Interesanti! Latvijā ir atgriezies 194 gadus vecais Līksnas meteorīts

Pēc daudziem gadu desmitiem dzimtenē beidzot ir atgriezies pirmais identificētais Latvijā nokritušais meteorīts. Tas nokrita Līksnā, tagadējā Daugavpils novada teritorijā, 1820. gada 12. jūlijā.  Atbilstoši nokrišanas vietai, meteorīts ieguva Līksnas vārdu un starptautisko apzīmējumu Lixna.

Līksna ir akmens tipa meteorīts (H4 hondrīts) ar magnētiskām īpašībām, tas ir daudz pētīts jau no pašiem meteorītikas zinātnes pirmsākumiem. Ziņas par meteorīta nokrišanu dažu mēnešu laikā ātri izplatījās pa visu pasauli, tas tika analizēts un salīdzināts ar pārējiem tolaik zināmajiem debess akmeņiem.  

Latvijas teritorijā pavisam zināmi tikai 4 meteorītu krišanas gadījumi - Līksnā, Biržos, Neretā un Baldonē, pie tam visi 19. gadsimtā. Pirmais vēsturiskais gadījums notika Līksnā, kad 1820. gada "30. jūnijā [pēc vecā stila kalendāra, tagad 12. jūlijā] starp 5 un 6 vakarā ir redzēta liela, pilnmēnesim līdzīga uguns bumba, kas strauji kustējās no dienvidiem uz ziemeļiem... Tajā pašā dienā un tai pat laikā 24 verstis [apmēram 25 km] no pašas Līksnu muižas tai piederošā Lazdānu ciema laukā no gaisa nokrita akmens."  

Diemžēl laika gaitā gandrīz pilnīgi visi Latvijas meteorīti tika izvesti no mūsu valsts. Ilgus gadus vienīgais izņēmums bija tikai dažas šķēles no pēdējā - 1890. gadā nokritušā Baldones meteorīta, kas joprojām glabājas un ir apskatāmas Latvijas Universitātē. Visi pārējie Latvijas meteorītu paraugi ātri atrada vietu dažādos pasaules muzejos un kā liels retums arī privātkolekcijās.  

Latvijas meteorītu izpētes projektam Meteoriti.LV, sadarbībā ar Jaunanglijas Meteorītikas laboratoriju NEMS, izdevās atgūt un atgriezt Latvijā nelielu 0,63 gramus smagu nozīmīgā Līksnas meteorīta fragmentu.

Pat vēl vairāk, Latvijā tika nogādāts arī Līksnas meteorīta plānslīpējuma etalons. Tas ir speciāli sagatavots apmēram 30 mikrometru (30 metra miljono daļu) biezuma paraugs, kas paredzēts mikroskopiskai izpētei. Tas viss kļuva iespējams tikai pateicoties reālā laika globālās pozicionēšanas pakalpojumu uzņēmuma IT Observer, it īpaši Novero.LV, atbalstam.  "Kaut arī šie meteorīta paraugi nav lieli, tie Latvijai ir ļoti nozīmīgi gan zinātniskā, gan kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas ziņā" - saka projekta Meteoriti.LV dibinātājs K.Bērziņš - "Kopējās sadarbības rezultātā mums pēc daudziem gadiem ir izdevies atgriezt nozaudēto Latvijas meteorīta fragmentu atkal mājās."

"Pēc gandrīz 200 gadiem, kad tika piedzīvota Līksnas meteorīta krišana, pateicoties mūsu pūliņiem, tagad mēs varam nosvinēt, ka tas atkal būs apskatāms Latvijā", saka Jaunanglijas Meteorītikas direktors R.Kemptons. "Savā ziņā mēs visi esam aizbildņi, tas ir mūsu pienākums saglabāt pagātnes vērtības nākotnei, neļaut tām tikt pazaudētām", viņš piebilst.  

Tagad Līksnas meteorīts atrodas Meteoriti.LV laboratorijā, kur tas tiek sagatavots publiskai izstādei. Šoreiz Līksnas meteorīts ir atgriezies Latvijā uz palikšanu.  Latvijas Astronomijas biedrība apvieno astronomijas profesionāļus un interesentus, lai popularizētu astronomiju. LAB biedri piedalās žurnāla "Zvaigžņotā Debess" veidošanā, vada debess novērojumus Latvijas Universitātes Astronomiskajā tornī un organizē regulāras informatīvas sanāksmes. Plašāka informācija LAB mājas lapā www.lab.lv. Meteoriti.LV ir projekts, kura mērķis ir veicināt meteorītikas un ar to saistīto zinātņu attīstību un popularizēšanu Latvijā. Meteoriti.LV šobrīd vienīgie no Latvijas ir pārstāvēti Starptautiskajā Meteorītikas biedrībā. Savu uzdevumu īstenošanai, Meteoriti.LV ir izveidojis arī pirmo interneta veikalu Latvijā, kur ikvienam interesentam ir iespējams iegādāties īstus sertificētus meteorītus.  

Plašāka informācija vietnē www.meteoriti.lv   


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 20.04.2024 Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ Tukuma TIC
20. aprīlī aktīvie tukumnieki un viesi aicināti uz Tukku Magi pagalma sakopšanas talku no pulksten 9:00 Pasta ielā 26. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::5.80496597sec.