Pastiprina kontroli lietoto auto tirdzniecības jomā

Valsts ieņēmumu dienests (VID), Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) un Auto Asociācija pastiprina aktivitātes lietoto automašīnu tirdzniecības jomā, gan pastiprinot kontroles automašīnu tirdzniecībā, gan informējot patērētājus un paplašinot tiem pieejamās informācijas apjomu.

Visām pusēm sadarbojoties, patērētāju informēšanas kampaņas “Pārbaudi – Pērc - Lietoto” mājas lapā www.percgudri.lv ir apkopota informācija par to, kā Latvijā iegādāties drošu un pārbaudītu auto, pircējam saglabājot savas patērētāja tiesības un kā, pašam pircējam nezinot, nekļūt par nozieguma līdzdalībnieku.

Kā preses konferencē informēja Auto Asociācijas prezidents Andris Kulbergs, auto nozare Latvijā veido 7% no IKP un nodarbina vairāk nekā 4% no valstī nodarbināto iedzīvotāju skaita. Savukārt no visas ēnu ekonomikas auto nozare sastāda 28%, kas ir lielākā ēnu ekonomikas sfēra Latvijā. Lai mazinātu ēnu ekonomiku auto tirdzniecības nozarē, VID īsteno dažāda veida pārbaudes. Tiek pārbaudīti gan automašīnu tirdzniecības plači, gan automašīnu tirdzniecības uzņēmumi, gan arī fiziskās personas, kuras veic nereģistrēto saimniecisko darbību.

Pieejamie dati liecina, ka privātpersonas veic vairāk kā pusi no visiem lietotu automašīnu iegādes darījumiem no ārvalstīm (ap 27000 auto), kas nozīmē, ka katru dienu 70 Latvijas iedzīvotāji savām vajadzībām iegādājas automašīnu ārvalstīs, tomēr šie skaitļi neatbilst realitātei. VID veiktie novērojumi CSDD nodaļās liecina par to, ka liela daļa no personām, kas veic pirmreizējo auto reģistrāciju Latvijā, vilto dokumentus, sakot, ka paši to ir iegādājušies ārzemēs no ārvalstnieka, taču patiesībā darījums ir noticis Latvijā. VID arī turpmāk veiks pastiprinātas pārbaudes gan auto tirdzniecības vietās, gan CSDD nodaļās.

Kā norāda VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine: “Auto pircējam ir jāapzinās, ka tādējādi viņš ne tikai pilnībā atsakās no savām patērētāja tiesībām, bet arī kļūst par nozieguma līdzdalībnieku, par kuru pienākas sods gan viņam, gan pārdevējam, jo viņš vilto dokumentus un piesedz cilvēkus, kas nodarbojas ar nereģistrēto saimniecisko darbību”.

CSDD valdes loceklis Jānis Golubevs informēja par sadarbību ar VID auto nozares ēnu ekonomikas mazināšanā un veidiem, kā droši iegādāties transportlīdzekli. CSDD aicina auto pircējus iegādāties auto tikai reģistrētās transportlīdzekļu tirdzniecības vietās, kur var iegādāties gan Latvijā reģistrētus, gan nereģistrētus auto un atgādina, ka Latvijā nereģistrētas automašīnas var iegādāties tikai pie auto tirgotāja reģistrētā tirdzniecības vietā. Pirms auto iegādes, CSDD aicina cilvēkus pārbaudīt, vai tirdzniecības vieta ir atrodama CSDD reģistrā:  https://e.csdd.lv/autoveikali/.

Tāpat CSDD prezentēja jaunu produktu – Transportlīdzekļu tirdzniecības reģistru, kurā ir atrodama informācija par visiem Latvijas tirdzniecības vietās pārdošanā legāli esošiem transportlīdzekļiem:  https://e.csdd.lv/tltr/. Norādot automašīnas reģistrācijas numuru vai VIN numuru, reģistrā var iegūt noderīgu informāciju par auto nobraukuma vēsturi, tehnisko apskašu rezultātiem, īpašnieku maiņu u.c. informāciju.

“Dažkārt patērētāji pat nenojauš, ka, pērkot automašīnu, tiek iesaistīti fiktīvā un nelegālā darījumā. Tādēļ, lai patērētājiem palīdzētu izvēlēties legālu un juridiski korektu darījumu, ir  jābūt pieejamai izsmeļošai un saprotamai informācijai, gan par auto tirgotāja izvēli, gan automobiļa tehniskā stāvokļa novērtēšanu, gan līgumu un maksāšanas veidiem, gan arī patērētāja tiesībām, tādēļ efektīvi sadarbojoties ar citām iesaistītajām pusēm, esam izstrādājuši patērētāju informēšanas kampaņu “Pārbaudi – Pērc - Lietoto!” Mēs ceram, ka patērētāji iepazīsies gan ar mājas lapā www.percgudri.lv , atrodamo informāciju, gan arī veiks veiksmīgus un legālus automašīnu pirkumus”, cerīgi pauž PTAC direktore Baiba Vītoliņa

Kampaņas ietvaros tiek izstrādāti gan informatīvi video, gan infografikas, kas līdztekus padomiem būs pieejami www.percgudri.lv mājaslapa, gan bukleti, kuri tiks izvietoti degvielas uzpildes stacijās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienu ieskandināšanas pasākums Liepājas reģiona TIB
Ceturtdien, 28. martā, plkst. 15 Liepājas muzejs Kūrmājas prospektā 16/18 aicina ģimenes ar bērniem uz Lieldienu ieskandināšanu, | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.85676718sec.