Vašingtonas zoodārzā plaši atzīmē lielo pandu dzimšanas dienas

Ja jums gadās būt ASV galvaspilsētā Vašingtonā, tad noteikti nevajadzētu laist garām Smitsona Nacionālā zooloģiskā dārza (Smithsonian's National Zoo) apmeklējumu. Izveidots jau 1889.gadā, tas ir viens no pasaulē vecākajiem zoodārziem, un atrodas pašā pilsētas sirdī Rokkrīkas parkā (Rock Creek Park). Smitsona zoodārzs ir ne tikai mājvieta vairāk nekā 1500 dzīvniekiem, bet arī veic nozīmīgu darbu izpētes, dzīvnieku aizsardzības un sabiedrības izglītošanas jomās. Ieeja apmeklētājiem ir bez maksas, bet tiem, kuri ir ar mieru finansiāli atbalstīt šo cēlo darbu, tiek piedāvātas dažādas “kluba biedru” programmas.  

Smitsona zoodārzā aplūkojami 300 dažādu, tostarp retu un interesantu sugu pārstāvji, tostarp ziloņi, Sumatras tīģeri, gepardi, leopardi, aligatori, Komodo drakoni, bizoni, lemuri, dažādi maz zināmi pērtiķu veidi, un daudzi citi. Tomēr nedalītu darbinieku un arī apmeklētāju mīlestību izpelnījusies lielo pandu ģimene – pieaugušo pandu pāris Meišonga un Tjentjens, un viņu atvase divgadīgais pusaudzis Bei Bei. Tā sagadījies, ka viņiem visiem vasaras otrajā pusē ir dzimšanas dienas, kas tiek arī visai plaši un mīļi atzīmētas, vienlaikus aicinot cilvēkus sniegt zoodārzam savu atbalsta artavu.  

Vecāko pandu pāris tika atvesti no Ķīnas, Lielo pandu izpētes un saglabāšanas centra Sičuaņas provincē 2000.gadā. Kopš tā laika pārim izdevies laist pasaulē trīs izdzīvojušas atvases – 2005.gadā piedzima Tai Šans, 2013.gadā – Bao Bao, bet 2015.gada 22.augustā – patlaban aplūkojamais mazulis un drīzais gaviļnieks Bei Bei. Saskaņā ar līgumu, dzīvnieki Smitsona zoodārzam ir aizdoti līdz 2020.gadam, un līguma noteikumi paredz, ka visi pārim dzimušie mazuļi, sasniedzot četru gadu vecumu, jāatdod atpakaļ Ķīnai. Tā ka šis ir labs brīdis, lai paspētu aplūkot pandu mazuli, kas ir iespējams tikai ļoti nedaudzās pasaules vietās.

Kā paziņojusi zoodārza vadība, jubilārs Bei Bei savu otro dzimšanas dienu svinēšot “smalkā stilā”, un gan jau ka saņems arī līdzīgu dzimšanas dienas “ledus kūku” kā viņa māte Meišonga savā 19.dzimšanas dienā 19.jūlijā. Kārums sastāvējis no pandām ieteicamiem produktiem – ābolu sulas, ābolu un bumbieru šķēlītēm, un svaigiem bambusa dzinumiem, kas sasaldēti skaistā ledus skulptūrā. Netiks piemirsts arī trešais pandu ģimenes loceklis Bei Bei tētis Tjentjens, kuram 27.augstā apritēs apaļi 20 gadi, un arī viņam būs savas dzimšanas dienas svinības. Visas pandu jubileju svinības ir novērojamas ne tikai zoodārza apmeklētājiem klātienē, bet arī internetā ar vebkameru (Panda Cam) starpniecību.

Šie vēl nav visi priecīgie jaunumi, ko šovasar piedzīvo Smitsona zoodārzs. Dzīvniekus uzraugošajiem vetārstiem radušās aizdomas, ka Meišonga varētu būt nākamā mazuļa gaidībās. Ja tas apstiprināsies, tad, atbilstoši pandu dzīves paradumiem, topošā māmiņa vairāk laika vēlēsies pavadīt vientulībā un prom no apmeklētāju acīm.

Jūlija vidū zoodārzā pasaulē nācis arī citas retas dzīvnieku sugas – Sumatras tīģeru mazulis.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.7338469sec.