Viedoklis: Vai Tūrisma informācijas centri komunicē sociālajos tīklos? (Papildināts, 9 viedokļi)

Tuvojoties siltajai sezonai, Latvijas iedzīvotāju vidū tradicionāli palielinās interese par dzimtās zemes apceļošanu. Kurp doties šogad, kādi interesanti pasākumi gaidāmi? Informāciju par šo visu mūsdienu cilvēki arvien biežāk meklē sociālajos tīklos. Vai tos savā apbruņojumā ņem arī tūrisma informācijas centri ?

Sintija Pusaudze, Liepājas reģiona Tūrisma informācijas biroja mārketinga speciāliste

Sociālos tīklus komunikācijā noteikti izmantojam, kā nu bez tiem! Komunicējam Facebook, Twitter un Instagram, visos aptuveni vienādi intensīvi, varbūt Facebook mazliet vairāk. Ievietojam kādas 2 līdz 4 ziņas dienā, parasti viena ir mūsu sagatavota, pārējās partneru. Ziņu saturs atkarīgs no tā, ka konkrētajā brīdī aktuāls. Lietojam starptautiskai publikai atpazīstamu nosaukumu Liepaja Travel.  Kopā pa visiem trim tīkliem mums varētu būt ap 10 tūkstošiem sekotāju. Pētām arī, kāda ir mūsu elektronisko mēdiju apmeklētāju auditorija – no kurienes nāk, vecuma struktūru. Vairums sociālo tīklu sekotāju un mājas lapas apmeklētāju ir no Latvijas, tālāk seko Lietuva, Vācija, Skandināvijas valstis. Sociālie tīkli nav tikai jauniešu aizraušanās – mūsu interesenti ir vecuma amplitūdā no 20 līdz 65 gadiem. To cilvēku skaits, kas mūs atrod ar sociālo tīklu starpniecību, vai apmeklē mūsu mājas lapu (tā Google meklētājā parādās pirmā) pa tiešo, ir aptuveni vienāds, katram ir savi informācijas meklēšanas paradumi.

Liene Strazdiņa, Jelgavas reģiona Tūrisma centra sabiedrisko attiecību speciāliste

Sociālos tīklus izmantojam arvien aktīvāk – mums ir profili Draugiem.lv, Twitter, Instagram, bet visvairāk izmantojam Facebook, kur cenšamies publicēt vismaz vienu ziņu dienā. Facebook ir ērts informācijas avots, jo piedāvā cilvēkiem dažāda veida informāciju vienuviet. Daudzi vairs nemaz neapmeklē mājas lapas pa tiešo, arī uz mūsu mājas lapu diezgan liela daļa apmeklētāju nonāk no Facebook un citiem tīkliem. Facebook mums ir kādi 4 tūkstoši sekotāju, citos tīklos mazāk. Pārsvarā ziņas gatavojam paši, bet publicējam arī savu partneru ziņas, piemēram, par reģionā notiekošajiem pasākumiem vai tūrisma piedāvājumiem. Esam novērojusi, ka vislielākā interese ir ziņām par jaunatklātiem tūrisma objektiem, lielajiem pasākumiem, arī skaistas bildes piesaista uzmanību.

Maija Upeniece, Rēzeknes pilsētas TIC speciāliste

Izmantojam vairākus sociālos tīklus, visintensīvākā komunikācija notiek Facebook, tas ir arī straujāk augošais tīkls, populārs dažādu vecumu cilvēku vidū, īpaši jauniešu. Tur mums ir aptuveni 2500 sekotāju. Komunicējam arī Twitter un draugiem.lv.  Draugu aktualitāte pēdējos gados mazinās, bet mēs joprojām saglabājam savu lapu, jo ir viena auditorijas daļa, pārsvarā vecuma pēc piecdesmit, kuri konstanti pieturas pie šī portāla, un nelieto citus tīklus. Mums pagaidām nav Instagram konta, taču plānojam to drīzumā izveidot, jo tur savukārt ir augsta jauniešu aktivitāte. Sociālie tīkli ir ļoti efektīvs veids, kā informēt auditoriju par pasākumiem – kas, kur un kad notiks, jo īpaši – ja operatīvi jāinformē par neplānotām izmaiņām. Pasākumu ziņas arī ir vairāk lasīto vidū. Vēl publikai ļoti patīk foto galerijas un mazi video sižeti.

 Una Libkovska, Ventspils TIC vadītāja

Sociālie tīkli noteikti ir jāizmanto, jo tie ir ļoti ātrs un ērts veids, kā informēt par saviem produktiem, pasākumiem. Svarīgi ir tas, ka sociālie tīkli ir pieejami mobilajās ierīcēs, jo bieži vien cilvēki citur vairs informāciju nemeklē. Mums ir savi profili Facebook, Twitter, publicējam ziņas arī pilsētas portālā ventspils.lv. Komunicējam aktīvi, liekam vidēji vienu ziņu dienā, latviešu un angļu valodās. Mūsu mērķis ir pirmkārt informēt ventspilniekus un apkārtnes iedzīvotājus, kā arī piesaistīt citu valstu ceļotājus. Lielākā piekrišana ir ziņām par lielajiem pasākumiem, piemēram, jūras svētkiem, arī basketbols Ventspilī ir ļoti populārs, un sociālie tīkli ir lieliski līdzjutēju komunikācijai, mobilizēšanai. To galvenā priekšrocība ir operativitāte. Tomēr pēdējā laikā saskatu arī šo tīklu ēnas puses. Piemēram, Facebook no tādas kā informācijas apmaiņas platformas draugu un interesentu vidū ir pārvērties par nebeidzamu sponsorēto sludinājumu straumi. Vērtīgā, tiešām interesējošā informācija pazūd šai gūzmā. Domāju, iespējams, drīz notiks jauns pavērsiens šai ziņā – cilvēki sāks atteikties no Facebook, kaut kas mainīsies … Kā veiksmīgāku komunikācijas piemēru, iesaistot sociālos tīklus, varu minēt mūsu Ventspils projektu VENTI, kur cilvēki, apmeklējot mājas lapas, atbildot uz jautājumiem, var saņemt vietējo valūtu , par kuru saņem atlaides pie dažādiem pakalpojumu sniedzējiem. Tādējādi tiek panākta atgriezeniskā saite, un arī cilvēkiem ir reāls ieguvums.

Velta Riekstiņa, Ogres novada TIC tūrisma organizatore

Sociālie tīkli ir vērtīgs informācijas izplatīšanas kanāls, mēs esam visos populārākajos – Facebook, Twitter, Draugiem.lv, Instagram, mums ir darbinieks, kurš tieši ar tiem nodarbojas. Ar sociālajiem tīkliem nodarbojamies samērā nesen, bet plānojam to turpināt un attīstīt. Facebook mums ir aptuveni 1000 sekotāji, citur mazāk. Ziņas liekam paralēli visos tīklos, gan savas, gan partneru sagatavotās. Komunicējam par visu, kas aktuāls. Lielākā interese un skatījumu skaits ir par pasākumiem, kas interesanti un aktuāli plašākai auditorijai, ne tikai novada iedzīvotajiem. Piemēram,  kad bijām ielikuši ziņu par S.Eizenšteina kino staciju Ķeipenē, tai bija 16 tūkstoši skatījumu. Vēl cilvēkiem patīk foto galerijas, zelta rudenim ir milzu piekrišana. Sociālie tīkli nav ideāli, bet kas gan tāds ir? Mēs skatāmies uz pozitīvajām pusēm un cenšamies tās izmantot.   

Ilze Riekstiņa, Madonas TIC speciāliste

Sociālos tīklus izmantojam, obligāti! Mums ir lapas Facebook, Draugos, Twitter un arī Instagram, bet no tā, iespējams, atteiksimies, jo esam secinājuši, kas tas īsti neatbilst mūsu specifikai. Arī Twitter aktivitāte pēdējā laikā ir apsīkusi. Draugiem.lv joprojām izmanto noteikta auditorijas daļa, vairāk vecāka gadagājuma. Vislielākā aktivitāte un  sekotāju skaits, protams, ir Facebook, tur daudz uzturas jauniešu auditorija. Tur mums ir kādi 1100 sekotāji, pamazām šo ciparu audzējam. Informējam par visām norisēm par un ap tūrismu – apskatāmām vietām, sportu, kultūras pasākumiem, ēdinātājiem, naktsmītnēm. Tomēr pamata informācijas kanāls ir mājas lapa, sociālie tīkli ir labi, bet tikai ka papildus rīks, kas arī palīdz lietotājam nonākt līdz mājas lapai. Ir diezgan liela auditorijas daļa, kas sociālos tīklus vispār neizmanto.    

Insese Turkupole-Zilpure, Bauskas TIC vadītāja

Mums ir konti populārākajos tīklos – Facebook, Draugiem.lv, Twitter, informāciju pārsvarā publicējam paralēli visos. Facebook ir visaktīvākais, tur mums ir kādi 800 sekotāji, bet saglabājam arī pārējos, jo gribam sasniegt arī to auditorijas daļu, kas lieto tikai tos. Pamata informācijas avots joprojām ir mājas lapa, bet sociālie tīkli ļoti labi palīdz novirzīt uz to apmeklētājus. Publicējam savas ziņas arī tematiskajās Facebook lapās, piemēram, Bauskas ēdiens, kas ir ļoti iecienīta. Gatavojam gan savas ziņas, gan dalāmies arī ar partneru ziņām, galvenokārt tūrisma pakalpojumu sniedzēju, ēdinātāju ziņām. Partneri ir teikuši, ka šis modelis labi strādā – palielinās arī viņu lapu sekotāju skaits, vairāk cilvēku uzzin par viņiem, atnāk. Nupat milzu popularitāti – 35 tūkstošus skatījumu ieguva ziņa par kroga “Aveņi” atklāšanu Codes pagasta Aveņmuižā. Tā kā pēdējā laikā informācijas straume, kas gāžas pār cilvēku, ir pārmērīga, mēģinām iet citu ceļu – samazināt savu ziņu daudzumu sociālajos tīklos, bet vairāk pārdomāt to saturu. Kādreiz sūtījām pa divām ziņām dienā noteiktos laikos, tagad mazāk, testējam, kāda būs reakcija.

Ilze Millere, Limbažu TIC vadītāja

Sociālos tīklus izmantojam, jo tā ir vieta, kur mūsdienu cilvēki bieži uzturas, komunicē, skatās bildes, dalās .. mājas lapas vairāk aiziet otrajā plānā, nav tik apmeklētas. Mums ir Facebook konts ar pāri par 2 tūkstošiem sekotāju, Twitter konts ar līdzīgu skaitu (tajā gan aktivitāte mazinās, un mēs arī ziņas liekam mazāk), un Instagram konts ar pāri par 800 sekotāju. Facebook publicējam ziņas latviešu valodā par lietām, kas varētu interesēt tūristus – maršrutiem, piedāvājumiem, akcijām,  arī foto un video materiālus, tie vienmēr ir iecienīti. Instagram uzsvars ir uz vizuālo informāciju – tur publicējam skaistas fotogrāfijas, mirkļu iespaidus, arī paziņojumus par aktuāliem notikumiem. Instagram aprakstus liekam angliski, ar iespējami daudzām norādēm (#hashtag); tas ir veids kā sasniegt auditoriju ārpus Latvijas. Ziņas tīklos publicējam pārsvarā ne darba laikā, jo tad cilvēki tās lasa vairāk. Sociālo tīklu komunikācija ir kā maratons –  jāpiestrādā regulāri un pārdomāti – nevar publicēt vienā dienā septiņas ziņas, un pēc tam mēnesi – neko!

Aigars Ribušs, Alūksnes TIC tūrisma informācijas speciālists

Sociālos tīklus izmantojam aktīvi, mums ir konti visos četros populārākajos – Facebook, Twitter, Draugiem.lv un Instagram, pa visiem kopā ir 2740 sekotāju. Lai no tīkliem būtu atdeve, lai augstu sekotāju skaits, pie tā ir regulāri jāpiestrādā – jāpublicē kvalitatīvas ziņas, arī jādomā par citām aktivitātēm – konkursiem, akcijām. Ziņas publicējam praktiski katru dienu, ja nav savas ziņas, tad noteikti vismaz pārsūtam kādu citu ziņu. Sadarbojamies arī ar partneriem, tie ir novada tūrisma uzņēmumi – naktsmītnes, ēdinātāji. Publicējam arī informāciju par pasākumiem, un esam novērojuši, ka tīklos labi nokomunicēti pasākumi ir daudz kuplāk apmeklēti. Paralēli tīkliem, protams, liekam informāciju mājas lapā. Manuprāt, sociālajos tīklos vairāk uzturas jaunāka gadagājuma cilvēki, bet seniori dod priekšroku mājas lapai, tāpēc jāstrādā ar visiem šiem līdzekļiem.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 27.02.2024 Bezmaksas ekskursijas pa Liepāju Liepājas reģiona TIB
Nepalaid garām iespēju doties bezmaksas pastaigu ekskursijā pa izgaismoto Liepāju kopā ar lielisku gidu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Kristapa Vanadziņa Trio LATVISKĀ ELEGANCE Valmieras TIC
23.martā plkst.18.00 kultūrtelpā Akustika aicinām uz Kristapa Vanadziņa Trio koncertprogrammu "LATVISKĀ ELEGANCE". | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13813996sec.