5 principi, kas jāievēro, lai droši veiktu apdzīšanas manevru

Vasaras brīvdienas ir klāt, un līdz ar tām arī garāki pārbraucieni. Apdzīšana ir manevrs, kas daudziem autovadītājiem sagādā grūtības. Braucot ar mašīnu ārpus pilsētas robežām, no šī manevra ir grūti izvairīties, tāpēc ir vērts atkārtot drošas apdzīšanas principus.

1. Sagatavojieties apdzīšanai

Drošas apdzīšanas pamatnosacījums ir pārbaudīt, vai ir pietiekama redzamība un ir pietiekami daudz vietas, lai veiktu šo manevru. Tāpat ir jāpārliecinās, ka tajā pašā joslā priekšā braucošais vadītājs nav signalizējis par nodomu apdzīt citu transportlīdzekli, mainīt virzienu vai mainīt joslu. Tāpat nedrīkst veikt apdzīšanu, ja aizmugurē esošais vadītājs ir tikko uzsācis šo manevru.

Ja apdzīšanas manevru veic naktī, tālās gaismas iepriekš ir jāpārslēdz uz tuvajām gaismām, lai neapžilbinātu pretimbraucošos.

2. Esiet uzmanīgi un ievērojiet drošu distanci.

Pirms apdzīšanas un šī manevra laikā vadītājam jābūt īpaši uzmanīgam un jāievēro droša distance no apdzenamās automašīnas un citiem satiksmes dalībniekiem.

"Ņemiet vērā: ja tiek apdzīts velosipēds, velo piekabe vai gājēju kolonna, saskaņā ar noteikumiem distance nedrīkst būt mazāka par vienu metru. Ideālā gadījumā, lai nodrošinātu lielāku komfortu apdzenamajiem, ir vērts ievērot lielāku 2-3 metru distanci," skaidro Renault drošas braukšanas skolas eksperts Kristofs Pela.

3. Kontrolējiet ātrumu!

"Lai droši un efektīvi apdzītu priekšā braucošo transportlīdzekli, pirms manevra uzsākšanas pārnesumkārba ir jāpārslēdz zemākā pārnesumā un dinamiski jāpalielina ātrums. Tomēr nedrīkst pārsniegt atļauto ātrumu," norāda Kristofs Pela.

Ja tiek apdzīts jūsu transportlīdzeklis, jūs nedrīkstat palielināt ātrumu manevra laikā vai tūlīt pēc tā.

4. Veiciet apdzīšanu pareizajā pusē

Ierasts, ka transportlīdzekļus apdzen no kreisās puses. Izņēmums ir sliežu transportlīdzekļi, kurus uz divvirzienu ielas var apdzīt tikai no labas puses (ja vien sliežu novietojums nav atšķirīgs). Uz vienvirziena ielas sliežu transportlīdzekli var apdzīt gan no labās, gan no kreisās puses.

No labās puses drīkst apdzīt transportlīdzekļus uz vienvirziena ceļa ar noteiktām joslām. Ja nav joslas atdalošu līniju, šo manevru veikt nedrīkst. Apdzīšana no labās puses ir atļauta arī uz ceļa, kas sastāv no divām vai vairākāmm vienvirziena joslām, no kurām katrs ir paredzēts pretējam braukšanas virzienam (piemēram, automaģistrāles, ātrgaitas ceļi), ja šīs joslas ir atdalītas.

5. Nekad apdzeniet šādās vietās!

Apdzīšana ir aizliegta:

• regulējamos krustojumos;

• neregulējamos krustojumos, izņemot gadījumus, kad apdzen uz galvenā ceļa attiecībā pret šķērsojamo ceļu;

• uz dzelzceļa pārbrauktuvēm un tuvāk par 100 metriem pirms tām;

• augšupceļu beigās, bīstamos pagriezienos un citos ceļa posmos, kur redzamību ierobežo apturēti transportlīdzekļi, ēkas, apstādījumi u.tml.;

• uz gājēju pārejām un tuneļos.

Renault drošas braukšanas skola ir pirmā Renault zīmola braukšanas tehnikas skola pasaulē. Skola darbojas Braukšanas tehnikas uzlabošanas centrā Tor Modlin. Tā piedāvā mācības, kuras ir paredzētas klientiem ar privātajām automašīnām un lieliem autoparkiem, un to mērķis ir palīdzēt izvairīties no riskantām situācijām uz ceļa. Tāpat skola nodrošina piesardzīgas un ekonomiskas braukšanas kursus katram automašīnu tipam. Mācības var papildināt ar semināriem ar satiksmes psihologu, kā arī pirmās palīdzības kursiem. Skolai ir mācību poligons, kurā ir  2 mācību laukumi un 4 slīdēšanas plāksnes ar kopējo platību 3900 m2.

Renault drošas braukšanas skola ir Polijas Braukšanas tehnikas uzlabošanas centru Ceļu satiksmes drošības partnerības dalībniece.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Idejas pavasara svētku dāvanām Kolekcija
Pavasara svētki ir īpaši - dan Lieldienas, gan Mātes diena, gan īpašie svētki mums svarīgiem cilvēkiem. Šajā kolekcija idejas dāvanām no kolekcija | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 VIKTORS LAPČENOKS | Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
23.martā pulksten 17:00 esi gaidīts Šlokenbekas muižas krodziņā, kur brīnišķīgu koncertu sniegs latviešu estrādes leģendārais dziedātājs | Skatīt vairāk
Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41973996sec.