Viedoklis: ekonomiskā krīze Grieķijā - vai un kā tā ietekmē tūristus?

Vien retais nav dzirdējis par problēmām, kad pēdējā laikā skar skaisto un tūkstošiem gadu seno Dienvideiropas valsti Grieķiju. Bankas šonedēļ ir slēgtas, bankomāti izsniedz vien 60 eiro dienā vai arī vispār nedarbojas. Vai tas kā ietekmē arī ceļotājus, kuri plānojuši doties uz šo zemi? Lai noskaidrotu, kāda ir situācija Grieķijā un vai ir pamats bažām, Travelnews.lv sazinājās ar tūrisma nozares pārstāvjiem. 


Tūroperatora Impro direktors Vilnis Klinovičs Travelnews.lv stāsta, ka viena grupa, kas Krētas salā svinēja Līgo svētkus, no Grieķijas atgriezusies tikko, 28. jūnijā, bet nākošās grupas šo valsti plāno apmeklēt rudenī. Ceļošanai uz Grieķiju cilvēki piesakās vēl joprojām, un, kā norāda Impro direktors, politiskā situācija Grieķijā tūristus nekādi neietekmē. "Uztraukumam nav nekāda pamata – visur var norēķināties ar karti, dienā var izņemt 60 eiro, kas ceļotājiem ir gana pietiekama naudas summa, bet, ja tomēr baida tas, ka bankas ir ciet, iesaku vienkārši paņemt līdzi vairāk skaidrās naudas. Galu galā – tā tomēr ir Eiropas Savienības dalībvalsts, nevis valsts kaut kur Āfrikas vidienē" iesaka I.Klinovičs.


Ceļojumu aģentūras Laimtūre valdes priekšsēdētāja Ilona Daugste pastāstīja, ka pati aģentūra braucienus uz Grieķiju nerīko, taču pārdod tūroperatoru piedāvāto. Viņa informē, ka Laimtūre klienti ir braukuši uz Grieķijas kūrortu un viņiem ir bijušas sīkas sūdzības, taču kopumā pašu ceļotāju atpūtu situācija valstī neietekmē. "Tūristi vairāk bija satraukušies pirms paša brauciena. Piemēram, viņi jautāja, vai ņemt līdzi skaidro naudu, gatavojās laikus un sagatavoja sev jau tādu kā drošības spilvenu, ņemot līdzi tik daudz līdzekļu, lai to pietiktu visam brauciena laikam," ziņa teikt I.Daugste. Laimtūre valdes priekšsēdētāja arī pastāsta, ka uz vietas viss esot mierīgi, un, ja arī kaut kur esot nemieri, vismaz izolētā vidē, proti, kūrortos, kur cilvēki laiku pavada viesnīcās un pie baseiniem, to izjust nevarot. "Katram, protams, ir individuāli jāskatās, vai uz konkrēto vietu doties, jo viennozīmīgi pateikt – braukt vai nē, nevar," bilst Laimtūre valdes priekšsēdētāja.


Grieķijā atrodas arī ceļojumu aģentūras Nikos Travel klienti. Kā stāsta tūrisma aģentūras īpašniece Jeļena Serebrjakova, tūristi no Latvijas šobrīd esot gan Krētā, gan Rodas salā, taču nekādu sūdzību no viņu puses neesot. "Tik tikko Grieķijā atradās arī mani labi paziņas, viņi arī neteica, ka tūristus Grieķijas situācija kaut kā ietekmētu. Klienti jau parasti pasūta gatavu ceļojumu, kurā ir iekļauti it visi tēriņi, tajā skaitā arī ekskursijas un ēdināšana, tāpēc viņus notiekošais īpaši neskar. Varbūt to vairāk varētu sajust biznesmeņi, bet arī tas ir tikai minējums," skaidro J.Serebrjakova. Nikos Travel īpašniece arī pastāsta, ka ceļojumu aģentūra saviem klientiem pirms brauciena sniedz visu nepieciešamo informāciju par plānotajām ekskursijām, ēdināšanas izmaksām un citām lietām, lai jau pirms došanās ceļā cilvēks varētu sarēķināt, ar cik lielu naudas summu ceļojuma laikā jārēķinās.


Tam, ka pamata uztraukumam nav un, ka par spīti politiskajai situācijai valstī, nekas nav mainījies, piekrīt arī Latvia Tours direktore Ieva Keiša. Latvia Tours pārdod klientiem operatoru piedāvātos ceļojumus, un, kā norāda I.Keiša, Grieķija vēl joprojām ir viens no populārākajiem tūrisma galamērķiem vasarā. Viņa stāsta, ka sazinājusies ar klientiem, kuri pašlaik atrodas Grieķijā un viņi stāstījuši, ka viss ir mierīgi – protestu nav, tūristi nav traucēti. "Runājot par ierobežoto bankomātu darbību, jāsaka, ka ir bankomāti, kuros parādās informācija, ka pagaidām nav iespējams izņemt naudiņu no konta, savukārt, pie tiem bankomātiem, kuros naudas līdzekļi ir, veidojas rindas. Tiesa, tas atpūtniekiem netraucē, jo visur, tai skaitā viesnīcās un restorānos, var norēķināties ar karti," ceļotgribošos mierina I.Keiša. Viņa arī pastāsta, ka iepriekš grieķi par tūristiem izrādījuši visai mazu interesi, taču tagad viņi labi apzinās, ka situācija valstī ir smaga, tādēļ pret iebraucējiem izturas ļoti laipni, esot audzis arī servisa līmenis.

"Protams, to, vai šobrīd doties uz Grieķiju, jāizlemj katram pašam, taču tas, ko es varu ieteikt, ir lieki neuztraukties un dodoties uz Grieķiju, ņemt līdzi tik daudz skaidrās naudas, lai tā pietiktu visam ceļojumam," rekomendē I. Keiša.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Uzņēmumi


Novatours
,


1Travel
,


Rija Bauska Hotel
,


AL SVETS
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44021606sec.