Psihologi: šķietami lieliskam ceļojumam var būt arī negatīvas sekas

Amerikāņu psihologi nākuši klajā ar kāda pētījuma rezultātiem, kuri apliecina, ka neaizmirstams ceļojums vai kāds cits spilgts piedzīvojums pēcāk var likt mums justies "neiederīgiem" līdzcilvēku vidū.

"Vienreizējiem un sajūsminošiem piedzīvojumiem ir divu veidu sekas. Vienas no tām parasti ir daudz pamanāmākas nekā otras," pētījumā, kura rezultāti nesen publicēti izdevumā "Psychological Science", min Hārvarda universitātes psihologs Gazs Kūnijs. "Nepārprotami ir tas, ka [šādi piedzīvojumi] ir patīkami. Savukārt ne vienmēr apjaušam, ka pēcāk tie var likt mums atsvešināties no apkārtējiem ļaudīm," norāda pētnieks.

Tikmēr Kūnija kolēģi – Daniels Gilberts no Hārvardas un Timotijs Vilsons no Virdžīnijas universitātes – veica trīs atsevišķus eksperimentus, kas apliecina šādu teoriju.

Vienā no eksperimentiem 68 brīvprātīgajiem, kuri tika sadalīti grupās pa četri, slēgtā telpā individuāli bija jānoskatās piecas minūtes ilgs videoklips. Viens no četrotnes skatījās video, kurš iepriekš bija novērtēts ar četrām zvaigznēm, kamēr pārējie – materiālu, kas saņēmis vien divas zvaigznes. Pēc video noskatīšanās katram dalībniekam skalā no 1 līdz 100 bija jāizvērtē sava pašsajūta.

Pēcāk četrotne sapulcējās pie galda, lai piecas minūtes apspriestos. Visbeidzot, brīvprātīgajiem individuāli bija jāatbild uz jautājumiem par to, kā viņi jūtas un kā jutās apspriedes laikā. Rezultātā dalībnieki, kuri bija noskatījušies augstāk novērtēto video, grupas apspriedes laikā jutās "neiederīgi" un tādējādi sliktāk nekā pārējie dalībnieki, kuri skatījās "ikdienišķo" videomateriālu.

Lai gan šādi rezultāti var šķist paredzami, pārējos eksperimentos tika gūti pierādījumi, ka cilvēki šādu reakciju parasti negaida. "Eksperimenta dalībnieki sākotnēji neapjauta, ka pieredzētā dēļ viņi pēc saskarsmes ar citiem patiesībā jutīsies nelāgi," norāda pētnieki.

Kā norāda Kūnijs un viņa kolēģi, pētījumu rezultāti atspoguļo mūsu "nesavienojamās vēlmes darīt to, ko citi cilvēki vēl nav paveikuši, un vienlaikus līdzināties visiem pārējiem." Psihologi atzīst, ka pētījuma dalībniekiem, kuri bija redzējuši "patīkamo" videoklipu, pēcāk "bija maz kā kopīga ar pārējiem".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 25.04.2024 Nāc un sāc spēlēt golfu! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45113111sec.