Kocēnos svinēs Kokmuižas svētkus

2020. gada 4. un 5. septembrī Kocēnu novada Kocēnos jau sesto reizi svinēs Kokmuižas svētkus.

Svētku devīze – "Senās prasmes Kokmuižā"

Šogad Kokmuižas svētkos cildinās senās amatu meistaru prasmes. Varēs satikt dažādus seno amatu meistarus un tirgoņus – aldari, podnieku, augu selekcionāru, zāļu sievu, siera sējēju, vīndari, malēju un daudzus citus sava amata meistarus, kuri savu darbu pieprot vēl mūsdienās un prata arī toreiz – pirms daudziem gadiem Kokmuižā.

Jau pirms daudziem gadiem Kokmuižā gaisā virmoja saldais alus garainis, un alus darītavā aldaris katru rītu brūvēja gardo miestiņu. Vīri un sievas alu salēja ozola mučelēs un nogādāja Kokmuižas dzelzceļa stacijā un tuvējos krogos. Kā vēsta vēstures liecības, 18.gs. beigās tēva muižā savas daiļdārznieka iemaņas aizsāka vēlākais Krimas botāniskā dārza direktors Nikolajs Anders fon Hārtviss. Nikolaja kolekcijā bijis aptuveni 200 dažādu rožu šķirņu. Šie un daudzi citi sava amata meistari, kuri dzīvojuši un strādājuši Kokmuižā, satiksies arī mūsdienās – šī gada Kokmuižas svētkos.

Senajā Kokmuižas teritorijā jau izsenis ir nostiprinājušās svētku tradīcijas, kuras arī šogad atdzīvosies svētku programmā, caurvijot senatnīgo ar mūsdienu kultūru, rosinot izzināt un atklāt senās Kokmuižas teritoriju un atdzīvināt vēstures stāstus.

Turpinot tradīciju, Kokmuižas svētkus piektdien, 4. septembrī, ieskandinās braucošais Kokmuižas pūtēju kvintets.

Svētku ieskaņā grupas "Carnival Youth" kino mūzikas koncerts

Kokmuižas svētki sāksies piektdienas vakarā, kad plkst. 20.00 uz skatuves Kokmuižas pils parterā kāps grupa "Carnival Youth", atskaņojot koncertprogrammu "Naivais ku-kū" – dziesmas no iemīļotām latviešu filmām jaunās, pašu veidotās aranžijās.

4. un 5. septembrī Kokmuižas pils būs atvērta apmeklētājiem, piedāvājot apskatīt izstādes – Rubenes rokdarbu pulciņa izstādi "Vecmāmiņas kvadrāta variācijas" un senlietu krājumu un seno amatnieku instrumentu izstādi, kā arī lielajā zālē noskatīties smilšu animācijas stāstu "Reiz bija Kokmuižā…".

Muižas tirgus un Vinila plašu tirdziņš

Sestdien, 5. septembrī, kā pirmie Kokmuižas svētkos rosīsies tirgotāji – amatnieki, mājražotāji un stādu audzētāji, lai Muižas tirgū, kas norisināsies Kokmuižas pils kompleksa teritorijā, piedāvātu pašu ražotos, veidotos un audzētos labumus. Muižas tirgus norisināsies no plkst. 10.00 līdz plkst. 15.00. Paralēli Kokmuižas promenādē no plkst. 10.00 līdz plkst. 17.00 darbosies Vinila plašu tirdziņš.

Pieteikšanās dalībai Muižas tirgū turpinās līdz 31. augustam, aizpildot pieteikuma anketu šeit.

Svētkus atklās ar retro auto parādi

Svētku svinīgā atklāšana sāksies plkst. 11.00 pils kompleksa teritorijā Dikļu pūtēju orķestra pavadībā, ko papildinās retro automašīnu parāde, virzienā no Alejas līdz Kokmuižas pilij.

Svētki arī ģimenēm ar bērniem

Visas dienas garumā sev tīkamu nodarbi Kokmuižas pils kompleksa teritorijā varēs atrast gan mazi, gan lieli – norisināsies izbraucieni ar laivu, darbosies retro karuselis "Zirdziņi", Kocēnu 38. skautu vienības aktivitātes, radošas darbnīcas un meistarklases, burvju triki kopā ar burvju mākslinieku Robiju Trankali, ekskursijas kopā ar gidu Tomu Treimani, lai izzinātu aizraujošus faktus par senatnīgo un noslēpumaino Kokmuižu.

Svētkiem gatavojas arī Kocēnu novada pašdarbības kolektīvi

Kokmuižas svētkus kopā ar novadniekiem un viesiem svinēs arī Kocēnu novada pašdarbības kolektīvi. Kokmuižas pils parterā 5. septembrī plkst. 11.00 norisināsies Dikļu pūtēju orķestra koncerts un plkst. 14.00 Kocēnu novada jauktais koris "Imera", Strenču novada jauktais koris "Rītu puse" un Valmieras drāmas teātra aktieris Ivo Martinsons piedāvās koncertuzvedumu, kas veidots pēc Rūdolfa Blaumaņa stāsta "Brīnumzālīte" motīviem. Savukārt plkst. 16.00 Kokmuižas brūzī būs iespēja noskatīties skatītāju atzinību iemantojušo Kocēnu novada laikmetīgā teātra "Volatus" izrādi "Precēties lai mācītos" (režisore Lara Merca).

Svētkus bagātinās daudzveidīga muzikālā programma

Sestdien dienas muzikālo programmu veidos grupas "Rahu The Fool" koncerts plkst. 12.00 Kokmuižas pils parterā, plkst. 15.00 Kokmuižas promenādē uzstāsies dziesminieks Mikus Frišfelds, kurš būs arī svētku programmas vadītājs, savukārt no plkst. 16.00 līdz plkst. 18.00 promenādē būs iespēja baudīt atpūtu, klausoties latviešu mūziku, kas atskaņota no vinila platēm.

Vakara programma Kokmuižas promenādē sāksies plkst. 18.00 ar Latvijas zināmāko blūzmeņu – grupas "Latvian Blues Band koncertu. Plkst. 20.00 uz lielās skatuves kāps leģendārā, klausītāju iemīļotā grupa "Bet Bet".

Svētku noslēgumā no plkst. 22.00 Kokmuižas dīķī būs iespēja vērot un klausīties mūzikas un mākslas stāstu – "Ebru mākslas performance Kokmuižas dīķī" – gleznošana uz ūdens ekrāna.

Kokmuižas svētku apmeklējums bez ieejas maksas.

Svētkus organizē Kocēnu novada pašvaldība.

Svētku organizatori aicina pasākumu apmeklētājus ievērot valstī noteiktos ierobežojumus un Slimību profilakses kontroles centra rekomendācijas saistībā ar COVID-19 izplatību.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56601787sec.