Vai zini, kā izvēlēties savu ceļojuma galamērķi?

Vismaz divu nedēļu ilgs atvaļinājums, iespējams, ir teju katra cilvēka lielākā vēlme. Taču kaut gan atvaļinājums katram sniedz atpūtu un pozitīvas emocijas, nepastāv kāds konkrēts galamērķis, kas derētu visiem atpūtniekiem.

Ceļojuma galamērķi var būt atkarīgi no tā, kāda ir katra cilvēka pasaules uztvere un konkrētā laika posma pārdzīvojumi un emocijas. Piemēram, brīvdienas uz vientuļas salas kādu, kurš nesen piedzīvojis tuva cilvēka zaudējumu, var ietekmēt pilnīgi citādi, kā jaunieti, kurš nolēmis sevi brīvdienu laikā izaicināt.

Filozofs Alēns de Botons šo ideju izklāsta savā grāmatā "Ceļošanas māksla" (The Art of Travel), kas izdota 2002. gadā, bet vēlreiz publicēta 2015. gadā ar jauniem galamērķiem. De Botons uzskata, ka pasaulei ir nepieciešamas psihoterapeitiskas ceļojumu aģentūras, lai palīdzētu cilvēkiem izprast, ko tieši viņi vēlas no savām brīvdienām. Laikrakstam "The Telegraph" de Botons skaidroja, ka šādas aģentūras palīdzētu izvairīties no garlaicīgām, pludmalē aizvadītām brīvdienām vai romantiskiem braucieniem, kas tikai paspilgtina romantisma trūkumu attiecībās. Īsāk sakot – palīdzētu izvairīties no brīvdienām, kas izgāžas svarīgā, psiholoģiskā veidā.

Kamēr de Botona izklāstītie uzskati un ieteikumi var būt pārāk specifiski, psiholoģe Linda Blēra piekrīt galvenajai domai – atvaļinājums jāizvēlas pēc psiholoģiskā stāvokļa. Nervoziem, stresa pārņemtiem cilvēkiem viņa iesaka doties nevis viena lielā atvaļinājumā reizi gadā, bet gan vairākas reizes gadā doties mazos izbraucienos. Kā arī cilvēkiem ar paaugstinātu satraukuma un nemiera līmeni vajadzētu atgriezties vienos un tajos pašos ceļojuma galamērķos, jo jebkuras pārmaiņas var kļūt par jaunu satraukumu cēloni.

Tajā pašā laikā kādam, kurš pavisam nesen ir aizgājis pensijā, psiholoģe iesaka doties vairāku nedēļu garā atvaļinājumā, jo ir nepieciešamas vismaz trīs nedēļas, lai lauztu ķermeņa ieradumus, piemēram, laiku, kad cilvēks no rīta ceļas.

Savukārt žurnāliste Džūdija Faina, kas raksta par ceļojumiem  un koncentrējas tieši uz ceļojumu psiholoģiskajiem un transformējošajiem aspektiem, cilvēkiem ar augstu stresa līmeni iesaka doties kruīzā, kur ir ierobežota piekļuva e-pastam.

Cilvēkiem ar depresiju, žurnāliste iesaka doties atvaļinājumā, kurā iekļautas vieglas fiziskās aktivitātes, piemēram joga vai meditācija. Viņa stāsta, ka nav vienādu ceļojumu, un vienmēr pastāv kāds veids, kā ceļot labāk un brīvdienu laikā sevi arī ārstēt.

"Galu galā ceļojums ir nevis greznība, bet gan vajadzība," skaidro Džūdija, "mūsu dzīvēs trūkst līdzsvara, tāpēc atvaļinājums un ceļojums ir veids, kā piespiest mainīt savu ierasto ritmu un atvērt gan sirdi, gan prātu jaunām lietām. Ceļošana sniedz perspektīvu un ļauj saskatīt lietas citā gaismā."

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12922311sec.