Iepriekš nedzirdēti fakti un mīti par Lielo Ķīnas mūri

Par Lielo Ķīnas mūri, vienu no lielākajiem arhitektūras pieminekļiem, laika gaitā ir izveidojušies dažādi mīti un nostāsti.

Ja 2009. gadā tā garums tika lēsts ap 8850 kilometriem, tad 2012. gada valsts pārskata dati atklāja neticamus rādījumus - mūra patiesais garums ir 21 196,18 kilometri, vēstīja Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra "Siņhua". Agrākie garuma novērtējumi galvenokārt bija balstīti uz vēsturiskām liecībām.

1987. gadā Lielais Ķīnas mūris tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. 2000. gadu sākumā izveidojās iniciatīva izveidot Septiņu jauno pasaules brīnumu sarakstu. 2007. gada 7. jūlijā tas tika apstiprināts, un Lielais Ķīnas mūris tika atzīts par vienu no šiem septiņiem pasaules brīnumiem.

Vēl interesants ir fakts, ka gadiem ilgi cilvēki domāja, ka viena no galvenajām saistvielām, ar ko mūra būvmateriāli turējās kopā, bija lipīgs rīsu novārījums, kas sajaukts kopā ar dzesētajiem kaļķiem un kaļķakmeni. Vēl cilvēki daudzus gadus ticēja, ka Lielais Ķīnas mūris ir vienīgais cilvēces radītais objekts, ko iespējams redzēt no Mēness.

Senās Ķīnas laikos valsts bija sadrumstalota mazākās valstīs, un katrai no tām bija savs pavēlnieks. Mūris tika uzbūvēts, lai atdalītu katru no šīm valstīm. Vēlāk, kad Ķīnas pavalstis sāka apvienoties, mūra būvniecība turpinājās.

Fakti par Lielo Ķīnas mūri

  • Lielais Ķīnas mūris ir garākais cilvēces radītais arhitektūras objekts pasaulē. Viena teorija par tā ilgmūžību nāk no Pētera Nolla, "Secrets of the Great Wall" autora, kurš uzskata, ka galvenais faktors, kādēļ mūris tik ilgi ir saglabājies, ir piemērotais augsnes un iežu stāvoklis izmantotajos materiālos.

  • Lielais Ķīnas mūris ir sadalīts dažādās, mazākās daļās atsevišķos reģionos, un katrai mūra daļai ir savs nosaukums. Tādēļ, ja vēlaties apskatīt Lielo Ķīnas mūri, vēlams iepriekš noskaidrot, kurā reģionā būsiet un kuru mūra daļu visvairāk vēlaties apskatīt. Populārākā un vislabāk saglabājusies mūra daļa - Badaling. Vēl tūristu iecienītas mūra daļas ir Mutianyu, Simatai, Jinshanling un Jiayu Pass.

  • Mūra augstums vietām sasniedz 9 metrus, un sānu biezums vietām ir pat līdz 6 metriem. Vecākās mūra daļas ir veidotas no akmens, koka un pat no dubļiem.

  • Baisa leģenda, par kuru pat ir izveidota ķīniešu filma, vēsta par Meng Jiangny, ķīniešu sievieti, kuras vīrs bija viens no mūra būvniekiem. Sieviete esot gājusi uz mūri, lai apraudzītu, kā klājas vīram, taču atklājās, ka vīrs ir nomiris un iemūrēts mūra sienā. Meng raudājusi tik skaļi, ka mūris sadrupis un atklājušās vīra mirstīgās atliekas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 30.04.2024 Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Uzņēmumi


Siguldas novada TIC
,


SIXT Latvija
,


Novatours
,


Daugavpils TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44109011sec.