Arheologi zem Stounhendžas uziet 15 līdz šim nezināmus monumentus

Leģendārās Stounhendžas senvietas mistērija nu ievirzījusies pavisam jaunā gultnē. Arheologi atklājuši, ka zem senā akmens pieminekļa un tā apkārtnes slēpjas vēl 15 līdz šim neapzināti monumenti.

Atklājums veikts, izmantojot visdažādākās metodes un tehnoloģijas, tostarp pazemes izpētes radaru un trīsdimensiju skenēšanu, lai radītu detalizētu pazemes karti. Kā norādīts Ludviga Bolcmana Arheoloģiskās pētniecības un virtuālās arheoloģijas institūta ziņojumā, attiecīgo tehnoloģiju pielietošana ir krietni vien mazāk postoša nekā ierasto izrakumu veikšana.

Četrus gadus ilgā pētniecības projekta ietvaros noskaidrots, ka patiesībā Stounhendža slēpj daudz vairāk pārsteigumu nekā ticis uzskatīts līdz šim, un tam par pierādījumu kalpo jaunatklātie monumenti.

Viens no arheologu atradumiem ir grāvis, kas pārdala senu zemes uzbērumu, dēvētu par Stounhendžas Kērsusu (Cursus). Kā zinātniskajam izdevumam "The Smithsonian Magazine" atzinis profesors Vinss Gefnijs no Birmingemas Universitātes, senais grāvis, iespējams, reiz kalpojis ceremoniāliem gājieniem uz Stounhendžas centru. Tāpat viņš norādījis, ka šis un citi veiktie atklājumi "pilnībā mainījuši" arheologu skatījumu uz noslēpumaino senvietu. "Kamēr nesākam rakt, ir grūti spriest, ko patiesībā esam atraduši," viņš piebildis.

Jaunais pētījums balstīts uz 2013. gada oktobrī iegūtiem datiem, kas liecina, ka Stounhendža ir vissenākais pastāvīgi apdzīvotais apvidus mūsdienu Lielbritānijas teritorijā. Zinātnieki ir pārliecināti, ka pirmās apmetnes šeit tika izveidotas jau ap 8820. gadu pirms mūsu ēras.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 21.04.2024 Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats” Valmieras TIC
20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 19.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.96465492sec.