TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Teju puse Latvijas iedzīvotāju šovasar plāno doties ceļojumā ārpus valsts robežām

Lai arī pirms kāda laika Latvijas iedzīvotājiem bija jāpielāgo savu ceļojumu plāni, ceļošanas paradums nav zudis. Daudzi šovasar par savu atvaļinājumu galamērķi izvēlas dzimteni vai kaimiņvalstis, taču desmitā daļa plāno doties uz Eiropu vai pat tālāk.

Lai noskaidrotu, cik daudz iedzīvotāju šovasar plāno doties ceļojumā, If Apdrošināšana Baltijas valstīs jūnijā veica aptauju. Rezultāti parāda, ka ārpus valsts robežām plāno doties 46 procenti latviešu un igauņu, bet visretāk – lietuvieši (36 procenti).

Pēc If Personu apdrošināšanas risku parakstītāja Ruslana Glušenko teiktā, šī vasara viennozīmīgi sniegs būtisku atbalstu vietējam tūrismam, tomēr 30 procentu latviešu vēlas arī apmeklēt kaimiņzemes – Lietuvu un vai Igauniju, 12 procentu plāno doties uz Eiropu, kamēr 4 procenti respondentu vēlas arī aizceļot tālāk par Eiropas robežām.

Šovasar apceļot savu dzimteni – Latviju galvenokārt izvēlēsies iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem (64 procenti). Jāatzīmē, ka šī vecuma grupa ceļos arī visaktīvāk, jo tikai 12 procenti atbildēja, ka nedosies nekur. Savukārt uz kaimiņzemēm plāno ceļot jaunieši no 18 līdz 24 gadiem (43 procenti), kamēr 55 līdz 65 gadus veci iedzīvotāji pieņēmuši lēmumu visu vasaru atturēties no ceļojuma.

Populārākie pārvietošanās veidi valstī: automašīna, autobuss un vilciens

Aptauja atklāja, ka pa Latviju un uz kaimiņvalstīm iedzīvotāji plāno doties ar savām personīgajām automašīnām (Latvijā – 82%, Lietuvā – 87% un Igaunijā – 84%), pēc tam secīgi ierindojas autobuss un vilciens (17 un 11 procenti), bet ar velosipēdu apsver iespēju ceļot vien 9 procenti.

"Samazināts lidojumu piedāvājums koriģē ceļotāju paradumus. Arvien vairāk tautiešu izvēlas ar automašīnu ceļot uz Eiropu – trešdaļa no viņiem šovasar šādā veidā izpētīs mūsu kontinentu. Tomēr tālāku galamērķu ceļojumos joprojām priekšroka tiek dota lidmašīnai – 65 procenti plāno ceļot uz tālākām Eiropas valstīm, bet 73 procentu vēlas doties ārpus Eiropas," saka If pārstāvis.

Svarīgi izvēlēties atbilstošu drošību ceļojuma laikā

Šogad pavasarī daudzi bija sarūgtināti par plānoto ceļojumu, kas tika atcelts vai nenotika. Situācija pasaulē ne tikai ieviesa korekcijas ceļojuma plānos, bet arī piespieda rūpīgi izvērtēt ceļojuma nepieciešamību.

Pēc R.Glušenko teiktā, šobrīd par aizsardzību ceļojuma atcelšanas gadījumā saistībā ar Covid-19 izplatību interesējas ne tika ceļotāji, kas dodas dārgos ceļojumus, bet arī tādi, kas dodas tepat uz kaimiņvalstīm un plāno pasākumus vai biznesa tikšanās. R.Glušenko norāda, ka iepriekš If Ceļojumu apdrošināšana nekompensēja zaudējumus ceļojumu atcelšanas gadījumā saistībā ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju Covid-19 izplatības dēļ, bet šobrīd šādu risku ir iespējams apdrošināt.

"Protams, dodoties ceļojumā, var pietikt ar pamata polisi un tajā iekļauto Medicīniskās palīdzības risku un Ceļojumu izmaiņa risku. Tomēr, izvēloties dārgākus vai tālākus ceļojumus un pat ceļojot te pat uz kaimiņvalstīm, ir vērts parūpēties par plašāku aizsardzību, kas pasargātu pat tādā gadījumā, ja brauciens jāatceļ saistībā ar ceļojuma galamērķa valsts iekļaušanu Slimības un profilakse kontroles centra "sarkanajā sarakstā" vai pat iespējamu Latvijas robežu slēgšanu. If Ceļojumu apdrošināšanas jaunais risks "Ceļojuma izmaiņas ārkārtas situācijās" aizsargā tajos gadījumos, kad ceļojums tiek atcelts pandēmijas, epidēmijas uzliesmojuma, dabas katastrofu, terorisma, militāro konfliktu, masu nekārtību vai citu līdzīgu sabiedriskās kārtības pārkāpumu dēļ," informē R.Glušenko.    

Lietuvieši, salīdzinot ar citu Baltijas valstu iedzīvotājiem, biežāk izvēlas vietējo tūrismu, un igauņi šovasar biežāk apmeklēs kaimiņvalstis nekā Lietuvas vai Latvijas iedzīvotāji.

Aptauju If Apdrošināšana veica sadarbībā ar pētījumu kompāniju "Inspired UM", tajā piedalījās 2600 respondentu

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47330594sec.