Autors: Mārtiņš Švarcs
Avots: Dailymail.co.uk/BalticTravelnews.com
Ja var ticēt amerikāņu zinātniekiem, šķiet, ka centieni ietaupīt naudu, ēdot ārpus mājas, ir itin bezjēdzīgi. Proti, tiek apgalvots, ka patiesībā ēdiens mums šķiet garšīgāks tad, ja par to samaksāts vairāk.
Nesen veiktā pētījumā noskaidrots, ka restorānu apmeklētājiem, kuri par savu maltīti samaksājuši vairāk, ēdiens šķitis garšīgāks nekā tie, kuri to pašu baudījuši par zemāku cenu. Eksperti skaidro, ka cilvēki cenu zemapziņā saista ar ēdiena kvalitāti, un tādējādi tieši cena ievērojami ietekmē mūsu garšas uztveri.
Reklāma
Ņujorkas Kornela universitātes zinātnieki pētīja 139 cilvēku ēšanas paradumus kādā itāļu restorānā Ņujorkas štata ziemeļos. Daļai pusdienotāju par ēdienreizi pie bufetes tipa galda bija jāmaksā četri ASV dolāri (2,89 eiro), bet daļai – astoņi dolāri (5,77 eiro). Pēcāk klientiem tika lūgts raksturot ēdiena garšu, kā arī novērtēt tā kvalitāti.
Eksperimentā atklājās, ka ļaudis, kuri par maltīti bija maksājuši astoņus dolārus, to 11 procentos gadījumu atzina par garšīgāku nekā tie, kuri ēda to pašu, samaksājot uz pusi mazāk. Interesanti, taču visai liela daļa to eksperimenta dalībnieku, kuri bija samaksājuši četrus dolārus, jutās vainīgi, ka apēduši tik daudz, un piebilda, ka ir pārēdušies. Tomēr zinātnieki norāda, ka abas grupas notiesāja vienādu daudzumu ēdiena.
Profesors Braiens Vansinks, patērētāju uzvedības pētnieks, atzina: "Bijām fascinēti uzzinot, ka cena praktiski neietekmē to, cik daudz katrs eksperimenta dalībnieks apēda. Tomēr tai, šķiet, bija noteicošā loma, kad viņi raksturoja ēdiena kvalitāti."
Jāpiebilst, ka iepriekš veiktā pētījumā Kornela universitātes zinātnieki noskaidroja, ka, ieturot maltīti tumšā telpā, cilvēks uzņem vidēji par 175 kilokalorijām mazāk nekā gadījumā, ja ēdienreize norit intensīvi apgaismotā vidē.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.