Seminārā pētīs Latgales fotogrāfu darbības vēsturi

2019. gada 6. aprīlī plkst. 10.00 Preiļu Kultūras namā notiks seminārs "Latgales fotogrāfu darbības vēstures izpēte un datu apkopošana".

Turpinot labo praksi foto aktivitātēs Latgalē, organizatori pievērsušies Latgales fotogrāfu darbības vēsturei. Dati par to līdz šim nav bijuši apkopoti tik tālu, lai tie būtu ērti un plaši pieejami visiem interesentiem. Ir zināmi pietiekami daudz fotogrāfu no dažādām vietām Latgales vēsturiskajā teritorijā, kuri ir autorizēti ar zīmogiem, spiedogiem vai logotipiem uz fotogrāfijām. Tajā pašā laikā informācijas par pašiem fotogrāfiem ir visai maz.

Ir pamats domāt, ka daudz informācijas varētu būt Latgales novadu muzejos un bibliotēkās, Latvijas foto un vēstures muzejos, daudz pie kolekcionāriem, fotogrāfijas entuziastiem un privātpersonām. Nenovērtējams ir ieguldījums un lielā nozīme, ko mūsu amata brāļi ir atstājuši mantojumā, kā vēstures liecības, mūsu paaudzēm.

Fotogrāfijas viena no svarīgākajām funkcijām ir fiksēt vēsturi un atstāt vizuālus pierādījumus par pagātni. Šie amata brāļi ir pelnījuši, lai izrādām tiem cieņu, pievēršoties informācijas apkopošanai, kā tas ir daudzviet Latvijā un citur pasaulē. Lūk, tādēļ tiek rīkots seminārs, kurā organizatori lūdz katru Latgales pašvaldības iestādi un cilvēkus sanākt kopīgi Preiļos, lai padalītos ar esošo, uzzinātu ko jaunu un visbeidzot, lai var apkopot informāciju par saviem amata brāļiem Latgolā.

Viens laukā nav karotājs, tādēļ organizatori ļoti cer uz aktīvu līdzdalību no Latgales muzejiem, bibliotēkām, fotogrāfijas entuziastiem un privātiem kolekcionāriem. Katram no apmeklētājiem lūgts sagatavot zināmo fotogrāfu sarakstu un prezentāciju vismaz par vienu iespējami zināmo fotogrāfu, kas ir darbojies pārstāvētajā apkaimē (ciemā, novadā, pilsētā). Ir nepieciešams atbalsts no vietējām pašvaldībām, izplatot un nododot šo informāciju līdz interesentiem, un nodrošinot novadu pārstāvju dalību seminārā.

Semināra galamērķis ir izdot enciklopēdiju par Latgales fotogrāfu darbības vēsturi.

Sākumā ir ļoti svarīgi sastādīt fotogrāfu sarakstu, kuri ir darbojušies un atstājuši vizuālo materiālu no seniem laikiem, un ir identificējami, ko pierāda ne tikai fotogrāfijas saturs bet arī  zīmogu vai spiedogu kvalitatīvi skenējumi no fotogrāfijām. Arī mūsu laikos katrā Latgales pašvaldības teritorijā ir zināmi fotogrāfi, kuri ir aktīvi darbojušies un turpina darboties, radot paliekošas kultūrvērtības. Informācija par tiem arī ir vērtīga. Par šīm tēmām runās seminārā. Pēc tam būs laiks informācijas apkopošanai un iesniegšanai enciklopēdijas vajadzībām.

Pieteikšanās: [email protected].

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4676621sec.