Kādi negadījumi latviešiem visbiežāk ārzemēs atgadās ar nomas auto?

83% no Latvijas iedzīvotājiem ārzemju ceļojumos vismaz reizi braukuši ar auto; lielākā daļa no latviešiem, kas ar auto ceļo, vismaz reizi to ir arī nomājuši (88%), liecina If Apdrošināšana veiktā aptauja. Negadījumi ar nomātiem auto galvenokārt notiek aktīvās tūrisma sezonas laikā - no maija līdz vasaras beigām. Nomātās automašīnas biežāk tiek apskādētas Itālijā.

Negadījumos biežāk iekļūst Eiropas dienvidu valstīs

Nomātās automašīnas biežāk tiek apskādētas valstīs, kas ir populāri ceļojumu galamērķi. Pēc If Apdrošināšanas datiem pirmajā vietā pēc negadījumu biežuma ierindojas Itālija, bet negadījumi ar nomas automašīnām notiek arī citās Eiropas dienvidu valstīs – Spānijā un Portugālē. Īpaši var izcelt arī Maltu un Kipru, abās valstīs ar auto brauc pa kreiso ceļa pusi, tas varētu būt iemesls biežāk apskrāpētām automašīnām. Ziemā negadījumi ar nomas auto vairāk atgadās valstīs, kas iecienītas slēpotāju vidū.

Pārsvarā negadījumi ar nomas auto notiek Eiropā, bet dažreiz arī eksotiskākos galamērķos. "Šogad kāds ceļotājs ar nomāto auto ceļoja pa Dienvidāfrikas Republiku un, braucot pa grūti izbraucamu ceļa posmu, tika sabojāta auto apakšējā daļa. Par bojājumu auto noma kā pašrisku ieturēja 1147 eiro. Šo summu vēlāk atgriezām, jo kopā ar ceļojumu apdrošināšanu ceļotājs bija apdrošinājis arī nomas auto pašrisku," stāsta If Apdrošināšanas Ceļojumu apdrošināšanas produkta vadītājs Endijs Melecis.

Biežāk vainīgi paši vadītāji

If Apdrošināšanas statistika liecina - vairumā gadījumu, kad ceļojuma laikā bojātas nomātas automašīnas, vainīgs bijis pats vadītājs. "Visbiežākie bojājumi ir dažādi virsbūves skrāpējumi. Automašīnu bamperi, spoguļi vai durvis tiek apskrāpētas, novietojot auto šaurās stāvvietās, uzbraucot apmalēm vai braucot pa līkumotiem, šauriem kalnu ceļiem, pie kā vadītāji nav pieraduši. Pēc mūsu datiem vidējie zaudējumi par šādiem bojājumiem ir no 300 līdz 500 eiro," komentē Melecis.

Trešdaļā gadījumu skrāpējumu izcelsme nav zināma

Tomēr aptuveni trešā daļa no autovadītājiem atzīst, ka viņiem nav skaidrs, kā bojājums uz nomas auto radies. Iespējams, cita automašīna to noskrāpējusi, kamēr auto atradies stāvvietā vai skrāpējums netika pamanīts, kad auto tika iznomāta. Tādēļ, saņemot auto, kopā ar nomas darbinieku ir svarīgi piefiksēt visus esošos defektus. Skrāpējumus un citus bojājumus ieteicams nofotografēt, lai vēlāk var pierādīt, ka konkrētais skrāpējums uz auto bija jau pirms iznomāšanas.

Kā pasargāt sevi no finansiāliem zaudējumiem?

Auto nomas uzņēmumu piedāvātajā apdrošināšanā noteiktais pašrisks var būt vairāk nekā 1000 eiro. Ja autovadītājs, slēdzot līgumu, vēlas nulles pašrisku, tad šāda apdrošināšana maksās daudz dārgāk, nereti sasniedzot to pašu apmēru, ko auto nomāšana. "Daudziem šis vēl ir jaunums, bet, iegādājoties If ceļojumu apdrošināšanu, iespējams izvēlēties iespēju apdrošināt arī auto nomas pašrisku. Tas nozīmē – gadījumā, ja nomas auto tiks sabojāts, mēs atgriezīsim samaksāto pašrisku, ko no kredītkartes būs ieturējusi auto nomas kompānija. Maksimālā summa ir 2000 eiro," skaidro If eksperts, norādot, ka iespēju apdrošināt arī auto nomas pašrisku ceļotāji izmanto arvien biežāk.

Katrs piektais auto ārzemju braucienā tiek bojāts

If Apdrošināšana šajā vasarā veica aptauju, lai noskaidrotu, cik bieži ārzemju braucienos tiek bojātas automašīnas. Ceļojumā ar savu personīgo vai nomāto auto ārzemēs tiek bojāta katra piektā automašīna. Kopumā sievietes negadījumus ar auto piedzīvojušas nedaudz biežāk nekā vīrieši.

Lai notikušais negadījums neiedragātu ceļotāju finanses, pirms ceļojuma jāpārliecinās, ka personīgajam auto ir KASKO apdrošināšana, bet nomas auto – jāizvēlas arī auto nomas pašriska apdrošināšana.

Aptauju If Apdrošināšana veica sadarbībā ar pētījumu kompāniju "Inspired UM", tajā piedalījās vairāk nekā 1000 respondentu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.03.2024 - 29.03.2024 Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14978886sec.