Iniciatīvā «Piekrastes Tīrrade» sakops piekrasti; Limbažu novadā viesosies 22. septembrī

Šīs iniciatīvas pirmsākumi meklējami pirms septiņiem gadiem, kad Vides izglītības fonds uzsāka kampaņu “Mana Jūra”. Kampaņas laikā, dodoties “Zaļajā ekspedīcijā”, tika noieti 500 km jeb visa Latvijas piekraste no Lietuvas līdz Igaunijas robežai. Kopš 2011. gada “Zaļā ekspedīcija” notiek katru gadu, tā ilgst vienu mēnesi un tās laikā, papildus gājienam, ekspedīcijas dalībnieki veic atkritumu monitoringu. Ekspedīcijā tradicionāli aicinām piedalīties gan vietējos iedzīvotājus, gan studentus, gan citus interesantus.

Lai ekspedīcija būtu izglītojoša, iesaistām dažādus vides ekspertus, kuri Zaļo nodarbību laikā dalībniekus iepazīstina ar piekrastes dabas vērtībām un aktuālākajām vides problēmām.

Jau kopš pirmā kampaņas norises gada, ekspedīcijas laikā veiktais atkritumu monitorings tiek veikts saskaņā ar ANO Vides programmas izstrādātu metodoloģiju. Monitoringa laikā konkrētos 100 metru garos piekrastes laukumos līdz pirmajai veģetācijai tiek savākti un reģistrēti visi atkritumi, uzskaitīti to veidi. Visā Latvijas piekrastē šādu monitoringa laukumu ir 40. Monitoringu mērķis ir apkopot un pēc tam analizēt iegūtos datus, citiem vārdiem – izmantot tos pētnieciskiem un statistiskiem nolūkiem, lai apzinātu no kurienes, kā un kāda veida atkritumi nonāk piekrastē.

Tā kā šogad būs jau septītais gads, kopš mēs apkopojam un analizējam iegūtos datus, Manas Jūras komandai ir pamats apgalvot, ka atkritumi piekrastē ir nopietna problēma. Dati mums ļauj ar pārliecību teikt, ka diemžēl plastmasas atkritumu īpatsvars ar katru gadu palielinās.

Piekrastes Tīrrade* ir Vides izglītības fonda un kampaņas “Mana Jūra” organizatoru kopīga iniciatīva, tā ir vēlme īstenot sapni par tīru piekrasti, un šī sapņa īstenošanā iesaistīt pēc iespējas plašāku sabiedrību.

Piekrastes Tīrrade notiks katru septembra sestdienu, ciešā sadarbībā ar vietējām pašvaldībām, Ekoskolām, iniciatīvas sadarbības partneriem un ikvienu, kam rūp tīra piekraste.

  • 1.septembris – Rucavas, Nīcas, Grobiņas, Pāvilostas novads un Liepājas pilsēta;
  • 8.septembris – Ventspils pilsēta un novads;
  • 15.septembris – Dundagas, Rojas, Mērsraga un Salacgrīvas novads;
  • 22. septembris – Engures, Carnikavas, Limbažu un Saulkrastu novads;
  • 29.septembris – Rīga, Jūrmala

*Iniciatīvas nosaukums “Piekrastes Tīrrade” ietver vārdu, kas ticis radīts īpaši šim pasākumam. “Tīrrade” ir saliktenis, ko veido divi vārdi – “tīrs” un “radīt”. Tādejādi iniciatīvas autori vēlas uzsvērt, ka tos vieno un iedvesmo ideja par tīras vides radīšanu, vīzija par tīru un sakoptu piekrasti.

Mūsu vēlme ir sakopt visu piekrasti. Tāpēc visu Latvijas piekrasti esam sadalījuši īsākos posmos, katrs no tiem vidēji ir 3,5 km garš. Elektroniski reģistrējoties www.tirrade.lv katram jau šobrīd ir iespēja izvēlēties, tieši kuru posmu viņš vēlas sakopt.

Visos novados sakopšanas darbi ritēs pēc vienota plāna. Reģistrējoties konkrētajam posmam, Tīrades dalībnieks uzzinās, kur sākas viņa izvēlētais sakopšanas posms un kurā datumā tajā notiks sakopšanas darbi. Noteiktajā datumā plkst. 10:00 jāierodas izvēlētajā vietā, kur pasākuma dalībniekus sagaidīs kāds no Piekrastes Tīrrades posmu koordinatoriem. Koordinators ikvienam izsniegs maisus un cimdus, instruēs par drošību un sakopšanas darbu plānu.

Katram Piekrastes Tīrrades dalībniekam tiks piešķirti divi dažādu krāsu maisi, viens no tiem domāts plastmasas atkritumiem, savukārt otrs – visiem pārējiem. Saskaņā ar mūsu datiem, plastmasas īpatsvars ar katru gadu palielinās. Piekrastes Tīrradei noslēdzoties, mēs varēsim uzzināt, cik daudz plastmasas atkritumi attiecībā pret kopējo atkritumu daudzumu tika savākti visas piekrastes garumā. Sadarbībā ar AS “BAO” būs iespēja bīstamos atkritumus nodalīt no pārējiem, novietojot tos atsevišķos konteineros.

Esam plānojuši, ka sakopšanas darbi notiks laikā no 10:00 līdz 14:00, savukārt sākot no 14.00, sadarbībā ar piejūras pašvaldībām, sāksies atkritumu izvešanas darbi no piekrastes.

Sadarbībā ar Valsts Vides dienestu un aplikāciju “Vides SOS” jau kampaņas “Mana Jūra” laikā, kas šogad notiks visu jūliju, reģistrēsim visus lielgabarīta atkritumus – ar cerību, ka līdz septembrim tie no piekrastes tiks izvesti.

Pēc Piekrastes Tīrrades dalīsimies ar apkopoto informācija par kopējo savākto atkritumu daudzumu, kā arī varēsim sniegt datus par savāktajiem plastmasas un bīstamajiem atkritumiem.

TĪRA JŪRA VIENO!

Vairāk informācijas:

www.tirrade.lv

www.manajura.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.30183697sec.