6 iemesli, kāpēc doties uz Gruziju

Iespiesta starp Kaukāzu kalniem ziemeļos, Melno jūru rietumos un sausiem tuksnešiem dienvidos, Gruzija ir ne tikai dažādu kultūru krustceles, bet arī skaistiem dabas skatiem un ainavām bagāta valsts. Tāpēc nav grūti nosaukt vairākus iemeslus, kāpēc tieši šī valsts varētu būt nākamā ceļojuma galamērķis.

Tbilisi: liels sakausējamais katls

Sākot ar nokareniem balkoniem apdrupušajā vecpilsētā, persiešu sēravotu pirtīm, kas pārklātas ar tirkīza mozaīkām, un beidzot ar unikālām, nerestaurētām jūgendstila ēkām, kas atrodas blakus modernām stikla būvēm, Tbilisi ir pilsēta, kas iedvesmo.

Gruzijas galvaspilsēta atrodas Kūras upes krastos, un to no trim pusēm ieskauj kalni. Tbilisi agrāk bija senā Zīda ceļa, tirdzniecības maršruta, daļa, tāpēc gadsimtu laikā tā veidojās par multikulturālu centru, kas vēl joprojām ir redzams pilsētas arhitektūrā un etniskajā dažādībā.

Tbilisi savu nosaukumu ir ieguvusi no sena gruzīnu vārda „tbili”, kas nozīmē –karsts. Tieši sēravoti ir viens no atpazīstamākajiem Gruzijas  tūrisma objektiem. Vecpilsētā atrodas slavenās Abanotubani sēravotu pirtis, kurās izbaudīt gruzīnu pirts rituālus. Ejot tālāk vecpilsētā, ir iespējams redzēt vecas gruzīnu un armēņu baznīcas, mošejas un sinagogas.

Ušguli: augstākais ciemats Eiropā

Kaukāzu kalnos 2200 metrus virs jūras līmeņa atrodas Ušguli ciemats, kas Eiropā ir visaugstākā apdzīvotā vieta.  Ciemats Šharas virsotnes pakāpē ir slavens ar saviem viduslaiku torņiem, kas savienoti ar ikvienu māju ciematu. Šajā ciematā ir sajūta, ka laiks ir apstājies, jo tā ir slikti savienota ar pārējo valsti, slikto ceļu dēļ. Vēl joprojām ir iespējams redzēt, kā cilvēki pa ceļiem manevrē ganāmpulkus un pārvietojas zirgu mugurās.

Vīna dzimtene

Kaut gan parasti, runājot par vīna izcelšanās vietu, prātā nāk Francija, Itālija, Grieķija vai Persija, arī Gruzija ir viena no vecākajām vīna izcelšanās vietām. 2003. gadā arheologi atrada pierādījumus tam, ka jau akmens laikmetā pirms vairāk kā 8000 gadu cilvēki Gruzijā raudzēja vīnu.

Pastāv simtiem dažādu vīnogu šķirņu, ko audzē tieši Gruzijā un šobrīd Gruzijas vīni kļūst aizvien populārāki arī pārējā pasaulē.

Mistiskas alu pilsētas

Gruzija ir mājvieta neierastākajām alu pilsētām Eiropā. Vecākā no šīm pilsētām ir Upliscihe, kas ir 3600 gadus veca Zīda ceļa alu pilsēta un kas bija lielākais kaukāziešu pagānu reliģijas centrs. Uzmanības vērts ir arī  6. gs. alu klosteris - Davit Gareja, kurā dzīvoja vairāk kā 2000 mūku.

Neierastākais muzejs Eiropā

Visticamāk visa Eiropa Josifu Staļinu uzskata par diktatoru, kurš ir atbildīgs par vairāku miljonu nāvēm. Taču Gruzijas pilsētā Gori, kas ir Staļina dzimtā pilsēta, jau viņa dzīves laikā tika atvērts muzejs, kurā nav ne vārda par šīm darbībām. Tāpēc šis varētu būt viens no neierastākajiem un šokējošākajiem muzejiem Eiropā.

Vēl joprojām muzejā par vēstures daļu, ko sāpīgi atceras vairākas valstis, ir tikai ekspozīcija mazā istabiņā. Pārējais muzejs veltīts pašam Staļinam. Lielākajā daļā attēlots diktators pats dažādās dzīves situācijā. Piemēram, vienā no attēliem ir iemūžināts brīdis, kad Staļins vēlēšanās balso pats par sevi.

Kā arī muzejā apskatāmas dažādas statujas, Staļina pēcnāves maska, paklāji un freskas ar diktatora seju, viņa personīgais vilciena vagons un perfekti saglabāta bērnības māja.

Muzejs ir saņēmis kritiku par vēstures falsifikāciju un padomju propagandas atspoguļošanu, tāpēc gadu gaitā ir bijuši mēģinājumi šo muzeju pārveidot, taču šobrīd ir mainījies tikai tas, ka muzejā vēstures asiņainākajiem notikumiem ir atvēlēta maza istaba, kas noslēpta no apmeklētāju acīm.

Šo muzeju vērts apmeklēt, jo tas ietver un parāda Staļina izmantotās pašcildināšanas un propagandas metodes.

Cilvēki un viņu viesmīlība

Kaut gan sākumā gruzīni var šķist ļoti nopietni, patiesībā lielākā daļa ir atvērti un laipni. Gruzīniem viesis ir svēta lieta, tāpēc viņi darīs visu, lai palīdzētu. Gruzīnu laipnība visbiežāk izpaudīsies kā bagātīgi klāts ēdienu un dzērienu galds.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.03.2024 - 20.03.2024 Viesu māja  “VINTĀŽA” TAKA
6 istabas nakšņošanai (līdz 30 cilvēkiem). Ir biljarda zāle un liela pirts, kur papērties vai vienkārši sasildīties. | Skatīt vairāk
JuRita mini zoo aicina ciemos! TAKA
JuRita Mini Zoo ir lieliska atpūtas vieta ģimenēm, kur iespējams iepazīties ar dažādiem dzīvniekiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 27.02.2024 Bezmaksas ekskursijas pa Liepāju Liepājas reģiona TIB
Nepalaid garām iespēju doties bezmaksas pastaigu ekskursijā pa izgaismoto Liepāju kopā ar lielisku gidu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.03.2024 - 26.03.2024 TURCIJA no 280 € CelojumuBode.lv
Sezonas sākums jau pēc dažām nedēļām. Visu tūroperatoru piedāvājumi un akcijas! | Skatīt vairāk
280 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.38542295sec.