Ceļotāj, pievērs uzmanību Baltic Care dermatologa drošas sauļošanās ieteikumiem

Par ādas aizsardzību no saules vasarā tiek īpaši daudz runāts un ne velti. Lai atpūta saulē tepat Latvijā vai dienvidu zemēs nepārvērstos par nepatīkamiem mirkļiem, vērts likt aiz auss vairākus vērtīgus padomus. Tādēļ uz sarunu aicinājām Baltic Care partneri, EDK klīnikas dermatologu Raimondu Karlu.

"Izvēloties saules aizsargkrēmu, jāņem verā SPF indeksa rādītājs, kas norāda līdzekļa spēju pasargāt ādu no UVB stariem. Obligāti jāpievērš uzmanība arī otram koeficientam, kas norāda aizsardzību pret UVA stariem. Abi staru veidi spēj radīt negatīvas izmaiņas cilvēka ādā," norāda dermatologs.

Jāatzīst, ka bieži vien jautājumus rada ne tikai atbilstoša krēma izvēle, bet arī cenu atšķirības. Raimonds Karls turpina: "Cenu atšķirības rada krēmu indeksu rādītāji. Turklāt krēma cenu var noteikt arī aizsargfiltru sastāvs, proti, organiskie vai neorganiskie filtri. Protams, tā cena ir atkarīga arī no līdzekļa tilpuma, ūdensizturīguma, kā arī ražotāja atpazīstamības."

Lai kā mums patiktu saulē uzturēties - veikt dārza darbus, sauļoties vai nodarboties ar sportu, tomēr nevajadzētu saulē pavadīt visu dienu. "Liels saules UV starojuma daudzums neveicina cilvēka veselību. Neatkarīgi no platuma grādiem, būtu ieteicams saulē neuzturēties laikā no 11.00 līdz 15.00. Ja tomēr saulē nākas pavadīt ilgāku laiku, jāatceras, ka aizsargkrēmu ieteicams uzklāt ik pēc divām stundām. Savukārt, ja atpūšaties ūdenī, tad jāiegaumē, ka UV staru daudzums, kas spēj izraisīt apdegumu, var nokļūt pat 40 centimetru ūdens dziļumā. Kombinējot atpūtu ūdenī ar saules peldēm, jālieto saules aizsarglīdzekļi ar ūdensizturību," būt piesardzīgiem aicina EDK klīnikas dermatologs.


Nav mazums cilvēku, kurus satrauc saules iedarbība uz dzimumzīmēm. Ir pat dzirdēti gadījumi, kad tikai uz dzimumzīmēm tiek klāti krēmi, bet rezultātā apkārt dzimumzīmītēm rotājas balti plankumi. Raimonds Karls atzīst, ka šādi gadījumi nav retums. "Cilvēkiem, kuriem ir daudz veidojumu uz ādas, pirms vasaras sezonas jākonsultējas ar dermatologu un jāuzturas saulē pēc iespējas mazāk. Jāatceras, ka aizsargkrēms jāuzklāj uz visa ķermaņa, ne tikai uz veidojumiem. Kā arī japatur prātā fakts - jo lielāks dzimumzīmju skaits, jo lielāks risks melonomas attīstībai."

Ja vasarā plānojiet doties uz kādām siltajām zemēm, tad jāieklausās vairākos nozīmīgos ieteikumos. Kā norāda dermatologs Raimonds Karls, īpaši jāuzmanās gaišādainiem cilvēkiem, jo nonākšana intensīvā saulē pat 15 minūtēs var radīt dažādus procesus. "Nedēļa saulē ir īsts pārbaudījums ādai. Turklāt papildus saules aizsarglīdzekļiem nepieciešams padomāt par ādas kopšanas līdzekļiem pēc saules," uzsver EDK klīnikas ārsts. Viņš arī iesaka samērīgi saplānot brīvdienas dienvidu zemēs, lai pirmās dienas iepazīšanās ar sauli nenes nepatīkamas sajūtas 4 - 5 dienu garumā. "Dodoties uz karstajām zemēm, savā somā bez peldpiederumiem ieteicams paņemt līdzi arī vieglu un gaišu kokvilnas kreklu vai cita veida apģērbu, kas nosedz ķermeni, kā arī cepurīti, lai pasargātu galvu un matus. Nedrīkst aizmirst arī par kvalitatīvām saulesbrillēm."

Sabiedrībā ik pa laikam parādās uzskats, ka jāapmeklē solārijs pirms došanās ceļā uz kādu no siltajām zemēm. Izrādās, ka šāda rīcība ir ne vien nepareiza, bet arī veselībai kaitīga. "Ja pirms sauļošanās brīvā dabā apmeklēsiet arī solāriju, āda iegūs citu toni, jo bioķīmiskie procesi, kas noris ādā solārija UV un saules UV staru ietekmē ir atšķirīgi. Ādas brūnā krāsa, kas rodas solārijā, nenorāda ne uz organisma veselīgumu, ne uz pietiekamu D vitamīna daudzumu organismā. Tā ir tikai un vienīgi ādas aizsargreakcija."


Visbeidzot, sarunas nobeigumā, EDK klīnikas dermatologs iesaka: "Cilvēkiem, kuriem ne reizi nav veikta ādas stāvokļa noteikšana, būtu ieteicams to izdarīt. Ieteicamais laiks šādai pārbaudei ir pirms karstās sezonas sākuma vai pirms došanās ceļojumā. Izmeklēšana nav kaitīga veselībai, tā prasa vien pāris minūtes, ir augsti informatīva un precīza. Arī tiem, kuri veikuši šādu pārbaudi, jāpievērš uzmanība veidojumiem uz ādas, kuriem novērojamas jebkādas izmaiņas to simetrijā, malu, virsmas un krāsu mainīgumā. Izmaiņas parasti samazinās divu nedēļu laikā pēc pēdējās saules peldes. Ja izmaiņas pastāv ilgāk, tad tas noteikti ir iemesls konsultēties ar ārstu."

Vairāk informācijas interneta vietnē www.balticcare.eu un www.edk.lv


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


SIXT Latvija
,


Siguldas novada TIC
,


1st-studio.com
,


Daugavpils TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.78537202sec.