Igauņi zina, ka pirts ir sens veselības avots

Igauņi mīl pirtis – mūsu pirts tradīcijas sniedzas 800 gadus senā pagātnē, un Igaunijā ir daudz iespēju izbaudīt pirts priekus.

Pirmās rakstiskās ziņas par pirti mums ir jau kopš 13. gadsimta sākuma no Ziemeļigaunijas Jēlehtme (Jõelähtme) apriņķa. Pehjala (Põhjala) pirtī ir apvienoti visi pirmelementi – uguns, gaiss, ūdens un zeme – karsti tvaiki, pēršanās, atveldzēšanās ūdenī vai sniegā un ādas lutināšana ar augu uzlējumiem un krēmiem. Pirts ir ļoti veselīga: tā paātrina vielmaiņu, palīdz ādai atjaunoties, uzlabo elpošanu un sirdsdarbību, kā arī veicina nieru darbību un uzlabo asinsriti.

Kā iet saunā

Lai izbaudītu labāko, ko spēj sniegt pirts procedūras, pirms došanās uz lāvas nelietojot ziepes vajadzētu noskaloties ar siltu ūdeni. Karsējoties pirtī varat ieziest ādu arī ar pirts medu - tas palīdzēs ādai atjaunoties. Savukārt tiem, kas ar pirts procedūru palīdzību vēlas zaudēt svaru, būtu ieteicams ierīvēties ar jūras sāli.

Pirtī noteikti nevajadzētu laist garām pēršanos uz lāvas, kas vienlaikus gan paātrina svīšanu, gan arī masē un attīra ādu. Visbiežāk pēršanās notiek ar bērza slotiņu, taču kādēļ gan nepamēģināt arī citas slotiņas, piemēram, veselīgo kadiķu un nātru slotiņu, kuras asā iedarbība siltā ūdenī kļūst maigāka?

Igauņu sauna – daudz iespēju

Mūsdienās pirts ir katras privātmājas, vasarnīcas un lauku mājas neatņemama sastāvdaļa. Ja mājās ir izplatītas mazākas tvaika pirtis, kas bieži vien, it īpaši pilsētā, tiek kurinātas ar elektrību, nevis ar koka malku, tad SPA kompleksos, viesu mājās un citviet uzņēmēji mūsdienās piedāvā ļoti plašas un aizraujošas iespējas pirts prieku baudīšanai.

Katrā Igaunijas SPA  viesnīcā ir atbilstošs pirts komplekss – sāls pirtī varat noberzt ķermeni ar skrubi, tvaika pirts aukstajā ziemas laikā būs lieliski piemērota, lai rūpētos par elpceļiem, infrasarkanā pirts iedarbojas uz ķermeni no iekšpuses, bet aromātiskajā pirtī iespējams patīkami relaksēties.

Ar senajām pirts tradīcijām varat iepazīties viesu mājās. Īpaša iespēja izbaudīt senās tradīcijas ir doties „melnajā” jeb dūmu pirtī. Tas jau pats par sevi ir rituāls, jo šāda pirts tiek kurināta gandrīz pusi dienas, un pirtī iešana bieži vien aizņem pat vairākas stundas. Mazgāšanās līdzekļu izvēle nav tik būtiska, jo ķermenis ar vairākkārtēju gara mešanu, pēršanos un atvēsināšanos attīrās pats par sevi. Tiek uzskatīts, ka tikpat tīrs un viegls kā ķermenis, kļūst arī prāts.

Igauņi tik ļoti godā pirtī iešanas tradīcijas, ka tās ir ierīkojuši pat autobusos, vecā ugunsdzēsēju automašīnas bākā, kā arī uz plostiem, kur pārmaiņus tiek baudīta pirts, laba kompānija un no peldošā plosta lēkts upē vai ezerā. Īpašus piedzīvojumus iespējams iegūt arī indiāņu pirts teltīs un daudzu tūrisma mītņu piedāvātajās kublu pirtīs, kur siltā ūdenī svaigā gaisā var baudīt dabu un atspirdzināt ķermeni un dvēseli.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.841429sec.