Poliglots 21. gadsimtā jeb svešvalodu zināšanu jaunākie standarti

Kā zināms, svešvalodu zināšanu apguve ir viens no vērtīgākajiem ieguldījumiem personības izaugsmē. Darba ņēmēju kontekstā kā jauna priekšrocība tiek uzskatīta arī starpkultūru kompetence, kas lielākoties balstās uz svešvalodu zināšanām un spēju strādāt starptautiskā vidē, kur nereti satiekas dažādas kultūras. Lai izceltos kandidātu vidū ar valodas prasmēm, nepieciešamas trešās vai pat ceturtās svešvalodas zināšanas.

Darba vidē, sevišķi starptautiskā, angļu valodas zināšanas no darba devēja skatu punkta ir pašsaprotama prasme, taču šīs zināšanas vairs netiek uzskatītas par būtisku pievienoto vērtību. Zināt svešvalodas jau sen vairs nenozīmē zināt angļu valodu vien – pasaules prakse rāda, ka starptautiskajā tirgū dominē krievu, franču un vācu valodas, turklāt arvien biežāk nepieciešami speciālisti ar skandināvu valodas zināšanām.

Runway Latvia darbības pamatprincips ir ārpakalpojumu sniegšana Skandināvijā un citās Eiropas valstīs, tādēļ darbinieku svešvalodu zināšanām ir kritiska nozīme. Kā uzsver Runway Grupas mārketinga direktors K. Kaive, svešvalodu apguve būtiski ietekmē klientu servisa līmeni, tādēļ nepietiekamas zināšanas var nest arī zaudējumus uzņēmumam. Tieši tādēļ ir būtiski izprast darbinieku svešvalodu zināšanu līmeni un nepieciešamības gadījumā to uzlabot vai atsvaidzināt. “Runway darba kolektīvs var būt ļoti interesants jauniem cilvēkiem, kuri vēlas iepazīt citas kultūras un strādāt starptautiskā vidē. Latvijas birojā ir izteikts multikulturālisms – mūsu komandā cilvēki runā vismaz 11 valodās un nāk no Francijas, Lielbritānijas un Skandināvijas valstīm. Daudzi darba devēji, apzinoties, ka darba tirgū ir tādu cilvēku trūkums, kuri pārzina nepieciešamās svešvalodas, piedāvā tās apgūt, uzsākot darba attiecības. Arī Runway Latvia liela vērtība ir cilvēki ar norvēģu, zviedru, franču, vācu un pat itāļu valodas zināšanām, tāpēc, individuāli izvērtējot konkrēto gadījumu un nepieciešamību, esam nodrošinājuši valodas apmācības kursus mūsu darbiniekiem,” stāsta Kaive.

Skandināvu valodu popularitāte pieaug

Ja domājam par darba tirgus tendencēm nākotnē, tad skandināvu valodu zināšanas būs arvien pieprasītākas. Jau tagad tās spēj konkurēt ar angļu valodu, kura gados jauniem cilvēkiem ir diezgan labā sarunvalodas līmenī. Arvien biežāk skandināvu uzņēmumi veido dalīto pakalpojumu centrus Baltijas valstīs, un šo valodu pārzināšana ir neatsverams un izšķirošs ieguvums, piesakot sevi darba tirgū. Lai arī tendence jauniešu vidū ir izvēlēties vecās Eiropas (Eiropas Savienības) tautu valodas, kā arī krievu valodu, par maz lūkojamies ziemeļvalstu kaimiņu virzienā un retāk izvēlamies apgūt zviedru, somu vai norvēģu valodas. Šeit būtisks motivators var būt gan ģimene, gan arī skolotāji, kas palīdz apsvērt svešvalodu izvēli. Izvēloties starp diviem kandidātiem ar svešvalodas zināšanām, priekšrocības ir tam, kurš valodu praktizējis starp cilvēkiem, kuriem tā ir dzimtā valoda, piemēram, apmaiņas programmā studiju ietvaros. Lieliska izvēle ir studijas Dānijā – izglītību šajā valstī ir iespējams saņemt bez maksas, vienlaicīgi iegūstot vērtīgās dāņu valodas zināšanas. Kristaps Kaive apgalvo, ka cilvēki ar dāņu valodas zināšanām ir liela vērtība kā Runway, tā arī citos multikulturālos uzņēmumos.

Lai gan svešvalodu apguve prasa laiku, šīs zināšanas nodrošinās jaunieša konkurētspēju globālajā tirgū. Pavisam drīz noslēgsies mācību gads, un jauniešus sagaida atbildīgs lēmums – kādu studiju programmu izvēlēties. Ņemot vērā globālā darba tirgus tendences un to, ka arvien vairāk uzņēmumu strādā ar internacionāliem klientiem, jaunietis, kurš izvēlējies svešvalodu studiju programmu, noteikti būs ieguvējs. Svešvalodu apguve sniedz neskaitāmas priekšrocības – tā ļaus veiksmīgi strādāt kā Latvijā, tā ārzemēs un palīdzēs arī personības izaugsmē.

Globālie pasaules trendi

Pasaules galvenie ekonomiskie un stratēģiskie darījumu centri atrodas Ķīnā, Japānā un Tuvajos Austrumos. Ja ne tagad, tad visai drīz arābu, urdu un ķīniešu valodu zināšanas sniegs fantastiskas priekšrocības darba tirgū. Jau tagad var novērot, ka tādu valodu kombinācija kā angļu vai franču, somu un, piemēram, poļu valoda ir lieliska kombinācija. Svešvalodas, kas agrāk tika uzskatītas par nišas, nu jau ir kļuvušas par pievilcīgākajām valodām un izteiktām priekšrocībām darba tirgū. Kā uzsver Kaive: “Vairāku gadu laikā norvēģu valodas kursu ietvaros, kas ir viens no apmācību programmas Runway akadēmija virzieniem, esam apmācījuši  šo valodu darbam nepieciešamajā līmenī vairāk kā 100 jauno darbinieku. Arī mums kā darba devējam tas palīdz nodrošināt, ka visi mūsu darbinieki ir augsti kvalificēti un ar izcilām valodu prasmēm.”

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.80236506sec.