Aivars Mackevičs: uzņēmēji aizvien biežāk skaidru naudu sāk uzglabāt ārpus bankas

Aizvien biežāk uzņēmēju sarunās nākas konstatēt faktu, ka cilvēki daļu no uzņēmuma vai privātās naudas sāk uzglābāt ārpus bankas. Iemesls šādai rīcībai ir cilvēku neuzticība valsts un banku sektoram, kurš pēdējos gados ir radījis vairākus precedentus ar bankas kontu bloķēšanu vai atvēršanu.

Šobrīd Valsts ieņēmu dienests (VID) cenšas iegūt varas pozīcijas, lai jebkurā brīdi var bloķēt uzņēmēja gan biznesa, gan privātos bankas kontus, tādā veidā liedzot piekļuvi naudas resursiem. Tas uzņēmējos rada lielu neuzticību, jo vienlaicīgi tiek liegta legāla iespēja aizstāvēties, piemēram, samaksāt advokātam par pakalpojumu. Šādos gadījumos ļoti smagi cieš uzņēmuma un uzņēmēja reputācija, lai gan skaidrošanās procesā bieži vien tiek konstatēti nebūtiski pārkāpumi. Pamatotu vai nepamatotu apsūdzību dēļ uzņēmējs bieži vien ir spiests apmaksāt aktuālos rēķinus, lai neapdraudētu sava uzņēmuma eksistenci (īres maksa, elektrības vai telekomunikācijas rēķini u.c.). Tādos gadījumos piekļuve naudas resursiem ir vitāli svarīga, lai varētu atspēkot pārmetumus, saglabāt uzņēmuma darbību un reputāciju. Savukārt valsts puse ar birokrātisko procedūru kompleksu ierēdņu izpildījumā komfortabli un bieži vien bezatbildīgi rada tiešus zaudējumus uzņēmējiem. Neuzticības latiņa starp uzņēmējiem un valsti ir sasniegusi līmeni, kad biznesa svarīgākais elements, proti, nauda tiek aizvien vairāk uzglabāta ārpus bankas. Tas, manuprāt, ir ļoti bīstama situācija no vairākiem aspektiem sevišķi tautsaimniecības krīzes apstākļos.

Pēdējā gada laikā aizvien biežāk uzņēmēji sūdzas par banku darbību, jo biznesa cilvēki vairs nevar normāli atvērt naudas kontu bankā. Banku prasības pret klientu ir kļuvušas pārspīlētas, nepamatotas un ar pieaugošām izmaksām. Piemēram, Baltijas tūrisma asociācija jau vairāk nekā mēnesi cenšas atvērt kontu, sniedzot dažādas absurdas iestāžu izziņas. Tūrisma aģentūras un tūroperatori jau pēdējos trīs gadus ir noslogoti ar banku birokrātiju, kur par katru 20 eiro pārskaitījumu uz vairākām pasaules valstīm ir jāsniedz izsmeļoši paskaidrojumi. Tā rezultātā uzņēmēji meklē citus naudas pārskaitījuma veidus, apejot Latvijas banku servisu. Latvijas uzņēmēji tādā veidā vēl vairāk riskē, jo bieži vien nonāk arī dažādu pasaules finanšu krāpnieku tīklos.

Sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" direktors Arnis Kaktiņš atzīst, ka pastiprinātā banku kontrole 17% uzņēmumu likusi apsvērt iespēju atvērt kontu citā valstī.

Latvijas politiķi medijos bieži vien paši šausminās par esošo situāciju Latvijas tautsaimniecībā, taču uzņēmēji neredz nekādu reālu darbību esošās situācijas uzlabošanā. Tas ir ļoti bīstami, ka skaidra nauda aizvien vairāk tiek turēta ārpus bankas, jo bizness un biznesa cilvēki vairs neuzticas!

Aivars Mackevičs, BalticTravelnews.com direktors

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15484118sec.