Vasarā Latgales sirdī vienlaicīgi īstenosies trīs grandiozi festivāli

2016. gada vasarā no 24. līdz 31. jūlijam Rēzeknē vienlaicīgi īstenosies trīs festivāli – visu nedēļu notiks 24. Eiropas tautu festivāls, nedēļas nogalē – no 29. līdz 31. jūlijam – noritēs VIII Starptautiskais etno festivāls "Gosti" un svinēsim Rēzeknes pilsētas svētkus. Rēzeknē ieradīsies viesi vismaz no 15 valstīm. Svētku ietvaros būs dienas un nakts koncerti, radošās darbnīcas, sporta sacensības, dažādas aktivitātes lieliem un maziem.

24. Eiropas tautu festivāls (European Peoples’ Festival /EPF) pulcēs viesus no Beļģijas, Dānijas, Somijas, Francijas, Vācijas, Ungārijas, Īrijas, Itālijas, Lietuvas, Luksemburgas, Polijas, Portugāles, Spānijas, Lielbritānijas un Latvijas.

Nedēļas laikā festivāla ietvaros būs gan daudznacionāla kultūras programma un amatnieku darbu izstāde–tirdziņš, gan notiks konkursi un sacensības dažādās disciplīnās: basketbolā un futbolā, volejbolā un pentaks spēlē, skriešanā un jautrajā stafetē, orientēšanās sacensībās pa pilsētu un ielu teātra spēlē, gleznošanas, foto un kulinārijas konkursā.

25. jūlijā notiks Eiropas tautu festivāla atklāšanas gājiens un pēc tam atklāšanas koncerts Festivāla parkā (Pils ielā 17). Katru vakaru koncertā uzstāsies gan festivāla valstu kolektīvi, gan varēs izdejoties dažādos deju ritmos: Festivāla parkā pirmdien plānots kantrī mūzikas vakars, otrdien – pop mūzikas vakars, trešdien – latgaliešu danču vakars, ceturtdien – šlāgermūzikas vakars, piektdien – pankroka koncerts.

Eiropas tautu festivāls aizsākās 1992. gadā Beļģijas pilsētā Libramontā, kopš tā laika festivāls katru gadu notiek citā Eiropas valstu pilsētā un tā mērķis ir sekmēt savstarpējo sapratni Eiropas tautu vidū un sniegt iespēju iepazīt citu valstu kultūru un tradīcijas. Iepriekšējais Eiropas tautu festivāls Rēzeknē notika 2008. gadā.

VIII Starptautiskais etno festivāls "Gosti" idejiski atklāj prieku par viesu (latgaliešu valodā – gosti) gaidīšanu, mīļu uzņemšanu un līksmu kopā būšanu. Etno festivāls "Gosti" (iesākumā "Nacionālo kultūru festivāls") Rēzeknē notiek katru otro gadu un tajā piedalās dažādu tautību nacionālie kolektīvi, šogad tas pulcēs kopā ap 200 dalībnieku no Latvijas, Polijas, Baltkrievijas, Ukrainas, Krievijas u.c. valstīm.

Koncerti notiks gan Rēzeknē, gan vairākos Rēzeknes novada pagastos. 30. jūlija vakarā notiks lielais GOSTU koncerts Rēzeknes Kultūras un atpūtas parkā (Raiņa ielā 29a). Festivāls aicina uz sadziedāšanos, pārsteidz ar muzikāliem kopdarbiem, tautas mākslas un vēstures vērtības savienojot ar mūsdienu tendencēm.

Festivāla pirmsākumi meklējami aktīvā un sistemātiskā Rēzeknes nacionālo biedrību darbībā, kas izpaužas tieksmē apzināt un saglabāt savu etnisko identitāti. Festivāla mērķis – caur tautas mūziku, dejām un rituāliem atklāt un parādīt plašāk Rēzeknē, Latgalē un citās Latvijas vietās dzīvojošo  mazākumtautību  etniskās kultūras vērtības, to iekļaušanos un attīstību šodienā.

Rēzeknes pilsētai šogad svinēsim 731 un pilsētas svētku moto būs "Pilsēta ar rozi matos". Viena no Rēzeknes leģendām vēsta par princesi Rozi, kura joprojām mīt pilskalna dzīlēs un gaida drosmīgu, aktīvu, mērķtiecīgu un mīlošu izredzēto, kurš palīdzēs rast laimi savā pilsētā. Savukārt pagājušā gadā Rēzeknes jubilejas svētkos saņēmām īpašu muzikālo sveicienu – Jāņa Lūsēna un Guntara Rača dziesmu "Pilsēta ar rozi matos". Dziesmā ieskanas Rēzeknes sirdspuksti, kur katram iedzīvotājam rodama dziesma azotē, pilsēta, kas mūžam staro, būdama Latgales un pasaules vidū, tagadnes un nākotnes vidū, atbalsojoties katra rēzeknieša dvēselē kā pilsēta ar rozi matos.

Kā ierasts, piektdienas vakarā – 29. jūlijā – Rēzeknes pilskalnā valdīs viduslaiku noskaņas, sestdien – 30. jūlijā – varēs iesaistīties radošajās darbnīcās, vakarā notiks nu jau tradicionālais Rēzeknes iestāžu un organizāciju svētku gājiens, Festivāla parkā varēs baudīt Pasaules populārāko filmu un mūziklu koncertšovu, kas noslēgsies ar svētku salūtu, bet svētdien – 31. jūlijā – gaidāma tradicionālā Ģimeņu parāde un dziesmu un deju šovs bērniem Festivāla parkā.

Rēzekne vasarā uzplauks kā roze! Gaidīsim un tiksimies Rēzeknē – pilsētā Latgales sirdī!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.39779401sec.