Lai pikniks būtu izdevies ir jāievēro 5 noteikumi

Vasara nav iedomājama bez maltītes ārpus mājas. Daudzas atpūtas, izklaides un sporta aktivitātes teju vienmēr noslēdzas ar pikniku. Pikniks – tā ir maltītes ieturēšana dabā šī jēdziena visplašākajā nozīmē, sākot ar brokastīm dārzā ģimenes lokā vai kolēģu pusdienām parkā un beidzot ar launagu pie jūras labāko draugu kompānijā.

Tomēr, lai maltīte ārpus mājas nekļūtu par lielu kļūdu, "saķerot" vēdera sāpes vai pat kādu slimību, lūk pāris padomi, lai pikniks būtu izdevies.

1.Atceries par tīrām rokām.  

Mājās, pirms ēšanas, noteikti mazgāsi rokas. Arī pirms ēšanas dabā, nevajadzētu izlaist šo priekšnosacījumu. Pirms ēdiena gatavošanas vai ēšanas rokas nomazgā ar ziepēm, bet, ja ūdens un ziepes nav pieejamas, izmanto roku dezinficēšanas līdzekli vai salvetes, kas nopērkamas aptiekās, saimniecības preču veikalos un citur.

2. Sagatavojies piknikam nopietni

Dodoties piknikā, nevajag "samest somā" kaut ko. Piknikā noteikti ņem līdzi dažādus pārtikas iepakojumus, traukus un darbarīkus, lai varētu traukus mainīt. Pirms došanās uz piknika vietu neaizmirsti noskaidrot, vai tur būs pieejams tīrs dzeramais ūdens. Paņem līdz arī mitrās salvetes (dezinfekcijas līdzekli rokām) un atkritumu maisus.

Izvairies no produktiem, kas ātri bojājas, piemēram, maltās gaļas, īpaši tad, ja līdz piknika vietai būs jāveic tāls ceļš. Izvēlies marinētu gaļu. Tāpat nepako salātus, kas gatavoti ar skābo krējumu vai majonēzi, jo siltumā tie var ātri saskābt. Nepasniedz kūkas ar krēma vai biezpiena pildījumu, drošāk servēt cepumus, riekstus vai vafeļu tortes.

3. Jēlu gaļu gatavo atsevišķi no citiem ēdieniem.

Viens no iemesliem, kāpēc mēs termiski apstrādājam gaļu, ir tas, ka jēla produktu sula vai pats produkts var saturēt īpaši bīstamus mikroorganismus. Tiem ir jāatrodas atsevišķi, bet apstrādei jālieto atsevišķi virtuves piederumi. Gatavot gaļu vajadzētu tikai tik daudz, cik var apēst vienā reizē. Ņemot nost no uguns, tā jāliek tīrā šķīvī, nevis traukā, kur iepriekš atradusies jēlā gaļa vai gaļas marinējums, savādāk šī sula tāpat saglabāsies un tiks lietota pārtikā.

4. Gaļas temperatūrai jāsasniedz vismaz +71 līdz +75 grādus pēc Celsija.

Lai pilnībā iznīcinātu bīstamās baktērijas, gaļas temperatūrai jāsasniedz vismaz +71 pēc Celsija. Tad arī gaļas vidū vairs nav ne rozā, ne sarkana krāsa. Ja nav termometra, var izmantot cepamo lāpstiņu – ja uzspiežot ir jūtams, ka gaļa vairs nav elastīga, tad tā ir gatava. Mikroorganismi vislabāk jūtas +37 pēc Celsija, tāpēc karsts ēdiens visu piknika laiku jāuzglabā virs +63C, bet auksts – apmēram +4C.

Arī grilēto gaļu ieteicams atstāt uz grilla līdz brīdim, kad to patiešām ēdīsi. Ieteicams jēlu gaļu neturēt siltumā ilgāk par divām stundām, tāpat kā jebkuru citu olbaltumvielu produktu (olas, zivis utt)

5. Met ārā pārtiku, kas izskatās aizdomīga

Neriskē ar savu veselību un labsajūtu – ja pārtika mainījusi krāsu, konsistenci, ieguvusi dīvainu smaku vai stāvējusi siltumā nezināmu laiku, to lietot nevajadzētu. Nemini, vai tas ir ēdams: ja neesi 100% drošs – izmet.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.09.2019 - 22.09.2019 Koncerts "Tikšanās Dailē" Valmieras Tūrisma informācijas centrs
21.septembrī plkst. 18:00 Valmieras Kultūra centrā notiks Raimonda Paula un Daumanta Kalniņa koncerts "Tikšanās Dailē". | Skatīt vairāk
Latvija
Pieprasītākais brančs Pārdaugavā! Hercogs Mārupe
Katru svētdienu no 11:00-15:00 – brīvdienu vēlās brokastis. Piedāvājumā plašs siltās un aukstās bufetes klāsts, glāze prosecco un svaigi | Skatīt vairāk
no 19 EUR
Minizoo JuRita TAKA
Minizoo JuRita šogad ir iegādājies daudz jaunu dzīvnieku, kuru skaits jau pārsniedz 100, un kur iespējams tos barot, glaudīt un tie atrodas brīvi | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.09.2019 - 21.09.2019 Tūrisma sezona turpinās! Gulbenes novada TIC
Aicinām iepazīt Gulbenes novada tūrisma piedāvājumu un apmeklēt gadatirgu "Ražojam paši" | Skatīt vairāk

Par mums | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Vakances | Prakse studentiem | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2019 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2019 1st-studio.com

 
Total Timed::0.1563971sec.