Kafijas biezumi augkopībā – Latvijā veiktā zinātniskā pētījuma rezultāti un pārsteigumi

Beidzot ir ieviesta skaidrība, kā labāk izmantot kafijas biezumus augkopībā! Par to ir parūpējusies kompānija Paulig Coffee Latvia un Nacionālā Botāniskā dārza Salaspils zinātnieki, kas pavasarī uzsāka unikālu eksperimentu ar dažādiem dārza augiem. Un nu sezonas beigās pirmie secinājumi  un ieteikumi!  

Veiktais pētījums par kafijas biezumu izmantošanu dārza augsnes ielabošanā nesis gan iepriekš paredzētus, gan arīdzan pāris visai negaidītus rezultātus. Apstiprinājušās bažas, ka svaigu kafijas biezumu izmantošana augiem ne vienmēr palīdz augt - kafijas biezumi satur fizioloģiski aktīvas vielas, kas eksperimenta sākumā aizkavēja dārza augu attīstību. Savukārt pēc pāris mēnešiem dobēs ar kafijas biezumu piedevu (1-5 litri kafijas biezumu uz 1m2) augšana izlīdzinājās, kas skaidrojams ar augšanu bremzējošo vielu izskalošanos un noārdīšanos augsnes mikroorganismu ietekmē. Tas pats sakāms par nezāļu augšanu, sākumā sliktāk auga arī nezāles, vēlāk – gana braši. Dobes tika ravētas ļoti minimāli.

Pārsteigums bija konstatētais fakts, ka augi ar kafijas biezumu piedevu substrātā bija mazāk kaitēkļu skarti. Pirmie provizoriskie pētījuma rezultāti apliecinājuši, ka svaigus kafijas biezumus labāk iestrādāt rindstarpās vai kompostēt un tikai nākamajā sezonā iestrādāt augsnē, kur augs dārza augi. Paulig Coffee Latvia turpinās sadarbību ar zinātniekiem un dienas kārtībā arī kāds neplānots eksperiments - otrreizēja kafijas biezumu uzlējuma vai novārījuma izmantošana augu kaitēkļu invāzijas ierobežošanā,

Jānorāda, ka saskaņā starptautiskās kafijas organizācijas datiem 2018.gadā pasaulē saražotās kafijas apjoms sasniedza 9,8 miljonus tonnu, kas ir par 4,8% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Latvijas iedzīvotāju kafijas patēriņš ir vidēji  4,1kg uz iedzīvotāju gadā, (Igaunijā 5,8; Lietuvā 5,9; Somijā 12,1). Kopējais kafijas patēriņš Latvijā, rēķinot uz 1,9 miljoniem iedzīvotāju, hipotētiski sasniedz 7,8 tūkstošus tonnu gadā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Latvija
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56246281sec.