Durbes pils lazaretē izspēlēs vēsturiskos notikumus pirms 100 gadiem

2019. gada 27. jūlijā plkst. 16.00 Durbes pilī (M. Parka ielā 7, Tukumā) notiks nebijis teatralizēts svētku pasākums "Durbes pilī pirms 100 gadiem". Iesaistīties 1919. gada jūlija vēsturiskās situācijas atdarinājumā aicināti piedalīties Tukuma pilsētas iedzīvotāji, tās viesi un ikviens interesents.

"1919. gada vasarā Durbes pilī atradās Baltijas landesvēra 1. lazarete, kuru pēc galvenā ārsta norādījumiem iekārtoja brīvprātīgā virsmāsa Elizabete fon Hiršheida, saukta par Lizi. Jauno un enerģisko virsmāsu iemīlēja brīvprātīgais vācu ārsts Dr. Alfreds Trosts, kas šajā lazaretē strādāja. No tā laika saglabājusies tikai viena fotogrāfija, kas tapusi uz pils terases pie lauvām. Šī fotogrāfija, kas atrasta, veidojot Durbes pils izstādi par Latvijas Neatkarības karu, arī ierosināja rīkot pasākumu un izspēlēt 1919. gada notikumus. Plānota arī vēsturiskās fotogrāfijas rekonstrukcija, tieši tāda, kā tas attēlā redzams," stāsta Tukuma muzeja direktore Agritas Ozola.

Pasākuma apmeklētāji plkst. 16.00 tiek aicināti iejusties situācijā, kāda bija Durbē 1919. gada jūlijā, apgūt vai atcerēties pirmās palīdzības sniegšanas prasmes un ierindas mācības iemaņas. Plkst. 18.00 pils pagalmā notiks virsmāsas Lizi 21. dzimšanas dienas svinībām veltīts bezmaksas koncerts, kurā uzstāsies Zemessardzes orķestris diriģenta – kapteiņa Anda Kareļa vadībā. Kopš 2011. gada orķestris piedalās Zemessardzes un Nacionālo bruņoto spēku ceremoniju muzikālajā noformēšanā, pilsētu svētkos un sabiedriskos pasākumos visā Latvijā, viesojies arī ārpus Latvijas. Regulāri sadarbojas ar Zemessardzes kori "Stars" un populāriem solistiem. Ar panākumiem piedalījās "XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkos".

Visu dienu, no plkst. 10.00 līdz 19.00, Durbes pils apmeklētājiem būs iespēja apskatīt Latvijas Neatkarības karam veltīto izstādi "Par Dzimteni un Latviju. 1918-1920". Pasākuma dienā būs atvērta arī lielu apmeklētāju atzinību izpelnījusies izstāde "Mežģīņu šarms un noslēpumi", kurā skatāmas Francijas un Eiropas mežģīnes no 16. gs. līdz mūsdienām.

Pasākuma organizatore Inese Šīmane aicina: "Lai pasākumu pilnībā izbaudītu un izdotos iejusties vēsturiskajos notikumos, apmeklētājus aicināmi ģērbties atbilstoši 1919. gada modei. Atkarībā no dalībnieku skaita, būs pieejami atsevišķi tā laika rekvizīti. Savukārt ērtākai mūzikas baudīšanai lūdzam paņemt līdzi savus saliekamos krēslus un segas."

Rīkojot šo pasākumu, Tukuma muzejs un Tukuma novada pašvaldība, uzsāk ziedojumu vākšanas akciju, lai izgatavotu piemiņas plāksni 56 Baltijas Landesvēra karavīriem, kas krituši kaujās par Tukuma atbrīvošanu no lieliniekiem vai miruši no ievainojumiem lazaretē Durbes pilī 1919. gadā. Piemiņas plāksni plānots uzstādīt Tukuma Meža kapos pie K. Zemdegas pieminekļa un atklāt 2019. gada 11. novembrī, Lāčplēša dienā. Ziedojuma konts A/S Swedbankā LV63HABA0551019072866, Tukuma novada Domes Reģ.Nr. 90000050975. Ziedojot, lūgums norādīt: 1919. gadā kritušo piemiņas plāksnei Tukumā.

Svētki "Durbes pilī pirms 100 gadiem" ir viens no Latvijas Neatkarības kara simtgades pasākumiem, ko atbalsta Tukuma novada pašvaldība un Aizsardzības ministrija, Latvijas Republikas Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 51. bataljons, kā arī Zemessardzes orķestris un Tukuma 12. Skautu un gaidu vienība.

Ieeja pasākumā "Durbes pilī pirms 100 gadiem" ar muzeja biļeti.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Laivošanas sezonas atklāšana! Bauskas TIC
Dodies aizraujošā laivu sezonas atklāšanas braucienā! | Skatīt vairāk
Latvija
Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.57437015sec.