«airBaltic» valdes priekšsēdētājs Martins Gauss: Šī krīze ir mainījusi aviāciju uz visiem laikiem.

2020. gads ir aizvadīts, kas bijis gana grūts visā pasaulē. Viena no pandēmijas skartākajām nozarēm bija un vēl joprojām ir aviācija, tādēļ Travelnews.lv lūdz airBaltic valdes priekšsēdētāju Martinu Gausu atskatīties uz aizvadīto gadu un izvērtēt to.

2020. ir bijis ļoti izaicinošs gads, kurā redzējām lielāko krīzi globālās aviācijas nozares vēsturē. Šis gads pilnībā mainīja to, kā nozare strādā, un tas ir attiecies arī uz Latvijas aviācijas nozares uzņēmumiem.

Ņemot vērā, ka vīrusa izplatība visā Eiropā bija visnotaļ līdzīga, situāciju citās valstīs var viegli salīdzināt. Pavasarī un vasaras ievadā lielākā daļa lidsabiedrību Eiropā saņēma valstu atbalstu vienā vai otrā veidā, lielāku vai mazāku. Valdības visā Eiropā, ieskaitot Latviju, apzinās lomu, ko pašmāju pārvadātājs pilda valsts savienojamības nodrošināšanā un cik lielu IKP ietekmi tas rada.

Tā kā šis ir grūts laiks gan lidsabiedrībām, gan lidostām, tas ietekmē arī pārējos nozares uzņēmumus – tehnisko apkopju nodrošinātājus, virszemes apkalpošanas uzņēmumus, degvielas piegādātājus, lidmašīnu un rezerves daļu ražotājus, utml.

Pavasarī, kad pandēmija sākās, mēs definējām trīs mūsu galvenās prioritātes – palikšanu, biznesa modeļa pārskatīšanu un izaugsmi. Pirmā prioritāte nozīmēja būtisku mūsu darbības un izmaksu samazinājumu, ko mēs veicām nekavējoties. Vēlāk mēs pārskatījām mūsu biznesa plānu Destination 2025 CLEAN, ļaujot paātrināt plānu ieviest viena Airbus A220-300 lidmašīnu tipa floti.

Atskaitot pandēmiju, viena tipa flotes ieviešana ir bijis nozīmīgākais notikums šajā gadā, kas kalpos kā stūrakmens uzņēmuma tālākajai izaugsmei. Tas nozīmē, ka jau kopš maija mēs esam pārtraukuši lidojumus ar Boeing 737 un Bombardier Q400 lidmašīnām, šobrīd izmantojot vien videi draudzīgākās un efektīvākās lidmašīnas, kādas pašlaik ir pieejamas.

Ja salīdzinām Latviju ar citām valstīm, mēs redzējām, ka pavasarī Latvija bija pirmā, kas izvēlējās pilnībā slēgt pārrobežu pārvadājumus, jo tobrīd tas tika saredzēts kā efektīvs veids, lai vīruss nevarētu nonākt Latvijā. Tas bija ļoti veiksmīgs solis. Pašlaik Latvija ir palikusi viena no pēdējām ES valstīm, kurā joprojām ir spēkā lidojumu ierobežojumi.

Redzam, ka Latvijas sabiedrībā joprojām pastāv bailes, ka aviācija veicina vīrusa izplatību, lai gan dažādi pētījumi norāda uz to, ka pie pašreizējās vīrusa izplatības vairs nepastāv korelācija starp inficētajiem cilvēkiem, kas ieceļo valstī, un vīrusa izplatību nacionālā līmenī. Eiropas Komisija jau ir aicinājusi dalībvalstis atjaunot brīvu cilvēku kustību. Aviācija esošajai situācijai ir spējusi pielāgoties, un šodien ir pārliecinoši drošākais transporta veids.

Mums priekšā ir pāris grūti mēneši, kuru laikā mēs iespējams redzēsim atsevišķas lidsabiedrības Eiropā griežoties pie to valdībām pēc vēl papildu palīdzības. Tas ir neizbēgami. Vienlaikus, kamēr vakcīna pamazām kļūst pieejama Eiropā un pasaulē, mēs ceram, ka līdz pavasarim valdībām būs bijusi iespēja atcelt dažādos ceļojumu ierobežojumus. Mēs gan sagaidām, ka daļa ierobežojumu paliks spēkā un pārredzamā nākotnē padarīs lidošanu citādāku nekā bijām pieraduši pirms pandēmijas.

Cilvēkiem pietrūkst ceļošanas, un, gluži kā aizvadītajā vasarā, kad robežas bija atvērtas un atpūtas braucieni iespējami, pieprasījums atgūsies ātri. Tādēļ jau pašlaik esam sagatavojušies vasaras sezonai, publicējot plānoto lidojumu grafiku. No Rīgas vasaras sezonā ceram lidot uz 65 galamērķiem, ieskaitot piecus jaunus maršrutus.

Šobrīd praktiski jebkurš aviācijas aspekts ir būtiski mainījies. Esmu ļoti pateicīgs mūsu komandai un tās profesionalitātei, spējai pielāgoties jaunajiem apstākļiem. Sākot no lidojumu plānošanas nodaļas līdz administrācijai, airBaltic visi esam mācījusies kļūt ievērojami fleksiblāki.

Ja raugāmies uz lidojumu vadību, pavasarī viņiem bija jāievieš lielu skaitu jaunu drošības procedūru. Papildus tam dažādos galamērķos bija spēkā atšķirīgi noteikumi, kuri mūsu apkalpēm bija jāievēro, un klientu apkalpošanas daļai jāspēj par tiem informēt arī ietekmētos pasažierus.

Ja raugāmies uz lidojumu plānošanu, viņiem bija jāpārorientējas no plānotā lidojumu grafika publicēšanas pāris reizes gadā uz grafika pārskatīšanu līdz pat divām reizēm nedēļā. Arī šodien, atbilstoši jaunākajiem ierobežojumiem, grafiks tiek pārskatīts un izmaiņas tajā publicētas reizi nedēļā.

Gluži kā citi vēsturiski notikumi, kas izraisīja krīzes aviācijas nozarē, arī šī krīze ir mainījusi aviāciju uz visiem laikiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


airBaltic
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.28878593sec.