Noderīgi farmaceita padomi drošai līgošanai

Lai svētkus pavadītu bez raizēm, kārtojot ceļasomas līgošanai, "Euroaptiekas" farmaceite Ieva Zvagule aicina laikus nodrošināties pret sadzīviskām ķibelēm un paredzamām veselības problēmām. Iedūrusies skabarga, pārēšanās, alerģijas, kukaiņu kodumi un apdegumi ir vienas no biežākajām ķibelēm Saulgriežu laikā.

Alerģiska reakcija

Ķermeņa reakcija uz dažādiem vides faktoriem var būt visai neparedzama, tāpēc labi aptieciņā turēt līdzekli, kas palīdz pret alerģijām. Alerģijas izpausmes nevajadzētu atstāt bez ievērības, jo tās ne tikai traucē ikdienas gaitām, bet var atstāt arī būtiskas sekas uz veselību. Iespēja saskarties ar biežākajiem alergēniem ir īpaši augsta, kad Līgo svētkus dodamies svinēt pie dabas vai lauku mājās.

"Visbiežākie alergēni ir ziedputekšņi, kukaiņu inde, dažādi dzīvnieku izcelsmes alergēni, saules ultravioletais starojums, pārtika, putekļu ērcītes, pelējuma sēnīšu sporas, sadzīves ķīmija, kosmētika, kā arī medikamenti. Alerģija bieži ir paredzama, tāpēc, laikus sagatavojoties, ir iespējams to novērst vai mazināt. Smagas alerģijas gadījumā grūti paredzēt tās attīstību un var iestāties smagākā alerģijas izpausme – anafilaktiskais šoks. Tādā gadījumā nekavējoties jāvēršas pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības," atgādina "Euroaptiekas" farmaceite Ieva Zvagule.

Uzberzta tulzna un skabarga

Jaunas deju kurpes, zāles pļaušana vai malkas skaldīšana Jāņu ugunskuram nereti noved pie uzberztas tulznas vai pirkstā ierautas skabargas. Kā iesaka "Euroaptiekas" farmaceite: "Tulznu nevajadzētu pārdurt, jo, to pārdurot, var rasties iekaisums, kā arī veidoties rētas. Ja iedūrusies skabarga, vispirms jānodezinficē brūce, tad ar nodezinficētu pinceti skabarga uzmanīgi jāizvelk tā, lai to nenolauztu, pēc tam brūces vieta atkal jādezinficē. Ja ir aizdomas, ka daļa skabargas palikusi brūcē, jāvēršas pie ķirurga." Aptieciņā ieteicams noglabāt dažāda izmēra plāksterus, komplektā noderēs arī vates tamponi.

Pārēšanās un nepatīkamas sajūtas vēderā

Šašliks un ceptas desiņas ir tradicionāls Līgo svētku ēdiens. Klāt ēdot Jāņu sieru, speķa pīrādziņus un visam pa virsu uzdzerot alu, nav brīnums, ka vēders sāk protestēt. Problēmas vēderā var izpausties dažādi – kā aizcietējums, caureja, vēdera pūšanās, dedzināšana kuņģī vai pat vemšana.

"Ja svētkos kuņģis ar savām gremošanas fermentu rezervēm nespēj sašķelt pārtiku, iespējams fermentu papilddevu iedzert tablešu veidā. Gremošanas fermentu tabletes vērts iegādāties jau pirms svētkiem. Savukārt vēdera problēmu vai saindēšanās gadījumā noderēs arī absorbenti, piemēram, aktivētā ogle. Ja esat saindējies ar pārtiku, uzreiz jādzer vismaz 10 aktivētās ogles tablešu. Ja iegādāts ogles preparāts kapsulu viedā, to pašu efektu dos arī viena kapsula – ogle tajā ir smalkāk saberzta un ar daudz lielāku uzsūkšanas spēju," skaidro "Euroaptiekas" farmaceite.

Kukaiņu kodumi un piesūkusies ērce

Ja iekodis kukainis, palīdzēs pretsāpju un pretiekaisuma tabletes, kas noņems sāpes un mazinās iekaisuma riskus. Aptiekā nopērkami arī dažādi līdzekļi niezes novēršanai.

Krietni nopietnāk jāuztver ērces kodums. Ja ērce ir bijusi inficēta un cilvēka organismā ir nonācis encefalīta vīruss, tad laiks no ērces piesūkšanās brīža līdz slimības izpausmei vidēji ir 7-14 dienas. Slimība parasti sākas akūti, ar paaugstinātu temperatūru, nespēku, galvassāpēm, sāpēm kaulos, muskuļos, reiboni. Pēc 3-5 dienām slimnieka stāvoklis it kā uzlabojas, un turpmākajās 4-7 dienās cilvēks var justies pat vesels, taču drīz vien slimības pazīmes atjaunojas un ir daudz izteiktākas.

Profilaktiski un pašaizsardzības nolūkos ieteicams apģērbu un atklātās ķermeņa daļas apstrādāt ar repelentiem – ērces atbaidošiem aerosoliem. "Aptiekās ir pieejami vairāki aerosoli, kas pēc vienas uzsmidzināšanas reizes aizsargā no ērcēm vairākas stundas. Daļa no tiem ir izsmidzināma uz ādas, bet citi – uz apģērba. Piemērotāko līdzekli jums palīdzēs izvēlēties farmaceits. Tomēr  atgādinu, ka repelenti nodrošina aizsardzību tikai uz dažām stundām. Pēc pārnākšanas mājās ir jānomazgājas dušā, rūpīgi jāpārbauda apģērbs un jāapskata ķermenis, vai pie tā nav piesūkusies kāda ērce. Protams, visdrošākais veids, kā sevi pasargāt no ērču encefalīta, ir vakcinācija," norāda "Euroaptiekas" farmaceite Ieva Zvagule.

Apdegumi

Īpaši uzmanīgiem svētku laikā jābūt uguns tuvumā, lai, lejot grilā degšanas šķidrumu vai kurinot ugunskuru, ar liesmu negūtu ķermeņa vai elpceļu apdegumus. Ja tomēr gūti nelieli apdegumi, ar tiem var tikt galā pašu spēkiem – pēc iespējas ātrāk āda jāatvēsina ar pantenolu saturošām putām, kas mazinās ādai nodarīto bojājumu un palīdzēs tai ātrāk atjaunoties. Ja apdegumi ir smagi, vai gūti elpceļu apdegumi, tad gan steidzami jāvēršas pēc palīdzības tuvākajā medicīnas iestādē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.93810797sec.