Saraksts ar lietām, kas jāizdara pirms dodies ceļojumā

Daudziem cilvēkiem liekas, ka ceļošana ir kas grūts, laiku aizņemošs un nervus bojājošs pasākums. Un tā arī varētu būt, ja vien jau iepriekš nesagatavojies savam ceļojumam, nepadomājot par visiem "sīkumiem". Lūk pāris lietas, kam vajadzētu pievērst īpašu uzmanību pirms ceļošanas.

1. Pārbaudi vai tava pase ir derīga

Lai varētu ieceļot kādā valstī, vairumā gadījumu, nepietiks, ka pase ir derīga līdz ceļojuma beigām. Pasei jābūt derīgai 2-6 mēnešus pēc ceļojuma beigām. Kāpēc tā? Jo varas iestādes vēlas būt maksimāli drošas, ka arī tad, ja tev mainīsies plāni, valstī būsi ieceļojis un izceļojis likumīgi. Informāciju par noteikumiem cik ilgu laiku pasei jābūt derīgai, vari pārbaudīt internetā. Ja pase nebūs derīga nepieciešamo termiņu, ieceļošana citā valstī tev var būt pat liegta...

2. Pārbaudi vai tev nav nepieciešama vīza

Lai arī Latvijas pase ir ļoti laba - ar to iespējams ceļot bez vīzas uz ļoti daudzām valstīm pasaulē, tomēr ir valstis uz kurām nepieciešama vīza. Pārbaudi šo informāciju un jau laikus ieplāno, ja nepieciešams vīzu iegādāties. Atsevišķās valstīs vīzu iespējams iegādāties arī lidostā, ielidojot - taču arī par to ir jāzina iepriekš. Varbūt vīza ir jāpiesaka nedēļu iepriekš. Pārbaudi šo informāciju!

3. Pārbaudi cik kas maksā - vēlams jau pirms pērc biļetes/ceļojumu

Cik gan daudz reizes nav nācies dzirdēt teikumus, ka tāda un tāda valsts ir tik šausmīgi dārga, tur jau nevar neko atļauties utt. Pēc šādiem teikumiem rodas jautājums - kāpēc tad brauci turp un īpaši uz divām nedēļām, nevis tikai ātrā "pitstopā"? Pirms ceļo, ieskaties internetā potenciālajās izmaksās - airbnb,booking.com cik maksā naktsmītnes, sabiedriskā transporta mājaslapās - cik maksā tas, kā arī cik maksā dzīvošana vispār, ierakstot "living costs in ... (piemēram, Parīze)". Šajās mājaslapās tad arī varēsi saprast - cik veikalā maksās piens, cik restorānā maltīte un cik pārvietoties ar sabiedrisko transportu.

4. Brīdini savu banku, ja grasies doties uz kādu ekstravagantāku vietu un/vai tērēt vairāk

Bankām ir savi drošības uzstādījumi (parasti algoritmi), kas bloķēs tavas kartes, ja pamanīs neraksturīgus darījumus. Un, ja tev būs viena karte - un tā pati bloķēta, tad vari riskēt palikt bez resursiem. Šādos gadījumos iesaka banku informēt par ceļojumu, tai vienkārši nosūtot ziņu. Bankas darbinieks tad sistēmā atķeksēs, ka kontam neraksturīgi darījumi ir apstiprināti un nekādi liegumi automātiski neradīsies. Īpaši par to piedomā, ja brauc uz kādām svešām zemēm (Āfrika, Āzija utt).

5. Paņem līdzi kaut kādu skaidru naudu

Ne visur (īpaši trešajās pasaules valstīs) darījumi ar karti ir tik izplatīti kā Rietumpasaulē. Šeit ļoti noderēs skaidra nauda - ja nevari tikt pie vietējās valūtas, paņem vismaz dolārus vai eiro (tos mīl pieņemt visur). Taču, atceries - ja vēlēsies valūtu mainīt lidostās, tad, visdrīzāk, jārēķinās ar sliktāku kursu. Ja nu galīgi nevari izvairīties no valūtas maiņas lidostā, tad maini mazu summu (piemēram, 10 eiro, nevis visam ceļojumam paredzētos 500). Arī skaidro naudu droši ņem līdzi mazās banknotēs (10/20/50 eiro/dolāri) un maini tik, cik vajag. Ja samainīsi visu - to, ko neiztērēsi pēc tam nāksies mainīt atpakaļ, pazaudējot procentos daļu no summas.

6. Piedomā par mobilajiem sakariem

Kopš spēkā stājusies ES regula par mobilajiem tarifiem ES, vairs nav jāuztraucas par viesabonēšanu Eiropā. Tomēr, ja dodies ārpus tās (vai arī uz Tevi neattiecas ES regula, jo esi izvēlējies citu tarifu, kas nedarbojas ārpus ES), atceries, ka zvani, īsziņas un vēl vairāk - mobilie dati būs ļoti ļoti dārgi. Piemēram, tepat Turcijā vai Ēģiptē par megabaitu interneta tev var piestādīt pat 10 eiro rēķinu! Ja zini, ka bez komunikācijām nevari izdzīvot - laikus nopērc vietējās nozīmes sim karti/telefona pieslēgumu!

7. Izvēlies kredītkarti bez komisijām

Ja ir iespēja, ņem kredītkarti kurai nav noteiktas komisijas par starptautiskiem maksājumiem. To vai tavai kredītkartei ir kādas komisijas vai uzcenojumi, vari uzzināt savā bankā.

8. Nopērc ceļojumu apdrošināšanu

Šis var likties lieki, bet ceļojumu apdrošināšana patiešām var palīdzēt sataupīt nervus. Netaupi pāris eiro, vienkārši pērc un jūties drošāk!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.10098505sec.