Viedoklis: Kādas ir velobraucēju iespējas Latvijā?

Sākoties siltajai sezonai, arvien biežāk redzami cilvēki uz velosipēdiem. Travelnews.lv redakcija vēlējās noskaidrot kādas ir iespējas velotūristiem Latvijā - cik sakārtota ir infrastruktūra, vai ir kādas nepilnības. Tāpat vaicājām arī SIA "L-Ekspresis", vai ir iespējams savu velosipēdu nogādāt uz Maskavu vai Sanktpēterburgu, kurp dodas SIA "L-Ekspresis" vilcieni. Sapratuši, ka ar vilcienu velosipēdus neviens nepārvadā, izmantojām iespēju painteresēties kas tad un kāpēc brauc ar vilcieniem uz Krieviju!

Laura Jakoviča, Salaspils Tūrisma informācijas centra konsultante

Mums ir ļoti labi ar velo infrastruktūru! Mums arī ļoti nesen uzstādīja ceļa norādes pilsētas velo maršrutiem. Ir viens maršruts pa pilsētu un otrs pa novadu. Tāpat sakārtots ir arī veloceliņu tīkls, kas iet cauri visai pilsētai, tā ka patiešām nevaram sūdzēties! Tagad arī sākoties siltākam laikam, novērojam lielu velobraucēju intensitāti. Arī pie mums, TICā ir iespējams izīrēt velosipēdu, par ko lielu interesi izrāda arī vietējie! Kaut vai pa Botānisko dārzu pabraukāt. Uz četrām stundām izīrēt velosipēdu, piemēram, maksā 6 eiro. Mums gan neliels ierobežojums ir tas, ka velo var izīrēt tikai mūsu darba laikā – un daudzi cilvēki vēlas izīrēt uz ilgāku laiku.

Maršruts pa Salaspils novadu ir aptuveni 30 kilometru garš, tur noteikti pāris stundas ir nepieciešamas, lai izbrauktu. Tas jau atkarīgs no tā, kādā tempā brauc – ja brauc ar vēlmi izbraudīt braucienu, tad ar piecām stundām jārēķinās! No Rīgas centra braucot uz Salaspili, jārēķinās ar satiksmi – jo īpaša veloceliņa nav. Ir Ķengaraga promenāde, kura vienā brīdī beidzas – tad tālāk jābrauc vai nu pa šoseju vai caur mazdārziņiem. Promenādi gan grasās pagarināt. Visvienkāršāk jau gan ir savu velosipēdu atvest ar vilcienu līdz Salaspilij un tad braukāt šeit. Es pati nesen braucu no Rīgas – pa Ķengaraga promenādi ir ļoti jauki, bet tālāk ir grūtāk, jo jābrauc pa šoseju. Līdz ar to tur prasītos kāds risinājums, lai varētu arī no Rīgas pie mums ērti atbraukt ar savu velo! Bet citu nepilnību infrastruktūrā nav – ir gan velo novietnes, kuras ir pieejamas bieži, gan celiņi!

Ieva Veinberga , SIA "L-Ekspresis" komercdirektore

Ir jāskatās, vai ritenis atbilst bagāžas izmēriem, kuri mums ir noteikti, bet faktiski vairāk sliecos teikt, ka nevar. Ja riteni izjauc un to pārvadā kā bagāžu, tad var, bet riteni kā tādu īsti neņemsim pretī – izmēru dēļ. Taisnības labad jāsaka, ka mums arī īsti nesanāk saskarties ar cilvēku vēlmi pārvadāt riteņus no Rīgas uz Maskavu vai Sanktpēterburgu, kur mēs braucam. Tās nav tādas pilsētas, kuras būtu īpaši pievilcīgas velotūristiem. Un tie, kas to vēlas, tad drīzāk uz vietas izīrē velosipēdus!

Ar mūsu vilcieniem pārsvarā brauc tūristi, cilvēki, kas brauc pie radiem vai draugiem. Protams, ir arī biznesa klases ceļotāji, kuriem ir pavisam savs piedāvājums – plašākas, ērtākas kupejas. Tomēr pārsvarā ir vietkaršu un kupeju ceļotāji. Priekšrocības, ceļojot ar vilcienu, ir tās, ka pa nakti var gulēt! Tāpat nav no rīta jāceļas uz lidojumu, kas ir, piemēram, piecos no rīta - līdz ar to nevajag arī viesnīcu īrēt tai naktij! Tāpat cilvēkiem patīk tāda savdabīga lieta kā tas, ka vilcienā ir restorāna vagons. Braucot var ērti ieturēt maltīti vai kaut vai pašā kupejā var ēst. Mums arī vilcienos uz Maskavu ir jauna mediju sistēma – tur var ērti skatīties koncertus un filmas, kas braucienā pavadīto laiku padara ērtāku. Protams, dažiem patīk vērot skatu pa logu, jo skati ir ļoti dažādi un skaisti! Gan pilsētas, gan lauki. Protams, ja cilvēkam ir bail lidot, tad viņš, visdrīzāk brauks ar vilcienu. Taču mums ir arī VIP kupejas – ar dušu un īpašu komfortu, kas nozīmē, ka cilvēks var atpūsties un, piemēram, pirms ierasties Maskavā, nomazgāties un doties jau savās darījuma tikšanās.

Aigars Ribušs, Alūksnes Tūrisma informācijas centra speciālists

Es teiktu, ka infrastruktūra priekš velobraucējiem Alūksnē ir laba! Veloceliņi gan, cik es esmu pamanījis, atsevišķi nav izbūvēti, tāpēc cilvēki ar riteņiem brauc pa trotuāriem. Taču, piemēram, ir izveidots 22 kilometru garš velo maršruts apkārt Alūksnes ezeram! Informācija par šo maršrutu ir  pieejama gan TICā, gan arī mūsu mājaslapā! Šo maršrutu tad arī liela daļa velotūristu izbrauc – un, lai arī tas ir 22 kilometru garš, to "pieveikuši" pat 10 gadīgi bērni, tā ka tas nav tik grūts, lai pat velo iesācējs netiktu galā! Viss jau atkarīgs no tempa, kādā brauc!

Novērojam, ka velotūristi gana aktīvi iesākuši sezonu – pie mums bijuši gan velotūristi no Vācijas, kuri pārvietojas tikai ar velosipēdu cauri Eiropai. Tāpat arī no citām valstīm ir bijuši viesi! Pilsētā velo novietnes vairumā gadījumu ir pieejamas, taču ir arī vietas, kur tās vēl trūkst. Ir pieejamas arī vairākas velo nomas – pat viesnīcas un naktsmītnes piedāvā velosipēdu īri. Apkārt Alūksnei ir ierastie Latvijas ceļi – tā, ka cilvēkam, kas vēlas nokļūt pie mums ar savu velosipēdu, jārēķinās ar to, kas uz šosejas notiek. Tepat ir Vidzemes šoseja, pa kuru vairums brauc. Tad arī jārēķinās, ka tur brauc lielākas mašīnas, taču ir iespējams arī pa mazākiem ceļiem pie mums atbraukt. Mums arī bieži TICā jautā par pateicīgākajiem velo ceļiem apkārtnē, mēs tad arī pastāstām kur izdevīgāk un drošāk braukt.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15985084sec.