Daugavpilī veidos tehnikas un industriālā dizaina muzeju «Inženieru arsenāls»

Aizvadītajā nedēļā notika pirmā darba sanāksme par Inženieru arsenāla restaurācijas būvdarbu īstenošanu Cietoksnī.

Tuvākajā laikā tiks saņemta būvatļauja un darbi objektā Imperatora ielā 8 varēs sākties. Viens no Cietokšņa nozīmīgākajiem un lielākajiem objektiem, kas pašlaik ir visai bēdīgā tehniskā stāvoklī, tiks atjaunots, un tajā izveidos Daugavpils tehnikas un industriālā dizaina muzeju "Inženieru arsenāls".

Inženieru arsenāls būvēts 19. gs.1.pusē. Tā platība kopā ar pagalma teritoriju ir vairāk nekā 7 000 m2. Laikam ritot, ēkas funkcijas mainījās, bet tai vienmēr bija stratēģiska nozīme Cietokšņa kontekstā.

Arsenāla restaurācijas projekts ir ļoti apjomīgs. Tam piesaistīts finansējums no diviem projektiem, visi darbi ir sadalīti piecās kārtās. 1. kārtā paredzēts atjaunot jumtu un pielāgot Rietumu korpusu muzeja funkcijām.  Tiklīdz būs saņemta būvatļauja, celtnieki sāks iztīrīt iekštelpas, demontēs asfalta segumu iekšpagalmā, lai konstatētu, vai tur saglabājies vēsturiskais bruģis. Jumts, kas ir avārijas stāvoklī, tiks pilnībā demontēts un atjaunots, atbilstoši vēsturiskiem rasējumiem.

Jumtu atjaunos virs visiem trīs korpusiem. Pēc tam divus no tiem iekonservēs, bet korpusā gar Imperatora ielu ierīkos Tehnikas muzeja un industriālā mantojuma centra ekspozīcijas. Tas tiks darīts projekta "Rīteiropas vērtības" ietvaros, kurā iesaistīti vēl pieci partneri: Daugavpils, Krāslavas un Preiļu novada domes, Ludzas novada pašvaldība un Aglonas bazilikas draudze. Vērienīgā projekta mērķis ir saglabāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu Latgalē un ar to saistītos pakalpojumus. Tā īstenošanas gaitu vērīgi kontrolēs ne vien būvuzraugs, bet arī Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes speciālisti.

Iecerēts, ka Tehnikas muzejs tiks izveidots nepilnu divu gadu laikā kopš būvdarbu uzsākšanas. Daugavpils pašvaldībai ir arī vairākas ieceres attiecībā uz iekonservējamo korpusu attīstības iespējām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69779587sec.