11 vietas, kuras jāsteidz apskatīt, pirms tās ir izmirušas

Pieaugot cilvēku skaitam, dzenoties pēc jaunām teritorijām un iespējām kā nopelnīt, globalizācijas ietekmē, kā arī dažādu globālu dabas katastrofu dēļ pasaulē ir vietas, kas ir uz izmiršanas robežas. Šai rakstā piedāvājam iepazīties ar vietām, kas ir iecienīti ceļotāju galamērķi, taču tuvākajā nākotnē draud iet bojā.

1. Ziloņu un reto Balto degunradžu dzīvesvieta Garambas Nacionālajā parkā, Kongo Demokrātiskā Republika

Parks savu atpazīstamību ieguva 1930. gadā, kad parka ziloņus centās pieradināt, lai parkā varētu attīstīt tūrisma un mežniecības biznesu. Kopš tā laika ziloņu populācija šai parkā ir nokritusies līdz kritiski zemam līmenim. Tāpat parkā dzīvo vienīgie Balto degunradžu sugas pārstāvji. Tiek uzskatīts, ka tie arī varētu būt pēdējie šīs sugas degunradži malumedniecības un dabiskās vides izjaukšanas dēļ.

2. Šļūdoņi Glečeras Nacionālajā parkā, ASV

Glečera Nacionālais parks ir izveidojies pēdējā ledus laikmeta laikā milzu šļūdoņu dēļ. Parks ir iemīļota vieta tūristiem, kas meklē cilvēka neskartu dabu. Šļūdoņi parkā vērojami vēl joprojām, taču globālās sasilšanas dēļ to skaits strauji samazinās. Dabas pētnieki paredz, ka tie varētu izzust pavisam 2030. gadā.

3. Aizsargājamās dzīvnieku sugas Rio Platonas biosfēras rezervētā, Hondurasa

Rezervātā dzīvo dažādas aizsargājamās sugas gan no mitro tropu mežiem, gan zemienēm, gan kalniem, piemēram, oceloti, jaguāri u.c. Dzīvniekus apdraud malumedniecība, koku izciršana, lopkopības attīstīšana.

4. Belīzas Barjerrifa rezervāta sistēma

Šī sistēma sastāv no septiņām aizsargājamām daļām. Belīzas Barjerrifa sistēma ir otrā lielākā pasaulē, pirmā vieta pieder Austrālijas Lielajam Barjerrifam. Arī šo dabas izveidoto skaistumu ir sācis bijāt cilvēks – attīstot tūrismu turpat piekrastē, industriālisma attīstība, tāpat kā naftas vai gāzes eksplozijas.

5. Potosi kalni, Bolīvija

Potosi kalnu virsotnē ir pilsēta, kura atrodas 4 kilometrus v.j.l. Potosi pilsēta ir viena no augstākajām pilsētām pasaulē. Ievērojamākā apskates vieta – sudraba raktuves, kas arī rada draudus pilsētas drošībai – raktuvju dēļ zem pilsētas zeme ir kļuvusi poraina un nestabila.

6. Maldīvu salas

Maldīvas sastāv no 1192 salām. Tajās izveidotas smalkas viesnīcas un atpūtas vietas, kas vilina tūristus. Problēma slēpjas tajā, ka tas viss atrodas vien 2,5 metrus v.j.l., un, ceļoties ūdens līmenim, salas var applūst. Tiek paredzēts, ka pēc nepilniem 100 gadiem Maldīvu salas būs zem ūdens.

7. Kristiešu klostera drupas Abu Menā, Ēģiptē

Klosteri uzbūvēja virs Sv. Mena kapavietas 3.gs. Ātri vien šī vieta kļuva par svētceļojumu galamērķi. Mūsdienu arheoloģisko izrakumu laikā šajā vietā atrasta vesela pilsēta ar mājām un kapavietām. Vēl joprojām tūristi apskata klostera drupas. Draudus šai vietai rada ūdens līmeņa paaugstināšanās, kas mālaino zemi pārvērš dubļos, veidojot iegruvumus un caurumus.

8. Nāves jūra, Izraēla

Nāves jūra ir par desmit reizēm sāļāka nekā okeāns un atrodas 400 metrus zem jūras līmeņa. Tas padara šo jūru par sāļāko ūdens krātuvi un zemāko vietu pasaulē. Jau vairākus gadsimtus cilvēki apmeklē Nāves jūru, lai bagātinātu organismu ar minerāliem un izmēģinātu turpat atrodamos melnos dubļus, kam tiek piedēvētas ārstnieciskas īpašības. Jordānas upe, kas ietek Nāves jūrā un nodrošina to ar ūdeni, arvien aktīvāk tiek izmantota lauksaimniecībā, kā arī dzeramā ūdens ieguvei. Šī iemesla dēļ ūdens līmenis upē samazinās, kas rada bažas, ka Nāves jūra izžūs.

9. Madagaskaras savvaļas dzīve

Madagaskara ir ceturtā lielākā sala pasaulē, un vairāk nekā 80% šīs salas augu un dzīvnieku nav atrodami nekur citur pasaulē. Tā ir ideāla vieta tiem tūristiem, kas novērtē neskartu dabu un savvaļas dzīvi. Apdraudējumu Madagaskarai nodara cilvēks… Kopš cilvēki sāka apdzīvot salu, ir izzuduši vismaz 90% no mežiem, veidojot apstrādājamu zemi. 23 lemuru sugas ir uz kritiskas izdzīvošanas robežas.

10. Evergleidas Nacionālais parks Floridā, ASV

Nacionālais parks sastāv no purviem un mežiem, kuros mīt vairāk nekā 800 dažādu sugu zemes un ūdens iemītnieki. Parkā ir iespēja ar motorlaivām un kanoe laivām apskatīt cilvēka neskarto dabu, vērojot dzīvniekus un parka floru. Taču piesārņojuma dēļ dzīvnieki un to dabiskā vide ir apdraudēta. Evergleidas Nacionālais parks ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma apdraudēto vietu sarakstā.

11. Rennella meži, Zālamana salas

Rennella sala ir viena no Zālamanu salām, tā ir populārā sala dienvidu pusē. Tur ir apskatāma viena no lielākajām koraļļu salām pasaulē. Rennella salas lielāko daļu aizņem meži, kuros mīt putni, kuri nav sastopami nekur citur pasaulē. Bažas par šīs apskates vietas ievērību rada tas, ka salas vērtīgie koki tiek izcirsti, pasliktinot pasaules ekosistēmu un samazinot putnu populāciju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 27.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.37783098sec.