26. janvāris vēsturē: Tiek svinēta Austrālijas diena

1788. gada 26. janvāris, kapteinis Artūrs Filipss ar savu vadīto 11 kuģu lielo britu floti, kas veda notiesātos uz jauno, vēl neapdzīvoto koloniju, sasniedza Jauno Dienvidvelsu – mums labāk zināmu kā Austrāliju. Pārvarot dažādus grūtību periodus, jaunā nācija sāka svinēt šo gadadienu ar lielu lepnumu.

Austrālija, reiz pazīstama kā Jaunā Dienvidvelsa, sākotnēji tika plānota kā soda izciešansa kolonija ārpus Eiropas robežām. 1786. gada oktobrī Lielbritānijas valdība iecēla Artūru Filipsu par kuģa "HMS Sirius" kapteini, un pilnvaroja Filipsu izveidot lauksaimniecības darba nometni britu notiesātajiem. Devies ceļā ar pavisam niecīgu priekšstatu par to, kas floti varētu sagaidīt noslēpumainajā un tālajā zemē, Filipsam flotes vadīšana sagādāja ne mazums problēmu un pārbaudījumu. Tomēr pēc ceļā pavadītiem astoņiem mēnešiem flote sasniedza Austrālijas krastus.

Lai arī Austrālijas dienu atzīmēja jau kopš britu apmešanās sākuma, tikai 1818. gadā 26. janvāris kļuva par oficiālo brīvdienu, kad Austrālijas iedzīvotāji svinēja 30. gadadienu kopš britu ierašanās. Austrālijai kļūstot par neatkarīgu nāciju, šie svētki kļuva par nacionālajiem svētkiem. Austrālijas dienu atzīmē divējādi: kā britu ierašanās un apmetnes dibināšanas dienu un kā sēru dienu attiecībā pret aborigēniem, kuriem lēnām tika atņemtas savas zemes, britu kolonizācijai izplešoties visā kontinentā.  

26. janvāris visiem austrāliešiem ir īpašs notikums - svinības atspoguļo mūsdienu Austrāliju: lai arī šis gads valstī nav sācies viegli un iezīvotājiem ir daudz rūpes, šī diena ir iespēja austrāliešiem kā tautai pārdomāt savu vēsturi un apsvērt, kā Austrāliju padarīt par labāku nākotnē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.81456494sec.