Pētījums: Cilvēkiem, kas ceļas vēlāk, ir lielāks risks agrāk nomirt

Ar visai bēdīgu statistiku nācis klajā kāds Lielbritānijā veikts pētījums - cilvēkiem, kas iet gulēt vēlu vakarā un vēlu arī pamostas, ir lielāka iespēja nomirt agrāk nekā cilvēkiem, kas ceļas agrāk.

Par "pūcēm" dēvētajiem cilvēkiem ir aptuveni 10% lielāka iespēja nomirt agrāk nekā tiem, kas tiek dēvēti par "cīruļiem". Pētījumā, kurā iekļauti 433 tūkstoši cilvēku, arī atklāts, ka nakts cilvēkiem ir lielāka iespēja saslimt ar kādu garīgu vai fizisku slimību.

Pētījuma laikā cilvēkiem lūgts norādīt savus mošanās un gulēšanas paradumus, bet pēc aptuveni 6,5 gadiem šo cilvēku atbildes salīdzinātas ar veselības satistiku šiem cilvēkiem - un dati bijuši visai šokējoši.

Dati tikuši analizēti arī pēc cilvēku vecuma, dzimuma, nacionālās piederības un citiem faktoriem, taču teju visur esot konstatēts, ka "pūcēm" iespēja nomirt agrāk ir aptuveni par 10% lielāka, kā arī par 90% lielāka iespēja saslimt ar garīga rakstura slimībām. Tāpat "pūcēm" ir par trešdaļu lielāka iespēja saslimt ar diabētu un citām ar gremošanas sistēmu saistītām slimībām.

Pētījums nav pieskāries iemesliem, kāpēc šāda statistika ir tik uzskatāma, taču eksperti norāda, ka tas saistīts ar cilvēka bioloģisko pulksteņu ierobežošanu - cilvēkam paredzēts iet gulēt līdz ar saules nolaišanos, bet celties līdz ar tās uzlekšanu. Tāpat saule nodrošinot lielu daudzumu enerģijas un D vitamīna, kā trūkums var novest pie depresijas un citām slimībām. Tas pats attiecināms arī uz ēšanas paradumiem - ceļoties vēlu, netiekot ēstas brokastis, bet ēsts vēlu vakarā (pirms gulētiešanas) un šis ēdiens nepārstrādājas.

Aptuveni 50-70% no cilvēka bioloģiskā pulksteņa ietekmējot cilvēka gēni.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 27.02.2024 Bezmaksas ekskursijas pa Liepāju Liepājas reģiona TIB
Nepalaid garām iespēju doties bezmaksas pastaigu ekskursijā pa izgaismoto Liepāju kopā ar lielisku gidu! | Skatīt vairāk
Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Lieldienas  un skolēnu brīvdienas Estravel Latvia
Atpūta svētkos un skolēnu brīvlaikā - īsie ceļojumi un atpūta tepat Tartu ar izklaides programmu. Nepalaidiet garām, jo vietas kūst! | Skatīt vairāk
no 222 EUR
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.160712sec.