Latgales vēstniecība GORS aicina uz piekto Starptautisko ērģeļmūzikas festivālu «ORGANismi»

No 2020. gada 22. līdz 25. oktobrim Latgales vēstniecība GORS Rēzeknē aicina uz piekto Starptautisko ērģeļmūzikas festivālu "ORGANismi".

Tā mākslinieciskā vadītāja un iedvesmotāja, ērģelniece Iveta Apkalna atzīst, ka viņas dzimtajā pilsētā, Rēzeknē, notiekošais festivāls, kļuvis arī par neatņemamu Latvijas kultūras dzīves sastāvdaļu un šogad īpaši aicina piedzīvot tieši festivālam radītās programmas ar Raimonda Paula, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Gundara Āboliņa un Austrijas mūziķu – Valentīna Fjodorova un Jūlijas Kristīnes Lukanas – piedalīšanos.

"Festivāla "ORGANismi" jubilejas reize negaidīti mums visiem izvērsusies par īpašu, trauslu un sargājamu brīdi. Nekad vēl kopā sanākšana un mūzikas svinēšana nav bijusi tik vērtīga kā šobrīd. Šis būs festivāls, kurā varēsim pārsteigt kā publiku, tā arī paši sevi," ieskicējot festivāla jubilejas gadu, saka Iveta Apkalna.

Festivāla ieskaņā ceturtdien, 22. oktobrī, būs klausāma Austrijas mūziķu – arfistes Jūlijas Kristīnes Lukanas (Julia Christine Lukan) un ērģelnieka Valentīna Fjodorova (Valentin Fheodoroff) koncertprogramma "Ērģeles un arfa". Unikālā duetā Johana Sebastiāna Baha, Sezāra Franka, Morisa Ravēla, Kloda Debisī un citu komponistu skaņdarbos vareno ērģeļu balsis savīsies ar trauslajām arfas skaņām.

Par festivāla centrālo notikumu var uzskatīt Ivetas Apkalnas, maestro Raimonda Paula un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra īpaši festivālam radīto koncertprogrammu, kas izskanēs sestdien, 24. oktobrī. Tajā skanēs Gijas Kančeli, Semjuela Bārbera darbi un tiks pirmatskaņoti Raimonda Paula skaņdarbi jaunos aranžējumos un pārlikumos ērģelēm, ko veidojusi komponiste Anna Veismane. Pie diriģenta pults – Jānis Stafeckis. Gaidot satikšanos GORS Lielajā zālē, Iveta Apkalna uzsver: "Mans lielākais un patīkamākais pagodinājums un arī vislielākā muzikālā dāvana festivālā būs tikšanās ar maestro Raimondu Paulu. Viņa izaicinājums un vēlme spēlēt ir acīmredzama, un tas mani iepriecina. Es ceru, ka arī viņam pašam būs pārsteiguma brīži."

Jau tradicionāli festivālā īpaša vieta vienmēr tiek atvēlēta bērniem un jauniešiem, kuri ik gadu piedalās jauna uzveduma izveidē ar vēstījumu, kas uzrunā visu paaudžu cilvēkus. Šogad festivālā pirmizrādi svētdien, 25. oktobrī, piedzīvos koncertuzvedums "Ķiršu koks", kurā līdz ar Ivetu Apkalnu piedalās aktieris Gundars Āboliņš un Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas bērnu koris (diriģente Anda Lipska), uzveduma režisore Inese Mičule. Koncertuzveduma pamatā ir itāļu rakstnieces Andželas Noreti grāmata "Mans vectēvs bija ķiršu koks", tajā skanēs arī dziesmas no Raimonda Paula cikla "Mazs, laimīgs zēns".

Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls "ORGANismi" Rēzeknē pirmo reizi izskanēja 2015. gada oktobrī, parādot ērģeļu kā koncertinstrumenta dažādību un iespējas. Festivālu, sadarbojoties ar ērģelnieci Ivetu Apkanu, rīko Latgales vēstniecības GORS komanda. Festivāla dzimšanas iemesls ir digitālo ērģeļu "Johannus Eclessia" iegāde 2014. gadā, ļaujot Latgales vēstniecībai GORS kļūt par pirmo koncertzāli Latvijā, kurā līdz ar jauno instrumentu bija iespējams atskaņot vēl plašāku muzikālo repertuāru, īstenot jaunas sadarbības formas un skanējumus. Līdzīgi kā organismi, ērģeles ir sarežģīti radījumi, kuriem raksturīga vielu un enerģijas maiņa. Spēlējoties ar vārdiem organ (grieķu val. ērģeles) un organismi, festivāla rīkotāji atklāj vēl nenojaustās ērģeļu un citu mākslu, gadsimtu, stilu saspēles iespējas.

Šo gadu laikā veidotas programmas sadarbībā ar kamerorķestri "Sinfonietta Rīga", Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, pianistu Juri Žvikovu. Festivālā viesojušies ārvalstu ērģelnieki – Ansgars Valenhorsts, Nadži Hakims un Marijas-Bernadete Djuforse, Lāslo Fassangs un Barbara Denerleina. Tāpat katru festivāla reizi tapis jauns uzvedums, piedaloties jaunajiem J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas talantiem – Raiņa gada iedvesmots bija skatāms teatrāls uzvedums "Saule. Bērni. Rainis", pēc itāļu rakstnieka Džanni Rodāri pasakām radīts stāsts "Ja es būtu", ar Renāra Kaupera piedalīšanos skanēja uzvedums "Viens prāts ar otru", bet pērn festivālā dzimusi Shipsea (Jāņa Šipkēvica) un Ivetas Apkalnas saspēle koncertstāstā "Origin".

Piektā Starptautiskā ērģeļmūzikas festivāla "ORGANismi 2020" programma:

ĒRĢELES UN ARFA. Julia Christine Lukan un Valentin Fheodoroff (Austrija). 22. oktobris plkst. 18.00, Mazā zāle.

Austrijas mūziķi, arfiste Jūlija Kristīne Lukana (Julia Christine Lukan) un ērģelnieks Valentīns Fjodorovs (Valentin Fheodoroff), koncertē kopā dažādās pasaules koncertzālēs jau piecus gadus. Unikālā duetā Johana Sebastiāna Baha, Sezāra Franka, Morisa Ravēla, Kloda Debisī un citu komponistu skaņdarbos vareno ērģeļu balsis savīsies ar trauslajām arfas skaņām. Aicinot duetu uz festivālu, Iveta Apkalna stāsta, ka jaunajā austriešu ērģelniekā viņu fascinē atturīgā, bet skaidri jaušamā zinātkāre, dabiskā inteliģence, spēja viedi un brīvi analizēt mūziku, kā arī mērķtiecīgā interese par ērģelēm kā koncertinstrumentu. Ērģeļu popularizēšanas ideja, vēlme paplašināt ērģeļu repertuāru arī ar savām transkripcijām un kompozīcijām, kā arī pianista skatuves pieredze viņu atšķir no saviem vienaudžiem kolēģiem.

Iveta APKALNA, Raimonds PAULS un LNSO. Koncertprogrammas pirmatskaņojums. 24. oktobris plkst. 18.00, Lielā zāle.

Maestro Raimonds Pauls un ērģelniece Iveta Apkalna pirmo reizi spēlēs kopā īpašā festivālam radītajā koncertprogrammā kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, kuru šoreiz diriģēs Jānis Stafeckis. Programmā Gijas Kančeli, Semjuela Bārbera un Raimonda Paula skaņdarbi, kurus jaunos aranžējumos un pārlikumos veidojusi komponiste Anna Veismane.

ĶIRŠU KOKS. Koncertuzveduma pirmizrāde. 25. oktobris plkst. 16.00, Lielā zāle.

Viena no ērģeļmūzikas festivāla īpašajām lietām – katrā festivālā top kāds unikāls sadarbības uzvedums, koncertprogramma. Šī gada koncertuzveduma pamatā ir itāļu rakstnieces Andželas Noreti grāmata "Mans vectēvs bija ķiršu koks", kas stāsta par attiecībām starp paaudzēm un mīlestību, kurai nav robežu. Tas vēsta par laimīgo bērnības zemi, kurā var kāpt ķirsī, jāt uz zoss un brokastīs dabūt gogelmogli. Koncertuzvedumā skanēs dziesmas no Raimonda Paula cikla "Mazs, laimīgs zēns". Piedalās Iveta Apkalna (ērģeles), Jaunā Rīgas teātra aktieris Gundars Āboliņš (stāstnieks) un Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas bērnu koris (diriģente Anda Lipska), režisore – Inese Mičule.

Festivāla norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds mērķprogrammā "Daudzpusīgas profesionālās mākslas pieejamības nodrošināšana nacionālas vai reģionālas nozīmes attīstības centros Latvijas reģionos" un Rēzeknes pilsētas dome.

Biļetes uz festivāla koncertiem sarūpējamas Latgales vēstniecības GORS un "Biļešu Paradīze" kasēs un internetā. Plašāka informācija: latgalesgors.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Idejas pavasara svētku dāvanām Kolekcija
Pavasara svētki ir īpaši - dan Lieldienas, gan Mātes diena, gan īpašie svētki mums svarīgiem cilvēkiem. Šajā kolekcija idejas dāvanām no kolekcija | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 VIKTORS LAPČENOKS | Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
23.martā pulksten 17:00 esi gaidīts Šlokenbekas muižas krodziņā, kur brīnišķīgu koncertu sniegs latviešu estrādes leģendārais dziedātājs | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46680903sec.