Pētījums: ēdiens garšo labāk, ja par to samaksāts vairāk

Ja var ticēt amerikāņu zinātniekiem, šķiet, ka centieni ietaupīt naudu, ēdot ārpus mājas, ir itin bezjēdzīgi. Proti, tiek apgalvots, ka patiesībā ēdiens mums šķiet garšīgāks tad, ja par to samaksāts vairāk.

Nesen veiktā pētījumā noskaidrots, ka restorānu apmeklētājiem, kuri par savu maltīti samaksājuši vairāk, ēdiens šķitis garšīgāks nekā tie, kuri to pašu baudījuši par zemāku cenu. Eksperti skaidro, ka cilvēki cenu zemapziņā saista ar ēdiena kvalitāti, un tādējādi tieši cena ievērojami ietekmē mūsu garšas uztveri.

Ņujorkas Kornela universitātes zinātnieki pētīja 139 cilvēku ēšanas paradumus kādā itāļu restorānā Ņujorkas štata ziemeļos. Daļai pusdienotāju par ēdienreizi pie bufetes tipa galda bija jāmaksā četri ASV dolāri (2,89 eiro), bet daļai – astoņi dolāri (5,77 eiro). Pēcāk klientiem tika lūgts raksturot ēdiena garšu, kā arī novērtēt tā kvalitāti.

Eksperimentā atklājās, ka ļaudis, kuri par maltīti bija maksājuši astoņus dolārus, to 11 procentos gadījumu atzina par garšīgāku nekā tie, kuri ēda to pašu, samaksājot uz pusi mazāk. Interesanti, taču visai liela daļa to eksperimenta dalībnieku, kuri bija samaksājuši četrus dolārus, jutās vainīgi, ka apēduši tik daudz, un piebilda, ka ir pārēdušies. Tomēr zinātnieki norāda, ka abas grupas notiesāja vienādu daudzumu ēdiena.

Profesors Braiens Vansinks, patērētāju uzvedības pētnieks, atzina: "Bijām fascinēti uzzinot, ka cena praktiski neietekmē to, cik daudz katrs eksperimenta dalībnieks apēda. Tomēr tai, šķiet, bija noteicošā loma, kad viņi raksturoja ēdiena kvalitāti." 

Jāpiebilst, ka iepriekš veiktā pētījumā Kornela universitātes zinātnieki noskaidroja, ka, ieturot maltīti tumšā telpā, cilvēks uzņem vidēji par 175 kilokalorijām mazāk nekā gadījumā, ja ēdienreize norit intensīvi apgaismotā vidē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4891119sec.