AKCIJAS & SVĒTKI | Diena vēsturē | Lieldienas

Idejas Lieldienu svētku galdam

Pāri visam Lieldienu svētkos jāvalda mīlestībai, savstarpējai cieņai un saticībai. Cenšoties noskaidrot, kādi tad ir Latviskie Lieldienu ēdieni, esam nonākuši pie secinājuma, ka svarīgākais Lieldienu galda elements ir ola, kas ir arī svētku neatņemams simbols un jaunas dzīvības formas nesējs.

Lieldienās jāēd olas

Šī ir galvenā tradīcija, ko, šķiet, zina un ievēro katrā mājā. Jau brokastis sākas ar vārītām olām, kuru garša tiek padarīta interesantāka, pievienojot majonēzi, krējumu ar zaļumiem vai ķilavas. Olas tiek uzskatītas arī par dzīvības un veselības simbolu, tāpēc cilvēki, kas Lieldienās ēdot daudz olas, būšot veseli.

Jāgatavo apaļas formas ēdieni un tiem jābūt raibiem

Ja vien iespējams, arī pārējiem Lieldienu ēdieniem ir jāpiešķir apaļā saules forma. Var tapt apaļš rausis, apaļā bļodā ievietoti salāti, apaļas smalkmaizītes vai apaļas kanapē maizītes, kas rotātas ar maziem sarkaniem tomātiņiem. Būtībā šie ir divi pamatprincipi, ko jāievēro, gatavojot Lieldienu ēdienu – tam jābūt apaļam un krāsainam. Krāsas var piešķirt arī ar dažādiem dekorējumiem. Krāsainu var padarīt arī, piemēram, satītu lavašu vai pashu, izrotājot to ar dažādu krāsu augļiem. Pavasaris atmodina dabu un krāsas. Arī ēdienos.

Pavasarī jāēd zaļumi

Nav nekāds jaunums, ka uz pavasari mūsu vitamīnu krājumi pamazām izsīkst, tāpēc pirmais, ar ko tos atgūt, ir dažādi zaļumi un diedzēti graudi. Tos var izmantot ēdienu dekorēšanai vai vienkārši novietot traukā uz galda – to, kas nolikts acu priekšā, ātrāk apēd.

Grūbas vai zirņi ar speķi

Tā kā pavasarī ēdienu krājumi saimniecībās jau gājuši uz beigām, bija jāgatavo tas, kas vēl ir palicis. Zirņi un grūbas arī pavasarī parasti vēl ir krājumos, tos var labi papildināt ar sālītu speķi, kas gabaliņos apčurkstināts uz pannas un sātīgs, enerģijas bagāts ēdiens ir gatavs!

Veselīgais rūgušpiens

No dzērieniem jau izsenis latvisks un aktuāls ir bijis rūgušpiens vai kefīrs. To var lieliski bagātināt ar vitamīniem, pievienojot dārzeņus, zaļumus, sēkliņas un sablendējot.

Nātru vai skābeņu zupa

Ja Lieldienās jau ir izaugušas pirmās mazās nātres vai skābenes, pusdienu galdā lieliski iederēsies no tām vārīta zupa. Šādu zupu parasti papildina ar sasmalcinātām olām, kas arī ir atbilstoši Lieldienu tematikai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
Latvija 12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.57729316sec.