Ilgtspējīgas ceļošanas tendences 2018. gadā

Uzņēmums Booking.com, kas piedāvā plašāko naktsmītņu klāstu visā pasaulē, ir publicējis datus no sava jaunākā globālā ilgtspējīgas ceļošanas pārskata. Pētījums atklāj, ka aug izpratne par videi draudzīgām uzturēšanās iespējām – ceļotāji no visas pasaules vairāk nekā jebkad agrāk meklē “zaļākas” naktsmītnes, izrādot gatavību maksāt papildus, lai varētu ceļot ilgtspējīgāk.

Pārskatā ir noradīts, ka videi draudzīgās ceļošanas tendences turpina gūt popularitāti – vairums ceļotāju no visas pasaules (87 %) atzīst, ka vēlas ceļot ilgtspējīgi, un gandrīz 4 no 10 ceļotājiem (39 %) apstiprina, ka to bieži vai vienmēr izdodas paveikt. Tomēr 48 % ceļotāju norāda, ka ilgtspējīgi neceļo nekad, reti vai tikai atsevišķos gadījumos. Tas pierāda to, ka, lai arī pašlaik zaļākas nākotnes virzienā tiek sperti daudzsološi soļi, joprojām pastāv daudzi aspekti, kurus uzlabot.

Ilgtspējīga ceļošana sākas ar naktsmītni, kurā uzturaties

Termins “ilgtspējīga ceļošana” ir subjektīvs, katrs to asociē ar kaut ko citu. Tomēr gandrīz puse no ceļotājiem (46 %) ar “ilgtspējīgu ceļošanu” saprot uzturēšanos videi draudzīgās vai “zaļās” naktsmītnēs – šādi, izdzirdot šo terminu, tas tiek skaidrots visbiežāk. Kā galvenos iemeslus izvēlei atpūsties videi draudzīgās naktsmītnēs ceļotāji min iespēju samazināt ietekmi uz vidi (40 %), vietējai kultūrai atbilstošu uzturēšanās pieredzi (34 %) un labām iekšējām sajūtām saistībā ar naktsmītnes izvēli (33 %).

Skatoties nākotnē, vairāk nekā divas trešdaļas (68 %) ceļotāju 2018. gadā plāno uzturēties ekoloģiskās naktsmītnēs, kas ir augstāks rādītājs nekā 2017. gadā (65 %) un 2016. gadā (62 %). Turklāt turpina sarukt arī to ceļotāju procentuālais īpatsvars, kuri nav apsvēruši iespēju uzturēties videi draudzīgās naktsmītnēs, jo nav zinājuši, ka tādas pastāv – šogad tas ir 31 % ceļotāju salīdzinājumā ar 39 % 2017. gadā un 38 % 2016. gadā.

Vides barjeru pārvarēšana

Lai arī uzskats, ka ilgtspējīga ceļošana izmaksā dārgāk, joprojām ir galvenais šādas ceļošanas izvēles šķērslis, divas trešdaļas (67 %) ceļotāju būtu ar mieru ceļošanai tērēt vismaz par 5 % vairāk, ja tas nodrošinātu iespējami mazu ietekmi uz vidi. Ceļotāji no Indijas izsaka vislielāko vēlmi maksāt vairāk – teju trešdaļa (32 %) aptaujāto norāda, ka būtu gatavi papildus maksāt 15 % vai vairāk, kam seko brazīlieši (21 % aptaujāto) un ķīnieši (18 % aptaujāto).

Pētījumā ir arī noradīts, ka informācijas un uzticamas sertifikācijas trūkums ir vērā ņemami šķēršļi ilgtspējīgai ceļošanai (saskaņā ar 32 % ceļotāju) – īpaši Indijā, Ķīnā un Japānā, kur ceļotāji šo aspektu uzskata par vēl lielāku šķērsli nekā papildu izdevumus.

Nodoms ceļot ilgtspējīgi arvien pieaug, un ceļotāji joprojām meklē veidus, kā vieglāk un ērtāk piepildīt šīs ieceres. 40 % aptaujāto norāda, ka šajā sakarā varētu palīdzēt tiešsaistes rezervēšanas vietnes, kurās ir iespēja iestatīt videi draudzīgu naktsmītņu filtru, savukārt 32 % aptaujāto ceļotāju saskata nepieciešamību pēc starptautiskiem standartiem, kuros balstoties tiek noteiktas videi draudzīgas naktsmītnes.

Uzņēmums Booking.com savas apņemšanās ietvaros uzlabot veidus, kā atklāt un celt gaismā savu naktsmītņu partneru centienus veicināt ilgtspējīgu ceļošanu, sadarbojas ar tādām organizācijām kā Green Key. Šis ir starptautiski atzīts eko zīmols ar stingriem apbalvošanas kritērijiem, kas augstu vērtē pozitīvu vides pārvaldīšanu. Vietnē Booking.com uzņēmuma Green Key apbalvotās naktsmītnes tiek parādītas kā ilgtspējīgas.

PIEZĪMES

*Pētījumu ir pasūtījis uzņēmums Booking.com, un tas ir neatkarīgi veikts nejauši izvēlētu pieaugušo vidū, kuri ir ceļojuši pēdējo 12 mēnešu laikā vai plāno to darīt nākamo 12 mēnešu laikā. Kopā aptaujā piedalījās 12 134 respondenti  no 12 dažādiem tirgiem (vairāk nekā 1000 no Austrālijas, Brazīlijas, Kanādas, Ķīnas, Vācijas, Francijas, Indijas, Itālijas, Japānas, Spānijas, Apvienotās Karalistes un ASV). Aptaujas dalībnieki aizpildīja tiešsaistes aptauju 2018. gada februārī un martā.

**Šie procentuālie rādītāji attiecas uz 4768 respondentiem, kuri 2017. gada laikā vismaz vienreiz uzturējās videi draudzīgās naktsmītnēs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13839912sec.