Ceļojuma stāsts - Kujabeno dabas rezervāts Ekvadorā

Kujabeno (Cuyabeno) dabas rezervātu Ekvadorā ik gadu apmeklē aptuveni 12 tūkstoši tūristu, un tā kā ekoloģiskā tūrisma galamērķa popularitāte aug katru gadu. 2008. gadā tika lēsts, ka šajā dabas rezervātā sastopami 64% zīdītāju un 54% amfībiju no suga skaita, kuras sastopamas lietus mežos kopumā. Rezervātā ir noteiktas vietas, kur mīl uzturēties saldūdens Amazones rozā delfīni, kuriem ir interesants aplidošanas rituāls un kuri pat satraukuma iespaidā "sarkst" – kļūst sārtāki. Diemžēl to mūsdienās var uzskatīt par apdraudētu sugu.

Braucieni ar motorlaivu pa Kujabeno upi, kā arī lagūnam, ir neaizmirstami skaists piedzīvojums, kura laikā var redzēt ne tikai rozā delfīnus, bet arī vairāku sugu pērtiķus, tukānus, anakondas, kas gozējas saulītē, kaimanus, tarantulus u.c. Neaizmirstams ir saules riets un pelde kopā ar grupas biedriem Lielajā lagūnā (Laguna Grande), kur ieskauj lietus mežš. Tas it nemaz nav bīstami. Šeit piestāj vairākas motorlaivas, lai to pasažieri varētu atveldzēties pēc džungļos pavadītas dienas (mitrums rezervātā ir nemainīgs: pārsniedz 80%). Kas attiecas uz grupas biedriem: manā gadījumā tie nāca no viss dažādākām pasaules malām (ASV, Lielbritānijas, Holandes, Spānijas un Izraēlas). Kopā ar viņiem ne tikai brauc motorlaivā, brokasto, pusdieno un vakariņo, bet arī jauki pavadi vakara stundas lūkojoties neticami skaistajās zvaigžņotajās debesīs un iepazīstot viņus ne tikai kā personības, bet šķiet, ka sarunās ir iespējams attālināti pabūt viņu dzimtenēs un stāstos iepazīt to kultūras.

Vietējās cilts pārstāve gatavo tradicionālo maizi 

Kokā guļoša maza anakonda

Protams, neizpaliek arī vietējās cilts un tās lielākās autoritātes – šamaņa – apmeklējums. Tā varat vairāk uzzināt par ikdienas dzīve lietus mežos, par dažādu augu pielietojumu u.c. Kā arī nakts pastaiga lodge tuvumā, lai ar lukturu palīdzību izgaismotu lietus meža fantastiskos nakts iemītniekus.

Lai nokļūtu Kujabeno dabas rezervātā nepieciešams doties ar lidmašīnu vai autobusu (manā gadījumā izbraucot vēlu vakarā no Kito; 264 km (20 dolāri vienai personai)) uz Lago Agrio. Pilsētā parasti tūristus atstāj uz kādu laiku kādā no kafejnīcām, lai tie var ieturēt brokastis. Pēc tam ar minibusiem tie tiek nogādāti līdz Kujabeno tiltam (aptuveni 2 stundu brauciens), no kurienes atiet motorlaivas, kas tos nogādā līdz konkrētajai naktsmītnei (brauciena ilgums atkarīgs no tā, kur tieši atrodas Jūsu lodge, kā arī upes plūsmas, tomēr tas noteikti nepārsniegs 2 - 3 stundas, kuru laikā varēsiet vērot apkārtējo dabu).

Ar motorlaivu cauri Cuyabeno lietus mežam   

Pie tilta ceļotājus sagaida gids un motorlaivas šoferis, no kuriem nešķirsieties, kamēr ekskursija nebūs noslēgusies. Ierodoties apmetnes vietā, ceļotāji var iepazīties arī ar pavāriem, kuri gatavos visas maltītes (tās iekļautas ekskursijas cenā, porcijas nav lielas, taču gardas un pietiekošas; varat paņemt līdzi kādu našķi katram gadījumam). Manā gadījumā apmetnes vietā namiņā (lodge) bija istabas ar vairākām gultām - līdz ar to bija jādalās arī ar vannas istabu. Otra iespēja bija apmesties istabā kopā ar vēl vienu personu - šajā gadījumā divu ceļotāju rīcībā būs sava privāta vannas istaba.

Tomēr visas šīs telpas tika savienotas ar atvērtu jumta kori, līdz ar to - lai gan eksistē sienas - dzirdēsiet kaimiņus, jo skaņa izplatās virs sienām - pa jumta kori. Varam jau maksāt bargu naudu par bungalo ar Eiropas standartiem, bet tad jau mēs attālinātos no mūsu vizītes mērķa – atrasties un iepazīt lietus mežu - ar tam raksturīgajām būvēm, materiāliem, skaņām 24 stundas diennaktī utt.

Ekskursijas kopējā cena manā gadījumā, 2017. gada vasarā, bija 250 dolāri + 20 dolāri par autobusu no Kito uz Lago Agrio (cena vienai personai, iekļaujot visu augstāk minēto). Tiesa parasti gidam un daži tūristi arī motorlaivas vadītājam iedod kādu dzeramnaudu - katrs saskaņā ar savām iespējam un vēlēšanos.

Lasi plašāk par Cuyabeno lietus mežu, kā arī par citām vietām Ekvadorā, kā arī citviet Dienvidamerikā un Centrālāzijā ceļojumu piezīmju blogā "ĪSTS CEĻOTĀJS":

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk
Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA Estravel Latvia
Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz | Skatīt vairāk
no 94 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.88424015sec.