziļāku savas sirdsapziņas izmeklēšanu, grēku nožēlu un gandarīšanu. Gavēņa laikā viens no gavēšanas aspektiem ir atturēšanās no ēdieniem, kā arī aicina prātīgi rīkoties ar tiem labumiem, kas ir mūsu pārziņā, piemēram, neizniekojot ēdienu. Galvenais nosacījums ir nebadināt savu organismu, bet pabarot to ar dabīgu, pēc iespējas mazāk pārstrādātu barību. Gavēņa pamatā ir atgriešanās pie senču ēdienkartes, kas bija vienkārša un laba, tikai samazinātos daudzumos, jo šobrīd taču retais vairākas stundas no vietas spiests smagi strādāt uz lauka. Ir vairākas pakāpes attiecībā uz ierobežojumiem pārtikā. Tās ir: atteikšanās no gaļas, atteikšanās no piena produktiem, atteikšanās no zivīm (olām), atteikšanās no eļļas, pilnīga atteikšanās no ēdiena uz noteiktu laika posmu, ko drīkst tikai fiziski veseli un pieredzējuši gavētāji. Tradicionāli gavēnī lieto graudus, dārzeņus un augļus.

Arī Latvijas restorāni Gavēnī piedāvā īpašu šim laikam izveidotu ēdienkarti, kuros iekļauj vieglus ēdienus ar atļautajam produktiem.Viens no restorāniem ir Burkāns.

Restorāns Burkāns (www.burkans.lv) 2015.gada Gavēņa ēdienkartē ir zupa, aukstās uzkodas un siltie ēdieni. Restorāns lutinās ar dzidrinātu dārzeņu buljonu ar sezonas dārzeņiem un zaļumu eļļu. Ļaus iestiprināties ar aukstajām uzkodām, piedāvājot  svaigus salātus ar bulguru, kinoju, marinētu muskat ķirbi un kazas sieru.  Spēkam un enerģijai Burkāna Gavēņa laika ēdienkarte ir  sēņu tartars ar trifeļu eļļu un svilinātu kartupeli un dārzeņu kārtojums  ar šalot sīpoliem un sinepju graudu mērci. Nopietnā vakariņu laikā neiztikt bez siltajiem ēdieniem.   Restorāns Burkāns silto ēdienu izlasē pasniedz biešu pērļu grūbu orzotto ar fenheļa salātiem un kartupeļu ņoki ar lēcu un tomātu mērci.  

                                                                                                                        

Foto: Vegkithen.com/10-walls.com

Avots: Kristigaskola.lv, Liepājas Sv. Annas evaņģēliski luteriskās draudzes mācītāja Jāņa Bitāna materiāli.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 05.04.2024 Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.25477505sec.