Desmit ziedi, kas harmonizē, nomāc stresu un aizsargā

Meditācija ir nodarbe, kas ļauj atbrīvot prātu no domām, kas nomāc, nogurdina un neļauj atslābināties. Mūsdienās pieejami simtiem meditācijas paņēmienu, kas parasti veicina modru esošā stāvokļa apzināšanos. Ir pavasaris, skaistais maija mēnesis, kad visapkārt zaļo un plaukst ziedi, harmonizējot ar mūsu pašu sajūtām šajā laika posmā. Kādēļ mēs jūtam kaut kā jauna sākšanos, kādēļ biežāk iemīlamies pavasarī, kādēļ vēlamies sākt dzīvot veselīgi, kvalitatīvi tieši tagad? Iepazīsties ar dabas košumu, kam ir liela nozīme šo cēloņu likumsakarībās.

Lotosa zieds – visvairāk attēlotais zieds pasaulē, kas simbolizē garīgu atjaunošanos, atdzimšanu, jo sevišķi austrumu reliģijās. Indijā tas ir nacionālais zieds, sniedzot mieru un iedvesmu. Lotosa zieds, ūdensrozes zieds, kas parasti redzams maigi rozā krāsā. Tīras krāsas zieds, nācis no duļķainām zemes dzīlēm, ar stingru kātu. Jogā praktizē pozu Lotosa zieds, kurā sēdus cilvēka mugurkauls tiek turēts modrs un aktīvs. Lotosa baltais zieds aktivizē skaidru cilvēka prātu, krama violets tonis ir meditatīvs, veicina radošumu un asociatīvi sasaucas ar klusumu, ēteriskumu un juteklību.

Ķīnas roze - hibisks (Hibiscus, rosa-sinensis), pazīstams telpaugs kopš seniem laikiem. Sāk ziedēt martā dažādos toņos - lašakrāsā, dzeltenā un oranžā. Augs noderēs radošu profesiju pārstāvjiem, kā arī tiem, kuri ilgojas pēc mīlestības. Ķīnas rozei piemīt spēks mazināt agresijas izpausmes un mierināt cilvēka vēlmes, ar kurām viņš nekad nav apmierināts.

Pienene - auga latīniskais nosaukums (Taraxacum officinale) tulkojumā no arābu valodas – rūgts augs. Dažās tautās asociējas ar skumjām. Kristietībā Dieva ciešanu simbols, bet pienenes ārstnieciskās īpašības pazina jau senie grieķi un arābi. Ir dažādi ieteikumi, kur pievienot un kā lietot pienenes uzturā, lai ārstētu ādas slimības, žultspūsli u.c. Pienenes gaišā, dzeltenā krāsa rosina radošu garu, stimulē nervu sistēmu, aktivizē muskuļu sistēmu.

Ceriņi (Syringa vulgaris) ir skaisti ziedoši koki, kas laimes meklētājiem liek meklēt pieclapu ziedu. Taču zinātnieki ir atklājuši tā īpašības, kas palīdz tikt galā ar veselības problēmām. Piemēram, visparastākās galvassāpes var novērst uz galvas liekot svaigas ceriņu lapas. Simboliski ceriņa ziedi vēsta par pirmajām mīlestības jūtām, tātad cilvēka absolūtu harmoniju un savienošanos ar dabas enerģijām. Izmanto meditācijās, jo stimulē apzinātās atmiņas dziļākos slāņus, stiprinot atmiņu. Ierīvē ar ceriņiem pakausi un tas ļaus iepazīst cilvēka dvēseli!

Hiacinte (Hyacinthus orientalis). Kurš gan nepazīst šī zieda smaržu? Spēcīga, trauksmaina un saviļņojoša. Senajā Grieķijā tā sauca jaunekli, kurš bija dievība visam augošajam. Ziedus var atrast visdažādākajās krāsās, bet vairums dārza iekopēju novērtē tās zilo toni, kas cilvēku nomierina un ievieš harmoniju starp krāsām, piemēram, tavā dārzā. Šo ziedu nereti izmanto meditācijās, lai atklātu cēloņus patreizējam stresam un depresijai. Nesen atklāts, ka hiacinte attīra ūdeni.

Lavanda (Lavandula) ir populāra sava rūgtenā, bet patīkami romantiskā aromāta dēļ. Varbūt tādēļ tā bieži izmantojama kāzās, jo simbolizē tīrību, harmoniju un mīlestību. Daudz izmantota parfimērijā. Mazgājoties lavandu ūdenī, mazinās galvassāpes un nomierinās nervi. Kopš seniem laikiem lavandas ziedus liek blakus guļvietai mierīgam miegam.

Vijolīte (Viola). Latvijā sastopamas 17 ziedu sugas. Šis zieds labvēlīgi iedarbojas uz viegli ietekmējamiem cilvēkiem, kas sniedz viņiem patstāvību. Baltās krāsas ziedi nomierina, zilā iedarbojas radoši, bet violetās krāsas ziedi mudina uz problēmām paraudzīties bez stresa, filozofiskos apmēros. Trejkrāsu vijolītei ir ārstnieciska auga statuss Latvijā.

Zilā rudzupuķe (Centaurea cyanus). Iecienīts tautas medicīnas augs, krāšņiem ziliem ziediem. Dažviet aug kā nezāle. Izmanto drudža, iekaisuma un sāpju gadījumā. Rudzupuķes iesaka vīt gan Saulgriežu vainagā, gan sienot Līgo pirtsslotas. Tās aizsargā no negatīvās enerģijas un veicina cilvēka attīrīšanos. Debeszilā zieda krāsa ir viena no mīļākajām krāsām katram otrajam pasaules iedzīvotājam.

Āboliņš, sarkanais jeb pļavas (Trifolium pratense L). Sastopams jūnija sākumā pļavās un ,protams, meitu Līgo vainagos. Ārēji šos sulīgos ziedus lieto iekaisumu ārstēšanai, atrodams arī dažu saimnieču tēju kolekcijā, biežāk apvienojumā ar citiem ziediem. Organismu spēcinošas ir sarkanā āboliņa zāļu vannas. Par to būs pateicīga tava miesa un gars.

Sakura – Japāņu ķirsis. Maigi ziedi ar trauslām ziedlapiņām. Japāņu tautas apjūsmots augs. Zieda forma un krāsa Japānā ir līdzvērtīga vienkāršībai un skaidrībai. Sakura ziedus un tā ekstraktus izmanto masāžās, kuras harmonizē garu un miesu, sniedz prātam mieru, bet ķermenim enerģijas cirkulāciju. Sakuras maigums relaksē un mazina stresu, taču šī ziedu koka tuvumā neviens nespēj palikt vienaldzīgs.

Baudīsim ziedu sniegto harmoniju un pavasari!

Jogas praktizētāji būs gaidīti no 19. līdz 21.jūnijam Siguldā atpūtas kompleksā "Brūveri", kur tiks piedzīvots Saulgriežu jogas un mūzikas festivāls, kas ieguvis starptautisku mērogu un aicina smelties iedvesmu ar jogu, pasaules mūziku un sirsnību.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.28942418sec.