Viedoklis: Kas jāzina, ja bērns gatavojas ceļot viens?

Inita Šveide
Baltatour tūrisma nodaļas vadītāja

Bērni var ceļoti vieni paši sākot no 5 gadu vecuma, lai gan katram pārvadātājam var būt atšķirīga šī minimālā vecuma robeža. Aviokompānijas arī nosaka obligātu maksu par bērna pavadīšanu no reģistrācijas līdz sēdvietai lidmašīnai un pēc ielidošanas – no lidmašīnas līdz sagaidītājam ielidošanas zālē. Tranzīta lidostā bērnam ir nodrošināta uzturēšanās speciālā bērnu istabā, kur viņus uzrauga, ja bērnam nepieciešams doties uz tādu galamērķi, kas sastāv no diviem vai vairāk lidojumiem. Bērns vienmēr tiek pavadīts caur visām pasu un robežkontrolēm.

Obligāti šāds pakalpojums ir jāapmaksā bērniem no 5-12 gadu vecumam, kas ceļo vieni. Pēc vecāku vai radinieku ieskatiem var apmaksāt bērna pavadīšanu arī nepilngadīgajiem līdz 17 gadu vecumam.

Katras aviokompānijas noteiktā maksa par šādu pakalpojumu var atšķirties un ir atkarīga no lidojuma attāluma un pārsēšanās skaita.

Aviokompānijas arī ierobežo skaitu, cik šādu bērnu var būt vienlaicīgi vienā reisā. Lai vecāki vai citi radinieki varētu noformēt bērna ceļošanu vienatnē, nepieciešams aviokompāniju savlaicīgi informēt par pavadošo personu (vārds, uzvārds, adrese, tālr.nr.), kā arī par sagaidošo personu (vārds, uzvārds, adrese, tālr.nr.).

Bērna drošības dēļ no citas personas bērns netiks pieņemts lidojumā, kā arī cita persona nekā norādīts nevarēs bērnu saņemt galamērķī.

Olga Petkeviča
Atlantic Travel
administratīvais direktors

Saskaņā ar MK noteikumiem "Kārtība, kādā bērni šķērso valsts robežu" un ar "Bērnu tiesību aizsardzības likumu" patstāvīgi bērns var šķērsot valsts robežu, ja ir sasniedzis obligātās izglītības vecumu, kas Latvijā sākas ar pirmsskolas posmu, tātad - no piecu gadu vecuma. Taču bērnam obligāti jābūt notariāli apliecinātai vecāku piekrišanai bērna patstāvīgai izceļošanai no valsts.

Protams, vecākiem ir bail ļaut savam bērnam ceļot vienam. Pie tam gandrīz katrai aviosabiedrībai ir savas prasības bērnu pārvadāšanai. Piemēram, Wizz Air reisos vieni paši var lidot tikai bērni, kas ir sasnieguši 14 gadu vecumu, airBaltic  un Lufthansa - 12 gadu vecumu, bet Ryanair tikai no 16 gadiem.

Gadījumiem, kad bērnam tomēr jālido un neviens no vecākiem vai neviens no radiniekiem nekādi nevar viņu pavadīt, aviosabiedrības piedāvā bērna pavadīšanas pakalpojumu. Piemēram, airBaltic šis pakalpojums saucas "Bērns bez pavadoņa", pieejams bērniem no 5 gadu vecuma un maksā 60 EUR par ceļojumu vienā virzienā. Lufthansa šis serviss tiek piedāvāts arī bērniem no 5 gadu vecuma par 50 EUR Eiropas maršrutos un 80 EUR tālākos lidojumos.

Izmantojot tādu servisu, Jūsu bērns atradīsies aviokompānijas uzraudzībā no reģistrācijas brīža līdz brīdim, kad galapunktā bērnu sagaidīs vecāki/pavadoņi. Ja lidojums ir ar pārsēšanos, bērnam, protams, arī ir nodrošināta pavadīšana no vienas lidmašīnas uz otro.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 21.04.2024 Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats” Valmieras TIC
20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras | Skatīt vairāk
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 19.04.2024 Komandu rogaininga sacensības Liepājā Liepājas reģiona TIB
Jau otro gadu Liepājā notiks komandu rogaininga sacensības – 20. aprīlī Jūrmalas parkā tiks dots starts sacensībām “Liepājas Dienvidu fortu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.2337172sec.