Nacionālajā botāniskajā dārzā pabeigts Latvijas simtgadei veltīts projekts

Lai apzinātu un saglabātu nozīmīgu Latvijas vēstures un kultūras mantojuma daļu – Latvijas selekcionāru selekcionētās dekoratīvo un pārtikas augu šķirnes, Nacionālais botāniskais dārzs ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu papildinājis kolekcijas un ekspozīcijas ar 120 nacionālās selekcijas vērtīgākajām augu šķirnēm.

Lielākā daļa no jaunieguvumiem jau nākamgad būs apskatāma NBD apmeklētājiem projekta ietvaros izveidotajā Lielajā partera dobē pie NBD jaunās oranžērijas. Savukārt Latvijas selekcijas virtuālajā «Slavas zālē» (http://www.nbd.gov.lv/lv/slavas-zale) ar Latvijas selekcijas sasniegumiem varēs iepazīties arī tad, kad logā ziedēs tikai leduspuķes.

Kopš 2016.gada septembra projekta ietvaros paveikti vairāki uzdevumi:

 - Nodrošināta nacionālās selekcijas kultūrvēsturiskā mantojuma - dekoratīvo augu šķirņu genofonda saglabāšana. Mainoties modei, bet, visbiežāk, selekcionāriem neatrodot sava darba turpinātājus, nebūtībā draud aiziet šķirnes, kas ir gan nozīmīgas nacionālās selekcijas vēstures liecības, gan var izrādīties vērtīgs ģenētiskais materiāls tālākai selekcijai. Tādēļ nacionālās selekcijas dekoratīvo augu šķirņu genofonda saglabāšana ir viens no Nacionālā botāniskā dārza pamatuzdevumiem. Salaspilī ir uzkrātas bagātīgas dāliju, tulpju, liliju, astilbju, rododendru, rožu u.c. kultūru kolekcijas, kuru ietvaros tiek saglabātas arī Latvijas selekcijas šķirnes.

- Prezentēts Latvijas selekcionāru veikums 100 gados, akcentējot dekoratīvos augus. Veicināta informācijas pieejamība par Latvijas selekcionāru sasniegumiem. Nacionālā botāniskā dārza mājas lapā izveidota un tiks pastāvīgi papildināta Latvijas selekcijas virtuālā «Slavas zāle». Informatīvajā sadaļā ir atrodama sistematizēta informācija par Latvijas selekcionāru veikumu pēdējos 100 gados, aktualizējot veiksmīgākos selekcijas piemērus. Virtuālā Latvijas selekcijas slavas zāle būs iespēja pedagogiem izmantot šo resursu izglītības procesā, parādot Latvijas selekcionāru veikumu un dodot savu ieguldījumu  nacionālās pašapziņas celšanā un patriotiskajā audzināšanā.

Viens no redzamākajiem projekta rezultātiem ir centrālās partera dobes rekonstrukcija. Tuvojoties Latvijas 100-gadei, pie NBD jaunās oranžērijas tika pilnībā rekonstruēta "Lielā partera dobe" 6272 m2 platībā. Dobes pēc ainavu arhitektes Kristīnas Briķes projekta izkārtotas stilizētu etnogrāfisko rakstu formā ietverot esošo ziemciešu, graudzāļu un sīpolpuķu kultūru pārstādīšanu. Ar LVAFA atbalstu veiktā rekonstrukcija ļāvusi krietni uzlabot NBD centrālās daļas ekspozīciju vizuālo kvalitāti un uzlabot augu augšanas apstākļus. Tajā tiks eksponēta arī daļa no jauniegūtajām Latvijas selekcijas dekoratīvo augu šķirnēm.

Projekts „Latvijas izcelsmes dekoratīvo augu ekspozīcijas un virtuālās „Nacionālās selekcijas slavas zāles” izveide NBD Salaspilī” tika realizēts ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

Tā kā dienziedes un peonijas sevi tā pa īstam sāk parādīt vien vairākus gadā pēc pārstādīšanas, tiek domāts par vasaras puķu pagaidu stādījumiem, kas apmeklētājus priecēs jaunajā partera dobē jau nākamgad, kad jūlijā Salaspilī notiks arī Latvijas puķu draugu saiets!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.52115393sec.