Pēc 60 gadiem kafijas krūmi var izzust – garšas ziņā nekas nespēs aizstāt kafiju

Līdz 2050. gadam pasaulē izplatītākās un kvalitatīvākās Arabikas šķirnes kafijas audzēšanai piemērotās platības kalnos var samazināties par 50%, vēl pēc 20 gadiem izzūdot pavisam, un aptuveni 25 miljonus mazo kafijas audzētāju atstājot bez ģimenes rūpala un vienīgā iztikas avota. Somijas kafijas ražošanas ģimenes uzņēmums Paulig, izprotot šo globālo problēmu, eksperimentālā kārtā kopā ar Pasaules baristu čempionātu vairākkārtēju uzvarētāju Mattu Pergeru (Matt Perger) no dažādiem augiem un citiem produktiem mēģināja izveidot kafijas aizstājēju. Eksperimenta kafija bez kafijas “Blend 2080” nesekmīgais rezultāts kafijas ražotājam Paulig sniedz vēl lielāku pārliecību turpināt izmantot gadiem krāto pieredzi, rūpējoties par ilgtspēju visā kafijas ražošanas ķēdē no kafijas krūma audzētāja līdz kafijas tasītei uz mūsu galda, lai novērstu ierastās kafijas izzušanu pasaulē un nekad nevajadzētu izmantot iegūto recepti.

Kafija bez kafijas – neiespējami!

Ekspertu prognozes un aprēķini liecina, ka klimata pārmaiņu ietekmē jau ap 2080. gadu kafijas pasaulē varētu pietrūkt. Ņemot vērā šo sliktāko iespējamo scenāriju, kafijas ražotājs Paulig uzrunāja Pasaules baristu čempionātu uzvarētāju, starptautiski atzītu kafijas speciālistu Mattu Pergeru (Matt Perger) radīt kopīgi taustāmu un nogaršojamu pierādījumu kafijas nākotnei, bet kurā nebūtu izmantota no kafijas krūmiem iegūtā kafija.

Kopā ar Paulig kafijas grauzdētavas speciālistiem un baristām pēc ilgstošiem mēģinājumiem tika radīts dzēriens – kafija bez kafijas. Tas sastāv no tumši un vidēji grauzdēta miežu iesala, kaltētām vīģēm, fermentētas zaļās tējas un ceratonijas jeb karoba (kakao līdzīgas pupiņas) pulvera. “Tomēr jāsecina, ka pat izcili kafijas speciālisti, izmantojot augstvērtīgas izejvielas, nespēj atdarināt īstu kafiju – ne pēc garšas, ne smaržas,” atzīst Paulig mazumtirdzniecības mārketinga vadītāja Latvijā Evita Dadzīte. Arī eksperimentā iesaistītais kafijas speciālists Matts Pergers atzina, ka jācenšas kafijas krūmus uz planētas saglabāt, cik ilgi vien iespējams, jo aizstāt kafiju izrādās ir neiespējami.

Ja spēs nopelnīt ar kafijas audzēšanu, paliks ģimenes saimniecībās

“Kafijas audzētāji kalnos saskaras ar dažādiem apdraudējumiem, no kuriem būtiskākie ir klimata pārmaiņas un nepietiekama iespēja nopelnīt iztiku, audzējot kafiju. Klimats mainās, aizvien vairāk kafijas krūmus ietekmē vējš, salnas, lietus u.c. dabas parādības. Šie ir galvenie iemesli, kāpēc nākotnē kafiju, iespējams, audzēs mazāk un mazāk, un tā var kļūt pat par luksusa preci vai pat izzust,” prognozē Evita Dadzīte.

Īpaši jūtīga pret klimata pārmaiņām ir tieši kafijas mīļotāju iecienītā Arabikas šķirnes kafija. To apdraud sausums, pārmērīgs lietus, salnas un spēcīgs vējš, kā arī kaitēkļi un augu slimības, kuru izplatību veicina klimata pārmaiņas. Ja vidējā gaisa temperatūra pasaulē ik gadu turpinās pieaugt, līdz 2050. gadam Arabikas šķirnes kafijas audzēšanai piemērotās platības samazināsies par 50%, un līdz 2080. gadam aptuveni 25 miljoni mazie kafijas audzētāji var palikt bez sava ģimenes rūpala, kas bieži ir vienīgais ģimenes ienākumu avots.

“Kafijas audzēšanā nepieciešams liels roku darbs, kas ir smags un nav pārāk labi apmaksāts. Globālās problēmas pasaulē ir līdzīgas – jaunieši nevēlas pārņemt vecāku saimniecības un, meklējot vieglāku dzīvi, lielāku peļņu, pārceļas uz lielpilsētām. Kafijas krūmu kopēji noveco, un pēc Paulig vērojumiem vidējais kafijas audzētāju vecums atsevišķās kafijas audzēšanas valstīs sasniedz 60 gadus. Šie ir iemesli, kāpēc mūsu uzņēmums izvēlas investēt ilgtspējīgas saimniekošanas attīstības programmās. Audzētāji, kas tajās piedalās, apgūst metodes, kā ilgtspējīgi un ar peļņu vadīt savu saimniecību, uzņēmumu. Tas nozīmē mācīties jaunas metodes – pielāgot saimniecības klimata pārmaiņām, saudzēt augsni, stādīt ēnojuma kokus un apkarot kaitēkļus dabai draudzīgā veidā. Minētie uzlabojumi ievērojami uzlabo saimniecību produktivitāti, kafijas kvalitāti, protams, arī ienākumus,” apstiprina Evita Dadzīte.

Paulig – tikai ilgtspējīgi audzēta kafija

“Eksperimentālā kafija bez kafijas “Blend 2080“ ļauj ielūkoties nākotnē, bet Paulig ir apņēmies iespējami novērst skaudro realitāti un kvalitatīvas kafijas iespējamo izzušanu. Jāatzīmē, ka Paulig ir viens no tiem kafijas ražotājiem, kas jau daudzus gadus strādā ilgtspējīgi. Kafija mūsu rūpnīcā Helsinkos tiek grauzdēta, izmantojot 100% biogāzi. Kafijas iepakojumi ir pārstrādājami, un mēs esam apņēmušies, ka līdz 2025. gadam visi iepakojumi būs ražoti no atjaunotiem resursiem,” pauž Evita Dadzīte, piebilstot: “Tiek sperts Paulig nākamais solis kafijas ilgtspējas virzienā, un 2018. gada beigās visas kafijas pupiņas Paulig kafijas ražošanai iepirksim tikai no tādiem audzētājiem, par kuru ilgtspējīgu darbību un centieniem kafijas krūmus saglabāt nākotnē esam pārliecinājušies. Šie audzētāji ir saņēmuši pazīstamākos ilgtspējas sertifikātus vai ir ilgtspējīgas kafijas audzēšanas programmu dalībnieki. Paulig īpaši rūpējas par kafijas pupiņām visā to garajā ceļā no kafijas koku plantācijas līdz tasītei, jo tas ir vienīgais veids, kā nodrošināt augstu kafijas kvalitāti un lielisku garšu. Esam pārliecināti, ka no šādām laimīgām pupiņām top gardāka kafija.”


Eksperimentālās kafijas bez kafijas “Blend 2080“”tapšanu var aplūkot šeit:

"Gustav Paulig Ltd" un tā meitas uzņēmumi, kas atrodas Baltijas valstīs un Krievijā, veido uzņēmuma "Paulig Group" Kafijas nodaļu. Uzņēmums tika dibināts 1876. gadā, un tas vēl joprojām ir ģimenes īpašumā. "Gustav Paulig Ltd" vīzija ir būt pievilcīgam Eiropas uzņēmumam, kas iedvesmo patērētājus izbaudīt pasaules garšas. Uzņēmums ir tirgus līderis Somijā un Baltijas valstīs, bet Krievijā – otrs lielākais grauzdētās kafijas piegādātājs. Galvenā uzņēmuma mītne un lielākā "Gustav Paulig Ltd" grauzdētava atrodas Helsinkos, Somijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Kristapa Vanadziņa Trio LATVISKĀ ELEGANCE Valmieras TIC
23.martā plkst.18.00 kultūrtelpā Akustika aicinām uz Kristapa Vanadziņa Trio koncertprogrammu "LATVISKĀ ELEGANCE". | Skatīt vairāk
20 EUR
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.02.2024 - 23.03.2024 KRAUZE pret KRAUZI - Sarunu vakars Jaunmoku pils
23. martā pl. 19.00 Jaunmoku pilī iemīļotas TV ētera personības, brāļi Arnis un Valters Krauzes, aicina uz jautru sarunu vakaru “Krauze pret Krauzi". | Skatīt vairāk
no 15.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15792513sec.