Viedokļi: Kā tūroperatora «TUI» iespējamā ienākšana Latvijā varētu ietekmēt Latvijas tūrisma vidi?

Pirms neilga laika medijos izplatījās ziņa, ka Latvijas tirgū gatavojas ienākt pasaulē lielākā tūrisma, atpūtas un ceļojumu kompānija pasaulē - "TUI". Vācijas kompānija pasaulē nodarbina vairāk nekā 67 tūkstošus cilvēku un ar 1,1 miljarda apgrozījumu. Uzņēmums ir slavens ar to, ka tai ir pašai sava avioflote ar 130 lidmašīnām, kuras tā izmanto, lai ceļotājus uz saviem galamērķiem pārvadātu pati. Tomēr cik reālas ir runas par "TUI" ienākšanu Latvijas tirgū, cik lielā apjomā tā varētu ienākt un ko šeit darīt - lūdzām komentēt tūrisma nozares ekspertus. Tāpat aicinājām izteikt savas prognozes par iespējamajiem jaunajiem galamērķiem, izmaksām un beigu beigās - iemeslu, kāpēc "TUI" tieši šobrīd apsver domu par Latvijas tirgu.

Inga Kavaca, ceļojumu aģentūras "Vanilla Travel" vadītāja un Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidente

Šobrīd es varu pateikt to, ka nezinu vai "TUI" ienāks Latvijas tirgū vai nē. Tomēr, ja viņi ienāks, es nedomāju, ka ceļojumu izmaksas samazināsies vai parādīsies jauni galamērķi. Tirgus Latvijā jau šobrīd ir diezgan piesātināts un konkurence arī izmaksu ziņā ir liela. Ja ienāks vācu operators, domāju, ka izmaksas būs tādas pašas. Par galamērķiem – pasaule ir plaša, jau šobrīd cilvēki ceļo pa visu pasauli, ar "TUI" vienīgi tas varētu but organizētāk. Cilvēki, kuriem patīk, ka ceļojumi ir labi organizēti, varēs kaut kur tālāk aizbraukt. Sarežģītāk varētu būt ar valodu, jo operators neizmanto latviešu valodu, bet gan, piemēram vācu vai vēl kādu citu. Tad aktuāls būs jautājums, cik no patērētāja viedokļa tas būs ērti. 

Jāsaprot tas, ka "TUI" ir masu tūrisma operators. Masu tūrismā neko jaunu izdomāt nevar, ir tā kā ir. Ir organizēts ceļojums uz kaut kādu konkrētu vietu, katram kaut kādi savi galamērķi. Var izdomāt kaut ko unikālu un atšķirīgu, bet tas jau būs kaut kas īpašs. Tas ir pilnīgi kaut kas cits, kas jau maksās vairāk. Vairāk vienmēr maksā tas, kas ir ipašs, individuāls, izstrādāts. Konkurence un tas, cik ļoti "TUI" mainīs tirgu, drīzāk būs atkarīgs no tā, kā "TUI"ienāks tirgū, vai viņi ienāks tikai ar savu produktu no Vācijas, vai no Polijas, vai viņi ienāks ar savu produktu jau no Latvijas. Ja tas produkts būs organizēts no Vācijas, tad tā cena, pieliekot klāt ceļu no Rīgas, būs tāda pati kā no Rīgas braucot. Iespēja ceļot no Rīgas šobrīd ir plaša, jo airBaltic ir ļoti daudz galamērķu, uz kuriem var aizlidot, ar čarteriem arī var ļoti daudz kur aizlidot. Nu tad tā konkurence būs ļoti sīva. 

Kopumā konkurence vienmēr var būt laba patērētājiem. No uzņēmēja viedokļa arī, bet jāskatās. Viss paliek tāpat kā ir, jo klients ir klients, galvenais ir ņemt vērā viņa vajadzības un intereses un nodrošināt labu servisu, tas ir svarīgākais. Ar interesi gaidīsm, kas notiks tālāk. 

Pauls Gusts, darījumu tūrisma aģentūras "Carlson Wagonlit Travel" vadītājs Latvijā

Man nav informacijas, ar ko "TUI" nodarbosies Latvijā - atvērs biroju, lai uzņemtu tūristus vai lai nosūtītu. Pagaidām informācija ir pretrunīga. Dzirdēts, ka viņi it kā gatavojas, lai šeit varētu uzņemt vairāk tūristus, tātad uzņemošajam tūrismam. Bet šī informācija nav oficiāla. Ja viņi atvērs šeit izejošo tūrismu, tad tas patērētājiem būs liels ieguvums, jo bus daudz dažādāki tie galamērķi, ne tikai Turcija, Ēģipte un Kanāriju salas. Arī viesnīcu spektrs paplašinātos. Cilvēkiem ļoti patīk šis produkts, jo viņi nav ierobežoti tikai ar dažu turoperatoru izvēlētajām viesnīcām. Pilnīgi cits līmenis, dažādi nedzirdēti galamērķi, cilvēki atnāk un pasaka, ko grib un "TUI" gandrīz vienmēr kaut kas ir piedāvājumā. 

Latvijas tūroperatoriem un aģentūrām tas nozīmētu, ka būtu jāuzlabo sava darbība - no sākuma jākvalificējas "TUI" standartiem un viņu finanšu prasībām. Noteikti aģentūras arī to darīs un centīsies kvalificēties, un tad tām būs lielāks piedāvājumu klāsts, varēs pārdot "TUI" piedāvājumu". Līdz šim Latvijā nav bijušas daudz aģentūru, kas varējušas pārdot "TUI" piedāvājumu. Manuprāt, tādas ir tikai divas vai trīs.

Es domāju, ka viņi skatās ekonomiskās izaugsmes rādītaju valstī un tas ir iemesls, kāpēc viņi apsver iespēju ienākt Latvijas tirgū un to dara tieši šobrīd. Tāpat viņi droši vien ir veikuši "mājasdarbu" un redzējuši, kā šobrīd iet tūroperatoriem Latvijā, redzot vai augsne ir sagatavota. Drošvien arī pirktspējas līmeņa pieaugums ir viens no iemesliem.

Veronika Grīnvalde, tūrisma aģentūras «Antario» direktore

Domāju, ka "TUI" ienākšana Latvijā jaunus galamērķus neatnesīs. Mēs jau paši piedāvājam visādus galamērķus. Bet kas būs jauns? Domāju, ka dažas cenas viņi var piedāvāt lētāk kā vietējie operatori, piemēram, domāju, ka uz Kanāriju salām būs lētāk, jo vienmēr no Vācijas viņiem ir ļoti labas cenas un dažreiz mēs arī piedāvājam no Vācijas operatoriem Kanāriju salas. Bet par citām valstīm grūti pateikt. Jāskatās vispār cik daudz maršrutus viņi gatavojas taisīt no Latvijas. Mēs, protams, ļoti ceram, ka "TUI" Latvijā darbosies kā tūrisma operators, bet domāju, ka viņi atvērs arī savu aģentūru Latvijā un paši arī pārdos savu piedāvājumu.

Visi klienti var izvēlēties, kur pasūtīt ceļojumu, gan pie mums, gan pie "TUI". Mēs obligāti slēgsim ar viņiem līgumu, lai mūsu klientiem piedāvātu visus piedāvājumus un tad arī mūsu klientiem būs lētāki piedāvājumi. Būs lielāka konkurence, domāju, arī labākas cenas būs. Vienmēr jau ir kaut kādi ieguvumi. Taču tā jau ir vienmēr - teju katru pusgadu ir kaut kas jauns, kaut kas mainās. Domājot par to, kāpēc "TUI" tieši šobrīd domā par ienākšanu Latvijā - tas ir interesants jautājums, nezinu kāpēc tieši šajā laikā. Varbūt tāpēc, ka Baltijas valstīs ļoti palielinās tūristu skaits. Tūristu katru gadu paliek aizvien vairāk, cilvēki aizvien vairāk ceļo. Varbūt viņi domā, ka no Latvijas lido un lidos arī lietuvieši un igauņi. Varbūt viņi cer uz to, lai būtu pilna lidmašīna. Cik es zinu, viņi vairāk strādā ar siltajām zemēm, es domāju, ka uz Latviju ienākošo tūrismu viņi netaisīs. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Restorānu nedēļa aicina garšu ceļojumā Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies no 12. līdz 21. aprīlim un tajā īpašās ēdienkartes piedāvās 23 Liepājas restorāni un kafejnīcas. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 21.04.2024 Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats” Valmieras TIC
20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 25.04.2024 Nāc un sāc spēlēt golfu! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.51801085sec.